Korona i dokolica

Trotineti sve više osvajaju podgoričke ulice

Upotreba da, ali sa propisima

(15 riječi)

Podgorica. Trotineti kao novo prevozno sredstvo sve više su popularniji i  sve  prisutniji na podgoričkim ulicama.Osim što se  njime brzo stiže na željenu lokaciju, ne zagađuje okolinu, ne treba mu  parking prostor, lako se  sklapa i može  se  držati na radnom mjestu,učionici,čekaonici i slično pa otud i veća upotreba trotineta.Međutim ono što ne valja  je  što trotineti predstavljaju, i to ne malu opasnost za pješake. Naročito je rizično za  djecu i starije sugrađane pošto vozači trotineta voze prilično brzo,ne posjeduju nikakvu signalizaciju,jednostavno iznenade  pješaka pa je mogućnost povrede pješaka prilikom „susreta" s  trotinetom veoma velika.To se  često  dešava  na pješačkim prelazima ali i na trotoarima  o čemu smo se imali prilike i sami se uvjeriti u nekoliko navrata.

Korišćenje trotineta kod nas zakonski nije regulisano pa su  zato nedavno i Minsiatrstvo untrašnjih poslova i Uprava policije apelovali na  upravu Glavnog grada da zaustavi subvnicionisanje prilikom nabavke električnih trotineta dok se ne  upotreba trotineta definiše Zakonom o bezbjednosti saobraćaja.

Akciju subvencionisanja nabavke trotineta Glavni grad nedavno je u okviru programa „Podgorica na dva točka" realizovao  prvi put za trotinete dok je to bila treća akcija za subnecionisanje nabavke bicikla. Za subvencionisanje nabavke  bicikla i trotineta vladalo je veliko interesovanje građana pa se umjesto 150 koliko je Glavni grad očekivao prijavilo ukupno  oko 600 zainteresovanih. Svi prijavljeni  građani koji su dostavili urednu dokumentaciju  a njih je bilo 529, Glavni grad  će subvencionisati  za nabavku bicikla i trotineta. Maloprodajne cijene trotineta u Podgorici kreću se  od 350 do 500 eura a interesoavanje za kupovinu, po tvrdnji trgovaca, svakim danom je sve veće.

U  mnogim evropskim zemljama   koriščenje trotineta  regulisano je zakonom o bezbjednosti saobraćaj dok neke  tek pripremaju zakone o koriščenju istih.

U zemljama regiona, npr. u Sloveniji dozvoljeno je kretanje električnim trotinetom trotoarom, a kazna je čak  500 eura ukoliko  je trotinet u javnom saobraćaju. U Srbiji je u  pripremi zakon kojim bi se regulisala upotreba trotineta u saobraćaju jer se i kod njih  trotinet sve masovnije koristi, a učestale su i nezgode izazvane  njegovom upotrebom.  
                                                                        Brzina i do 40 km na sat


Stručnjaci za ovu oblast  upozoravaju na opasnost od trotineta jer neki mogu da razviju brzinu i do 40 kilometara na sat mada se najviše koriste oni sa brzinom od  30 km na sat. Takođe poznavaoci ove problematike preporučuju da oni koji koriste trotinet na trotoaru ne voze brže od brzine hoda, to je otprilike šest kilometara na sat jer jedino  na taj način neće ugroziti pješake. Međutim, ovu preporuku malo ko primjenjuje, vozači najčešče voze maksimalnom brzinom pa otud i zabrinutost naročite starije poulacije stanovništva  za sopstvenu bezbjednost  sasvim je opravadna.

B. Pejović 


0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.