Kultura

Đukanović: Pjesme zbirke “Oroz” predstavljaju filozofiju življenja

(15 riječi)

Zbirka poezije “Oroz”  talentovane mlade pjesnikinje i slikarke Bojane Vušurović predstavljena je večeras u prostorijama Agencije za razvoj i podršku poslovanja.

Prema riječima profesora književnosti Veljka Đukanovića, pjesme ove zbirke predstavljaju filozofiju življenja.

Njene pjesme su pune sjete i melanholije, uz njih se “slutnje bude kao krik groma, a sumnje se slivaju u glavi kao kiša u tešku jesen”. U pjesmama ove zbirke nalazimo iskustva života, kao da ih je spoznao neko ko se “spoznao s grkijem životom” – primjećuje Đukanović.

Iako je autorka veoma mlada u njenim pjesmama, kako ističe, nema onog mladalačkog ljubavnog zanosa, poleta, ushićenosti i sreće.

Naprotiv, u njenim pjesmama preovladavaju motivi tuge, bola, sjete, žalosti, nemira, a tek se ponegdje iza tmurnih oblaka stidljivo probije poneki sunčev zrak. Platon je rekao da je poezija bliža istini nego istorija, a poezija i jeste neko drugo ime stvarnosti, onda nam Bojana kroz svoje pjesme upravo i dočarava trenutnu društvenu stvarnost, koja nije nimalo optimistična – kazao je Đukanović.

Vušurović kroz svoju poeziju, prema riječima književnika i publiciste Božidara Proročića, jednostavno, ali snažno uvodi filozofske misli o svakodnevnim razmišljanjima žena (žene) o životu i smrti.

U njenoj poeziji je pažljivo preslikan sociološko-ekonomski kontekst koji umnogome određuje zaplet, ali i rasplet svih životnih situacija. Karakterne crte i životne situacije pretočene u stihovima odlučujuće utiču na dinamiku njene latentne veze s poezijom. Poezija Bojane Vušurović u sebi sadrži elemente jungovskog koncepta brišući mogućnost postojanja izgubljenog identiteta – istakao je Proročić.

Zbirka “Oroz” je, prema autorkinim riječima, nastala kao čin najdubljeg emocionalnog stanja.

U mom slučaju velike tuge koja je nastala nakon smrti mog brata od tetke Alekse Markovića, kojem je i posvećena cijela zbirka, a čija me je ljubav, ili bolje reći nedostatak te ljubavi, naučio da napišem pjesmu. Mnoge pjesme su nastale u takvom emocionalnom trenutku pa sa sobom i nose takav ton – objasnila je Vušurović.

Pjesme, kako tvrdi, nastaju svakodnevno i u svakom trenutku, spontano.

Inspirisana razgovorom, pejzažom, čovjekom, emocijom, nastojim da svaki trenutak, svaki osjećaj, koji je iole vrijedan zapamtiti, ovjekovječim pjesmom. Svaka pjesma je čin pročišćenja misli koji se manifestuje kroz svako slovo i svaki stih. Sam taj slobodan stih u kojem pišem mislim da na neki način dovoljno govori sam za sebe – ističe mlada pjesnikinja.

Svoju poeziju, kako naglašava, graniči jedino sa slobodom.

Kao što sam i rekla u jednoj mojoj pjesmi: možda je i ona sama dovoljna da se razumije svaki moj osjećaj – naglašava Vušurović.

Ona je zahvalila svima koji su joj pomogli i podržali je kroz, kako ističe, nimalo lak niti brz proces objave knjige, dodajući da će uz takvu podršku objava nove zbirke biti mnogo lakši i ugodniji proces.

U umjetničkom dijelu programa nastupio je muzičar Luka Radović.

Promociju zbirka poezije “Oroz” organizovali su Crnogorski kulturni forum, Turistička organizacija Prijestonice Cetinje i Agencija za razvoj i podršku poslovanja (Biznis centar).2 Komentara

ensusty Postavljeno 21-03-2023 09:17:33

After the 6 hour timepoint, all bottles were weighed again, and the liquid consumed from each bottle was calculated venlafaxin online bestellen 6, 7 For a 20mg dose, d nebivolol has a C max of 2

Odgovori ⇾

werlyTege Postavljeno 21-02-2023 17:10:30

In most marine organisms, cells contain large concentrations of taurine and other organic osmolytes that fill the osmotic gap between external and internal ion concentrations cialis pills Cells selected in the absence of hydroxytamoxifen express up to 20 times higher levels of the inducible Raf kinase

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.