Kultura

U CANU održan omaž povodom 175 godina štampanja Gorskog vijenca

(15 riječi)

Crnogorska akademija nauka I umetnosti-CANU  organuzovala je omaž povodom 175 godina od štampanja Gorskog Vijenca  a povodom ovog jubilela  govorili su akademik CANU Nenad Vuković,N.j E.  Ashot Hovakimian ,ambssador Jermenije u Crnoj Gori i Siniša Jelušić.

Akademik Vuković podsjetio je kako je Gorski vijenac  Petra Petrovića Njegoša prvi put štampan 1847.godine u Beču u jermenskom manastiru   te da ga raduje što se danas govori o tom manastiru I štampariji  koji je danas muzej. 

“U toj manastirskoj štampariji  za koju smo  posebno vezani I za nas je veoma važna štampane su knjige na preko 50 jezika  a osim Njegoševog djela  tamo su štampane knjige  I drugih poznazih pisaca toga vremena  s ovih prostora-Vuka  Karadžića, Branka Radičevića,Jerneja Kopitara  I drugih “kazao je Vuković.

Ambasador Jermenije Ashot Hovakiminan u svom obraćanju kazao je  da su Gorski vijenac I njegova 175 godišnjica od štampanja direktno vezani  za jermenski narod,njegovu istoriju I kulturu. Štamparija u jeremnskom manastiru  je bila jedina štamparija u Beču gdje su se štampale knjige na ćirilici  a do toga je došlo jer su Jermeni monasi  koji su   tu doslili  znali istočne odnosno slovenske jezike.Prve knjige na slovenskom jeziku u ovom manastiru štampane su 1818.godine  a štapmane suna  srpskom,hrvatskom,češkom ,bugarskom jeziku”,,kazao je ambassador Hovakiminan I čestitao predstojeći praznik posvećen Njegošu, 13.novembar.

O Gorskom Vijenscu I njegovom prvom štampaju govorio je i  Siniša Jelušić,vanredni pčlan CANU  a omažu su prisustvovli  I ambasador Austrije u Crnoj Gori NJ. E. Karl  Michael Miller,brojni  akademici, profesori.

B.P3 Komentara

iAiELxj Postavljeno 16-08-2023 21:37:16

buy cialis online prescription Cytokine levels and expression of

Odgovori ⇾

ensusty Postavljeno 23-03-2023 19:45:05

More than three quarters of travelers had returned from Africa 46 how fast does lasix work Still, she says that the small number of participants in the study means more research is needed to confirm the results

Odgovori ⇾

baccaratcommunity Postavljeno 10-11-2022 05:01:59

Why couldn't I have the same or similar opinions as you? T^T I hope you also visit my blog and give us a good opinion. baccaratcommunity

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.