•   Četvrtak,Decembar 01.
  • Kontakt
Društvo

PEN centar: BIRN se pridružio propagandnim platformama koje šire dezinformacije i podstiču atmosferu obračuna s građanskim aktivistima

(15 riječi)

Crnogorski PEN centar, kako se navodi, pruža podršku etiketiranim građanskim aktivistkinjama i aktivistima te poziva mrežu koja stoji iza ovoga, kako kažu, ''zatiranja slobodne riječi u Crnoj Gori i difamiranja njenih zagovornika da što prije revidiraju svoju mapu i usklade je s realnošću''

U doba snažne političke napetosti i tenzija u crnogorskome društvu, umjesto da identifikacijom ekstremističkih organizacija u Crnoj Gori pomogne proces odbrane društva od učestalih ekstremističkih ataka, beogradski BIRN se pridružio propagandnim platformama koje šire dezinformacije i time podstiču atmosferu obračuna s građanskim aktivistima u Crnoj Gori, navodi se u reagovanju Crnogorskog PEN centra nakon što su više  građanskih aktivista i boraca za ljudska prava iz Crne Gore, u takozvanoj analizi beogradskog BIRN-a, označeno kao ultradesni ekstremisti.

“BIRN, koji se predstavlja kao mreža nevladinih organizacija koje promovišu slobodu govora, ljudska prava i demokratske vrijednosti, juče je svojom interaktivnom mapom ultradesničarskih i ekstremističkih organizacija tešku čizmu dezinformacija stavio na vrat građanskome aktivizmu i slobodnome novinarstvu u Crnoj Gori. BIRN je, kako navode u obavještenju uz mapu, angažovao nezavisne novinare i istraživače kako bi “pažljivo krojenom metodologijom” sačinio mapu “ultradesničarskih i ekstremističkih organizacija” na Balkanu”, saopštili su iz Centra.

Napominju da su tri novinara iz Crne Gore učestvovala u izradi mape za Crnu Goru.

“Sasvim prigodno – sva tri toliko nezavisna da su svi izašli iz šinjela propagandne platforme Vijesti, a dvoje od njih su i dalje na platnome spisku toga koncerna.  Oni su u Crnoj Gori identifikovali sedam takvih organizacija: Pravoslavno bratstvo Stupovi, Plav – Rožaj Salafi group, Zavjetnici Tvrdoš Nikšić, Vitezovi Svetog Jovana Vladimira, Miholjski zbor, kojima su pridružili Komite i patriote Crne Gore i Bogougodnice”, naveli su iz Pen Centra.  Propuštivši da u ekstremističke organizacije na teritoriji Crne Gore uvrste one koje šire rusku propagandu na ovome dijelu Evrope, poput Balkanske kozačke vojske i Noćnih vukova, čiji su članovi poznati kao propagatori današnje ruske agresije na Ukrajinu, zločinačkih akcija Radovana Karadžića i Ratka Mladića te simbola četničkoga pokreta, koji je u Crnoj Gori od nastanka do nestanka kolaborirao s nacistima”, dodaju iz Centra.

Iz Pen centra navode da je u Evropskoj uniji Noćnim vukovima zabranjen rad, a premda su u Crnoj Gori aktivni od 2014. godine, kako ocjenjuju, “novinari Vijesti nijesu našli za shodno da ih pomenu u svojem spisku ekstremističkih i ultradesničarskih organizacija”.

“S druge strane u skladu sa svojom političkom i ideološkom platformom o navodnom postojanju dva nacionalizma u Crnoj Gori, podmetnuli su, a redakcija BIRN-a prihvatila, da u ekstremiste uključe crnogorske građanske aktiviste i novinare, poznate upravo po zaštiti ljudskih prava i slobode govora u Crnoj Gori: Tanju Pavićević, Sašu ZekovićaKaćušu KrsmanovićMaju MiličkovićPredraga VušurovićaNebojšu MrvaljevićaTatjanu Knežević-PerišićTijanu Lopičić i Draška Martinovića. Na taj način BIRN je izjednačio one koji se snagom riječi bore protiv klerofašizma i nacifikacije Crne Gore s onima koji kontinuirano pozivaju na linč neistomišljenika i radikalnu klerikalizaciju crnogorskoga društva”, naglasili su iz PEN centra.

Prema njihovim riječima Bogougodnice su grupa emancipovanih žena – feministkinja.

“Koje ne žele da ustuknu pred stegama patrijarhata, koje se bore protiv zloupotrebe religije u političke svrhe, protiv fašizacije religijskoga diskursa, protiv predavanja crnogorskoga društva klerikalnome mraku. U žižu javnosti doveo ih je njihov performans, kad su okupljene ispred Hrama Hristova vaskrsenja u Podgorici u mirnome protestu ćutanjem bile meta nasilnički nastrojenih muškaraca, koji su im prijetili, psovali ih, polivali vodom, pokušavali da se fizički obračunaju s njima. Zanimljivo je da je ovom mapom glas protiv takvih žena digla upravo – žena, novinarka Jelena Jovanović, poznata po prisustvu na proslavi u Spužu na kojoj se nacističkom pjesmom „Leleču Turci, kukaju bule“ promovisalo etničko čišćenje i ubijanje po srebreničkome scenariju – „udrite braćo, srpstvo je naše“”, pojasnili su oni.

Kako dodaju U istu ravan s militantnim organizacijama čije članstvo čine „bezbjednosno interesantna lica, koja su registrovana i kao počinioci najtežih krivičnih djela“ novinarka Vijesti i BIRN stavili su osvjedočene borkinje i borce za slobodu riječi, za vjersku, nacionalnu, seksualnu ravnopravnost crnogorskih građana i građanki, kojima se upravo zbog njihova građanskoga aktivizma, gotovo svakodnevno prijeti smrću.

Crnogorski PEN centar, kako se navodi, pruža podršku etiketiranim građanskim aktivistkinjama i aktivistima te poziva mrežu koja stoji iza ovoga, kako kažu, “zatiranja slobodne riječi u Crnoj Gori i difamiranja njenih zagovornika da što prije revidiraju svoju mapu i usklade je s realnošću”.

“Postoji li snažnije oružje fašističke propagande nego proglašavati ekstremistima ljude koji se nenasilnim metodama i performansima bore protiv pošasti fašizma”, zaključuju iz PEN centra.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.