Kultura

APSTRAKTNI SVJETOVI-MIRKA DRAGOVIĆA

(15 riječi)

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

 

            Mirko Dragović pripada redu istaknutih crnogorskih slikara srednje generacije. Dragović se kroz svoje sveukupno dosadašnje stvaralaštvo  studiozno posvetio kolorističkom istraživanju motiva apstraktnog slikarstva težeći ka čistim i jakim bojama, čistim kontrastima i dinamičnim kompozicijama sa dubinskom perspektivom, koja je dodatno naglašena svojevrsnom likovnom magijom  i izražajnim kolorističkim arabeskama u prvom planu. Uporedo sa slikarskim tehnikama, Dragović usavršava vizuelno svoju umjetnost i  razvija bogatstvo linija, sučeljavajući oštre poteze pera sa prozračnim potezima kičice, kao kada i veliki pjesnici magijom svoje olovke ispišu najljepše stihove u momentima inspiracije i nadahnuća. Vasilij Kandinski istaknuti ruski slikar jednom je zapisao: ,,Od svih umjetnosti, apstraktno slikarstvo je najteže. Zahtijeva da znate kako dobro crtati, da imate veću osjetljivost za kompoziciju i boje, a da ste vi pravi pjesnik, što je posljednji od suštinskog značaja. ” Takav konkretan primjer imamo kod njegove slike ,,Lavirint duše” čija kompozicija govori kao najljepši stihovi drevnih grčkih pjesnika poput velikog Nikosa Kavadijasa koji je bio opijen morskom pjenom i lavirintima.

            U svom likovnom izrazu, Mirko Dragović probljeskuje svojim vizuelnim vizurama koje su u  saglasju sa prirodom i njegovom neposrednom (direktnom) kontaktu, ali i kroz likovne neujednačene figure svojih impresija iz djetinjstva, prirode, mora i emocionalnog života stvara i djela sa intimističkim motivima svakodnevnih likovno-književnih rituala uz svoju omiljenu knjigu koja stoji u ateljeu kao putokaz ili podsjetnik njegovih inspiracija. Svojevrsna prozna liričnost njegovih djela dočarana je blijedoplavim tonovima, povremeno isprekidana snažnijom hronološkomm dinamikom, uz ekspresivno naglašavanje detalja tamnijim tonova, što njegovim slikarskim kompozicijama daje određenu dozu dramatike, posebno kad su u pitanju prizori iz prirode na uzburkanom moru, kao pto su slike ,,Morski svijet” Bogastvom i paletama boja sa razigranim istraživačkim duhom i pogledom, Mirko Dragović  zapaža apstraktne prizore iz okoline koja ga okružuje, ali takođe i prizore iz svojih sjećanja, vješto eksperimentišući kroz sintagmu u dubinu metafizike čovjekove duše. Fascinantna je slika ,,Prihvatanje nepoznatog koja na oko posmatrača djeluje kao enigma, iluzija ili stvarnost svojstvena ljudskom biću,  da li je ona odraz ili svjedočenje jednog vremena, izraz i posredno emotivno tumačenje istih onih laviranata iz kojih potiču Mirkove priče i slike ostaje nam da sami odgonetnemo. Autor nam više nego jasno sugeriše svoja tematska i stilska izvorišta, na kojima gradi svoje motive. Evidentna je umjetnikova filigranska preciznost kojom predstavlja ljepotu oblika i harmoniju boja kakva se rijetko srijeće na slikarskim platnima.

            Na nekim autorovim radovima kao na primjer ,,Sloboda igre apsolutno je upečatljiv motiv kružnih vrtloga ili što mene lično asocira na zbirku rano preminulog ukrajinskog pjesnika Vasilja Stusa (Vrtlozi života) boje prošarane sa nitima života, simbolizujući zatvorenu komunikaciju i balans različitih boja, razigrani, a opet ograničeni pokret i težnju ka povezivanju neočekivanog duhovnog i životnog umjetničkog doživljaja jer sloboda je najveći domet. Želja da se spozna sopstveno kreativno biće, njegove mogućnosti i granice, unutrašnji psihološki prostor, ali i zakonitosti materije i prirode, ravnoteža i postojanosti forme, sve to nadahnjuje umjetnika pred kojim ne postoje granice, jer ih on sam ruši prlazeći iz jedne u drugu likovnu dimenziju. Mirkova apstrakcija dolazi do jakog izražaja u ponekad veoma složenom slikarskom elementu samog umjetnika. Dragović bilježi ono spontano u njemu što je duboko sakriveno i prikriveno kako u samoj ličnosti tako i na ovim slikarskim platnima. Dragović fizički, mentalno i emotivno u saglasju  sa prirodom koja ga ispunjava i nadahnjuje. Mirko stvara u ciklusima, spajajući riječi i slike, njegove impresije predstavljaju mistične svjetove kojima mi mi često nismo dorasli ali koji itekako snažno utiču na čovjekova promišljanja. Mirkova umjetnost nema početka, ni kraja: kroz uronjenost bića u kreativnom toku, svaki dan postaje prilika za istraživanje. Ujedno je takva umjetnost duboko refleksivna jer dolazi do igre između života i smrti, noći i dana, sunca i mjeseca, proze i poezije to zapravo predstavlja  kontemplativno vrijeme u kojemu se autor približava sebi u igri života koji je sam stvorio. Tako sinteza života i umjetnosti stalno preispituje, sebe gradeći svoj individualni put u dubinu unutrašnjosti umjetnikovog bića. Domeniko Girlandajo ( 1449 — 1494) je italijanski renesansni slikar jednom je lijepo zapisao: ,,O umjetnosti, kad bi ti uspjelo da oživotvoriš etičku vrijednost čovjekovu i njegov duh, ne bi na svijetu postojala nijedna ljepša slika!

 

            Akademski slikar Mirko Dragović živi i radi u Podgorici. Srednju likovnu školu ,,Petar Lubarda” završio je 1999.godine na Cetinju.Na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju diplomirao je 2004. godine, smjer slikarstvo u klasi profesora Marka Musovića. Član je Udruženja Likovnih umjetnika Crne Gore od 2005.godine, takodje je član Umjetničko,likovno - književne unije ,,Vlaho Bukovac” iz Splita. Kolektivno je izlagao više puta u zemlji i inostranstvu, a samostalno osamnaest puta je izlagao svoje slike:

 

            Izložba akademskog slikara i pedagoga Mirka Dragovića će se održati u galerijskom prostoru  JU Galerije i muzeji Budva Crvena Komuna u Petrovcu u periodu 1 novembra do 1 decembra tekuće 2022. godine. Naziv izložbe je ,,Lavirint duše.”

    

    • Trebinje-Galerijski prostor u sklopu ALU Trebinje(diplomska izložba);

    • Švajcarska-Grad Neuchatel-Galerija Belimage;

    • Tivat-Izložbeni prostor Upravne zgrade Porto Montenegro;

    • Kotor-Gradska galerija;

    • Bar-Galerija Velimir A.Leković;

    • Tivat-JU Muzeji i Galerija Tivat;

    • Ulcinj-JU Centar za kulturu;

    • Podgorica-Prostor Zajednice Hrvata i prijatelja Crna Gora;

    • Nikšić-Galerija ,,Nikola I”

    • Split-Galerija ,,Vinko Draganja”

    • Benkovac-Galerija gradske knjižnice;

    • Mojkovac-JU Centar za kulturu ,,Nenad Rakočević”

    • Budva-Galerija hotela ,,Adria”

    • Korčula-JU Centar za kulturu;

* Petnjica-JU Centar za kulturu (VIII Bihorsko kulturno ljeto);

    * Rožaje-JU Centar za kulturu Galerija ,,Hilmija Ćatović”(Sptembarski dani kulture Rožaje)

   * Bijelo Polje-JU ,,Ratkovićeve večeri poezije” - ( Galerijski prostor ,,Kuća Rista Ratkovića”);

    *Plav - JU Centar za kulturu  ,,Husein Bašić”

                      

Mirko Dragović radi oko petnaest godina kao likovni pedagog sa djecom sa poteškoćama u razvoju u Resursnom Centru za obrazovanje i osposobljavanje ,,1.Jun”  u Podgorici.U matičnoj ustanovi i Nevladinom sektoru kao profesor-mentor sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju napravio je preko 30 likovnih izložbi u Crnoj Gori.

            11 Komentara

emitySiny Postavljeno 18-05-2023 18:07:59

When kidney stones are considered, spiral CT can be performed first tadalafil generic vs cialis I was standing in the kitchen with my husband after we d had a silly argument

Odgovori ⇾

kniterate Postavljeno 28-03-2023 05:18:54

Lijepa objava. Svaki dan učim nešto izazovnije na različitim blogovima. Uvijek će biti poticajno čitati sadržaje drugih pisaca i vježbati nešto iz njihove radnje. Radije bih koristio neke sa sadržajem na mom blogu ( ) bez obzira na to. Naravno, dat ću vam link na vašem web blogu. Hvala na dijeljenju. thetriumph blogcircle nabchelny bitsdujour kniterate gendou 440hz.my riosabeloco vetstate Odgovori ⇾

arronse Postavljeno 11-03-2023 20:37:56

cialis 5mg Other risks associated with tamoxifen, such as uterine cancer and oculartoxicity, are rare, and the role of the drug in the pathology of theseconditions needs to be further defined

Odgovori ⇾

bitcoinblack Postavljeno 17-02-2023 04:42:04

Hej, znam da ovo nije tema, ali pitao sam se da li znate za bilo koji widget koji bih mogao dodati na svoj blog koji automatski tvituje moje najnovija ažuriranja twittera. Već neko vrijeme tražim ovakav plug-in i nadao sam se da ćete možda imati iskustva s nečim ovakvim. Javite mi ako naiđete na nešto.bitcoinblack Zaista uživam čitajući vaš blog i radujem se vašim novim ažuriranjima.

Odgovori ⇾

heylink Postavljeno 17-02-2023 04:38:50

Moj brat mi je preporučio da bi mi se ovaj blog možda svidio. Bio je potpuno u pravu. Ovo podnošenje mi je zaista uljepšalo dan. Ne možete jednostavno uzeti u obzir koliko toliko vrijeme koje sam potrošio za ove informacije! Hvala! Posjetite i moju web stranicu:heylink

Odgovori ⇾

creafuture Postavljeno 17-02-2023 04:35:31

Pozdrav! Brzo pitanje koje je potpuno van teme. Znate li kako svoju web stranicu učiniti prilagođenom mobilnim uređajima? Moj weblog izgleda čudno kada pretražujem sa mog iphone4. Pokušavam pronaći predložak ili dodatak koji bi mogao riješiti ovaj problem. Ako imate bilo kakve prijedloge, podijelite ih. Cijenim to! https://offcourse.co/users/profile/tino07delort https://nybrowning.org/message-board/profile/draxl08ergini/ https://w1tch.net/profile/193498-martins08lala/?tab=field_core_pfield_1 https://creafuture.ro/forum/profile/diop08sotoca/ https://www.propelio.com/academy/community/profile/simon08banza/

Odgovori ⇾

nabchelny Postavljeno 17-02-2023 04:25:18

Great goods from you, man. nabchelny I’ve understand your stuff previous to and you’re just too excellent. I actually like what you have acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I can’t wait to read much more from you. This is actually a terrific site.

Odgovori ⇾

avianwaves Postavljeno 17-02-2023 03:58:36

Moj supružnik i ja smo naletjeli ovdje na drugu web stranicu i pomislili da bih mogao provjeriti stvari. Da li ste ikada razmišljali o kreiranju e-knjige ili gostujućem autorstvu na drugim stranicama?avianwaves Imam blog usredsređen na iste teme o kojima raspravljate i zaista bih voleo da podelite neke priče/informacije.

Odgovori ⇾

blexEveva Postavljeno 31-01-2023 15:43:20

He had voted yes can i buy priligy in usa In this paper, we will explore a few popular types of teas and their associated health benefits in the evidence of research literature

Odgovori ⇾

blexEveva Postavljeno 27-01-2023 07:20:52

5, pruritus 0 priligy reviews As a results, many women face the unhappy dilemma of living with depression or reducing their Tamoxifen protection

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.