Kultura

Ćerka Gojka Kastratovića reagovala na izjave direktora Crnogorske kinoteke Gorana Bjelanovića

Đurić: Podmetanje riječi preminuloj osobi

(15 riječi)

Marija Đurić, ćerka reditelja i prvog direktora Crnogorske kinoteke Gojka Kastratovića, reagovala je na tekst pod naslovom „Danima srpskog filma u Budvi Bjelanović bi da vrati 'istorijski dug'“, koji je u Pobjedi objavljen 29. septembra, u rubrici Kultura. Neprijatno je, kako je kazala, iznenađena što aktuelni direktor Kinoteke svoje izjave pokušava da potkrijepi navodnim izjavama njenog pokojnog oca.

Podsjetimo, direktor Crnogorske kinoteke Goran Bjelanović izjavio je za Jutarnji program TV Budva da je „Crnogorsku kinoteku osnovala Jugoslovenska kinoteka“. Pojašnjavajući tu izjavu, Bjelanović je za Pobjedu kazao da je Jugoslovenska kinoteka uputila prvog direktora Gojka Kastratovića u sve aspekte tehničkog i organizacionog dijela funkcionisanja ove ustanove kulture. To je, kako je kazao Bjelanović, čuo od Kastratovića.

- Jugoslovenska kinoteka, to mi je on lično pričao, odradila je lavovski dio posla, jer on o tome nije imao baš pretjerano blage veze. To je ozbiljan posao i oni su zaista mnogo toga uradili za osnivanje Crnogorske kinoteke – rekao je, između ostalog, Bjelanović. 

Ćerka Gojka Kastratovića - Marija Đurić, veoma je začuđena i neprijatno iznenađena izjavama Bjelanovića jer, kako je istakla, svoju tezu o ulozi Jugoslovenske kinoteke u osnivanju Crnogorske kinoteke pokušava da potkrijepi navodnim izjavama njenog oca koji je preminuo prije četiri godine.

- To je najblaže rečeno nemoralno, jer pokazuje da je zapravo jedini argument za takvu tvrdnju podmetanje riječi preminuloj osobi koja sada ne može da sa oglasi. Gospodin Bjelanović kaže kako neko ko je imao tako impresivnu radnu biografiju kao Gojko Kastratović nije imao znanja i iskustva, pa su mu navodno trebali savjeti u vezi sa nečim čime se bavio cio radni vijek. Ko je poznavao Gojka Kastratovića dobro zna da je svoj život posvetio Crnoj Gori i afirmaciji njene kulture. Upravo je ideja osnivanja Crnogorske kinoteke imala za cilj da Crna Gora ne bude više vezana za Jugoslovensku ili bilo koju drugu kinoteku već da dobije svoju veoma značajnu instituciju, važnu za kulturu svake zemlje. Često je Gojko bio usamljen u svojim projektima, ali na sreću bilo je i onih koji su umjeli da prepoznaju značaj ovakvog projekta – kazala je Đurić.

Prema njenim riječima, trnovit put osnivanja institucije na čijem je čelu Goran Bjelanović i naročito teška saradnja sa Jugoslovenskom kinotekom u samom početku, dobro su poznati i Gojkovoj najbližoj porodici, a naravno i njegovim bliskim saradnicima sa kojima je godinama radio.

- Dozvoliće gospodin Bjelanović da mi o tome znamo nešto više od njega za kojeg nam nije čak ni poznato da je bio u krugu poznanika mog oca. Molimo ga da ubuduće izbjegava korišćenje imena Gojka Kastratovića u smislu imputiranja izjava za koje sa sigurnošću znamo da nijesu tačne. Konačno, direktor Kinoteke, ako smatra svrsishodnim, neka u Crnogorskoj ili Jugoslovenskoj kinoteci pronađe neki pisani trag o navodnoj Jugoslovenskoj kinoteci u projektu osnivanja samostalne Crnogorske kinoteke. Uvjereni smo da može pronaći samo obraćanja Crnogorske kinoteke Jugoslovenskoj da joj vrati ili ustupi filmske materijale crnogorskih stvaralaca koji su neraskidivi dio kulturne baštine Crne Gore – kazala je na kraju reagovanja Marija Đurić.4 Komentara

FXRxmbP Postavljeno 13-08-2023 13:38:28

celebrities on propecia Diabetics can have an increased risk of gum disease due to the inflammatory chemicals in their bodies

Odgovori ⇾

HrBPep Postavljeno 10-07-2023 14:30:00

Sanjay Muruli buying cialis online forum

Odgovori ⇾

Fanito Postavljeno 02-10-2022 02:07:16

Divni, časni čovjek Gojko Kastratović. Gospodin u pravom smislu te riječi. Stvaralac i intelektualac prvoga reda. Niko, a pogotovu ne ta velikosrpska sitnež, ne može naružiti njegovo ime. Koje će ostati za sva vremena kao jedno od najznačajnijih u istoriji crnogorskog filma i uopšte u našoj kulturi. Gospođa Marija Đurić je pokazala da je dostojna kćer svog velikog oca.

Odgovori ⇾

maroje Postavljeno 30-09-2022 21:35:14

Gojko Kastratović je bio gromada od čovjeka.U ljudskom,profesionalnom i stručnom smislu. Mali,neuki,nekomoetetni su naučili da nasrću na velikane.Ovi mali su štetni kao miševi.Grockaju,grockaju,...misleći da na taj način ruše veličine.Bjelanoviću,da li osjećah imalo stida kada o ljudime velike ljudske i profesionalne reputacije izgovoriš ružne,uz to netačne stvari. Ti si,zapravo dobio da radiš ono što ti nikada ne bi pripalo po znanju i referencama.

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.