Kultura

Održano književno veče Slobodana Ivanovića u KIC-u

(15 riječi)

Veče posvećeno stvaralaštvu pjesnika Slobodana Ivanovića održano je preksinoć u KIC-u “Budo Tomović” u okviru redovnog književnog programa KIC-a.

Sa autorom je razgovarala spisateljica Barbara Delać, koja je ukazala na bitne osobenosti Ivanovićevog pjesničkog izraza, poput brižljivog odnosa prema zvučnosti i ritmu pjesme, ali i na karakteristike poetskog svijeta koji je gradio u do sada objavljenim zbirkama. Kako je kazala, to je poezija koja često preispituje ili dovodi u pitanje stvari koje se obično uzimaju zdravo za gotovo.

“Tako se u zbirci “Osobine”, Ivanović, između ostalog bavi poetskim definicijama nepoetskih predmeta, i na određeni način se obračunava sa mitovima u pjesništvu. Zbog potrebe za definisanjem, tj. re-definisanjem i dekonstrukcijom značenja, u njoj je prisutan i esejistički ton, koji se iz ciklusa u ciklus rastače i postaje nježniji, a riječima kao da se želi dati neka viša moć- religijska, magijska, ili revolucionarna, i to u ’doba neplodno’ i nenaklonjeno riječima, kako u ličnim odnosima, tako i u društvu”, istakla je Delać.

A jeziku i književnosti i njihovom saodnosu Ivanović je posvećen i kao pjesnik i kao filolog - prevodilac. Pojašnjavajući koncept svoje posljednje knjige i formalne i stilske razlike između pjesama različitih ciklusa, Ivanović je istakao da je upravo pitanje o jeziku ono što ih drži zajedno. “I zaključak je da je možda jezik jedino što nam je preostalo, što imamo: kako ga mi zovemo, šta on nama znači, šta smo mi bez jezika, šta smo sa jezikom, u jeziku…”

Pored pjesama iz do sada objavljenih zbirki, publika u KIC-u bila je u prilici da čuje i stihove iz najnovijeg, još neobjavljenog rukopisa Slobodana Ivanovića.2 Komentara

tERucZj Postavljeno 10-08-2023 04:02:58

22 Both PGC 1О± and PGC 1ОІ exhibit a similar tissue specific expression pattern generic cialis from india

Odgovori ⇾

floache Postavljeno 22-05-2023 07:27:59

cialis 20mg price Planing to test on soon

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.