Politika

Mandić: Podržan Lekić za mandatara; Krapović: Imamo samo verbalnu podršku, nemamo 41 potpis; Danilović: Bilo je dosta ucjena

(15 riječi)

Stranke pobjednice izbora 2020. su se dogovorile da formiraju novu vladu, saopštio je lider Nove Andrija Mandić.

On je kazao da će večeras do ponoći obavijestiti predsjednika Đukanovića da je lider Demosa Miodrag Lekić mandatar koji je dobio potrebnu podršku.

“Današnja vijest je da 41 poslanik parlamentarne većine ima samo jednog kandidata za mandatara, a to je Miodrag Lekić”, kazao je Mandić i poručio da su ga svi podržali.

“Obavještavamo predsjednika da je dat mandat Lekiću. Ako ima nesporazuma i ako neko procjenjuje da je danas zadnji dan, mi očekujemo do ponoći da budemo obaviješteni da je novi mandatar Lekic. Najvažnije je da večeras dobijemo novog mandatara i mi iz Demokratskog fronta spremni smo, ako je nešto nepoznato predsjedniku, da mu to lično i prenesemo”, kazao je Mandić.

Nakon njega obratio se i poslanik Milan Knežević.

“DF je danas, kao i prethodnih dana pokazao zašto je najjači i najozbiljniji subjekt parlamentarne većine. Imali smo složene pregovore ali smatramo da je najvažnije da je zadovoljena izborna većina građana”, kazao je Knežević.

Dodaje, da danas šalju poruku predsjedniku Đukanoviću da očekuju da Miodrag Lekić u toku dana dobije mandat.

“Svi smo stali iza jednog kandidata i on ima podršku 41 poslanika. Varijanta za novu Vladu je pola-pola, a podjela resora je stvar koalicionog sporazuma i o tome ćemo govoriti kad Lekić dobije mandat”, istakao je Knežević.

Demokrate su potvrdile da je Lekić mandatar za sastav nove 44. Vlade, ali samo verbalno.

“Ovo je verbalno stav. Osim URE i SNP-a , svi su bili spremni da stave potpise”, kazao je Dragan Krapović.

Predsjedništvo Građanskog pokreta URA izjasnilo se danas da je ovoj partiji prihvatljivo da Miodrag Lekić bude mandatar za sastav nove Vlade, da se Vlada podijeli po principu “pola-pola” i “zlatni glas” mandatara, a da sektor bezbjednosti pokrivaju kadrovi koalicije “Crno na bijelo”.

Imajući u vidu da kolege iz Demokratskog fronta i Demokrata nijesu dostavile pisanu ponudu, a svjesni negativnih iskustava koji su pratili formiranje 42. Vlade Predsjedništvo URE nije dalo saglasnost da poslanici ove partije potpisuju bilo kakav dokument ili sporazum koji ne podrazumijeva kompletan dogovor cijeneći ranije iskazan princip svih partija – da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno.

Imajući u vidu nepreciznosti u Ustavu Crne Gore i mogućnost da se norme Ustava tumače na različite načine Predsjedništvo URE konstatuje da nijedan kandidat osim Miodraga Lekića nema podršku 41 poslanika i da je jasno kome predsjednik države mora dati mandat.

VladimirJoković iz SNP-a kazao je da je SNP spreman da stavi potpis, i da je u ovom trenutku najvažnije daje postignut dogovor sda Lekić bude mandatar.

Miodrag Lekić smatra da je danas napravljen veliki korak.

“Tokom pregovora zalagao sam strpljivo pregovaranje i nikada se nisam samopredložio. Ovo je velika odgovornost, ali mislim da buduća Vlada neće biti sistem već Vlada koja poštuje svakog člana, ali će se insistirati na zajedničkom koncenzusu”, kazao je Lekić.

Marko Milačić iz Prave Crne Gore ističe da Lekić ima punu podršku svih političkih partija i da mu predsjednik mora dati mandat.

“Danas smo svi bili jasni- puna politička podrška Lekiću. Potrebno je da predsjednik Đukanović da taj mandat , i pozivam ga da se ne igra sa voljom 41 poslanika “, poručio je Milačić.

Dodao je da će Andrija Mandić i DF ispred svih poslati dopis, gdje će obavijestiti predsjednika da su spremni da pođu na određene razgovore.

Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore smatra da je bilo dosta ucjena.

“Sve što se od nas tražilo to smo uradili. Bilo bi ljepše da smo to uradili koju sedimcu ranije i ne mogu da sakrijem gorčinu zbog načina na koji smo pregovarali, bilo je dosta ucjena”, kazao je Danilović.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.