Društvo

PEN centar: Sramno saopštenje Uprave policije iziskuje hitnu reakciju ukupne crnogorske javnosti

(15 riječi)

Crnogorski PEN centar najoštrije osuđuje najnovije autoritarne reakcije predstavnika vlasti u Crnoj Gori. Nedavne prijetnje i crtanje mete kritičkim medijima i novinarima od strane odlazećega premijera Dritana Abazovića, primjer su političke zloupotrebe moći i model zamjene teza koji učestalo koriste i drugi državni funkcioneri i institucije, saopšteno je iz PEN centra.

“Umjesto da se kao nosilac najodgovornije funkcije u izvršnoj vlasti odredi prema informacijama koje njega i njegove bliske saradnike povezuju s jednim kriminalnim klanom, Abazović se opredijelio za strategiju prijetnji i huškanja na one koji se usuđuju da objave dokaze o njegovim sumnjivim relacijama s narko klanovima, čiju je autentičnost posredno potvrdila nedavno i američka ambasada”, kaže se u saopštenju Crnogprskog PEN centra.

Identični model zamjene teza i prijetnji, ističu, imali smo prilike juče vidjeti i u saopštenju Uprave policije, koja i pored brojnih dokaza prekomjerne upotrebe sile od strane policije na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine, odbija da preuzme odgovornost i sankcioniše one koji su kršeći zakon i ovlašćenja doveli u opasnost živote građana koji su se na nenasilan način suprotstavili planiranom scenariju izazivanja nemira osmišljenom u mračnim kelijama i umovima klirika Beogradske patrijaršije.

“Podsjećamo da su sva tri navodna povoda za nasilnu policijsku reakciju što je poprimila elemente državnoga terorizma, kojima su režimski mediji i državni funkcioneri pravdali policijsku akciju, dokumentovano osporeni. Pokazalo se, naime, da je vijest Javnoga servisa emitovana 5. 9. ujutro da su „demonstranti pucali na policiju“ – laž. I tvrdnja tadašnjega premijera Krivokapića da je policija reagovala zbog bačenoga molotovljeva koktela takođe se pokazala kao laž. Kao laž pokazala se i tvrdnja tadašnjega vicepremijera Abazovića da je policija reagovala na napad Veselina Veljovića, budući da je Osnovni sud na Cetinju odbacio optužbe protiv Veljovića za „napad na službeno lice“”, piše u saopštenju.

S druge strane, navodi se, javnost je imala prilike čuti snimke koji potvrđuju da je naredbu za napad na mirne demonstrante izdao načelnik CB bezbjednosti Podgorica Goran Jokić riječima: „Kreni odmah! Bolje mi njih, nego oni nas!“

“Javnost je imala prilike čuti i snimljeno svjedočanstvo jednoga od komandanata operacije – pomoćnika komandanta protivterorističke jedinice Petra Kneževića kojim potvrđuje da je tokom policijske akcije „čišćenja bagre“ bio u komunikaciji i koordinirao kriminalne grupe iz nekoliko crnogorskih gradova. Video i foto dokumentacija koja potvrđuje prisustvo naoružanih, bezbjednosno interesantnih lica u Cetinjskom manastiru prije i tokom policijske akcije kao i pripadnika BIA-e, ostala je izvan interesovanja crnogorskih službi bezbjednosti i policije, što navodi na sumnju da su ti pojedinci i grupe djelovali u dosluhu s djelovima crnogorskoga bezbjednosnog sektora”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da brojna svjedočanstva građana i medicinska dokumentacija koja potvrđuje upotrebu i zabranjenih sredstava poput gumenih metaka, dokazi o prekomjernoj upotrebi sile koje je prikupio građanski aktivista Saša Zeković, izvještaj Savjeta za građansku kontrolu rada policije o povredi ljudskih prava, i konačno izvještaj Unutrašnje kontrole rada policije u kojem je potvrđeno da je došlo do prekomjerne upotrebe hemijskih sredstava i prekoračenja nadležnosti pojedinih policijskih funkcionera i službenika, praćeni svjedočenjima da su službenici bili primoravani da potpišu pripremljene lažne izvještaje, umjesto da rezultiraju preuzimanjem odgovornosti, ostavkama onih koji su prikrivali nezakonito činjenje i hitnom smjenom svih koji su komandovali ili učestvovali u teroru nad građanima okupljenim na Cetinju 5. 9. 2021. godine, samo su motivisali Upravu policije da nastavi s autoritarnim praksama.

“Saopštenje Uprave policije ne samo da relativizuje ulogu te ustanove u izazivanju nemira i ugrožavanju bezbjednosti građana, već nastoji da učesnike mirnih protesta po ko zna koji put kriminalizuje kroz „izražavanje uvjerenja“ da će se javnost „protokom vremena“ upoznati s navodnim dokazima nasilja protiv policijskih službenika”, naglašava se u saopštenju.

Ovom otvorenom prijetnjom upućenom onima koji su bez ikakva povoda bili izloženi teroru Uprave policije u vidu upotrebe ogromne količine suzavca, dimnih i šok bombi, gumenih metaka, pa čak i bagera koji je direktno ugrozio živote okupljenih, Uprava policije ne samo da pokušava prikriti svoje protivzakonito i nasilno postupanje, već, u očiglednom nedostatku zakonskih osnova kojim ga mogu pravdati, najavljuje fabrikovanje novih „dokaza“, nalik lažnim izvještajima koje su podmetali svojim službenicima.

“Sramno saopštenje Uprave policije iziskuje hitnu reakciju ukupne crnogorske javnosti čiji ishod bi morao biti konačno suočavanje s odgovornošću i ostavke najodgovornijih funkcionera i službenika. Ovakvo ponašanje jedne državne ustanove, čija bi uloga trebala biti garantovanje bezbjednosti građana, samo dodatno produbljuje atmosferu nepovjerenja u institucije i potvrđuje neprimjereni politički i crkveni uticaj na crnogorsku policiju. Preduslov stabilizacije crnogorskoga društva upravo je povratak povjerenja u institucije koje je moguće obezbijediti samo njihovim profesionalnim djelovanjem. Funkcioneri i službenici državnih ustanova koji integritet institucija i države unižavaju ovakvim postupanjima moraju što prije biti sankcionisani”, zaključuje se u saopštenju.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.