Društvo

Utvrđena prekomjerna upotreba suzavca i prekoračenje ovlašćenja

(15 riječi)

Nakon više od 12 mjeseci istrage Unutrašnja kontrola rada policije ustanovila je da je u akciji crnogorske policije 5. septembra prošle godine na Cetinju, kada je nasilno razbijen građanski protest protiv ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru, došlo do prekomjerne upotrebe hemijskih sredstava, ali i prekoračenja nadležnosti pojedinih policijskih funkcionera i službenika, saznaje Pobjeda. 

Prema našim informacijama, Unutrašnja kontrola MUP-a ustanovila je da je više policijskih funkcionera i službenika prekoračilo službena ovlašćenja i djelovalo mimo zakona i policijskih procedura. 

Izvještaj Unutrašnje kontrole proslijeđen je Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju, koje je mjesno nadležno, a prema informacijama našeg lista, postupajuća tužiteljka u tom predmetu je Sanja Radunović.

Izvori iz Uprave policije saopštili su Pobjedi da je Unutrašnja kontrola konstatovala da je u policijskom izvještaju netačno prikazana količina hemijskih sredstava koja je upotrijebljena 5. septembra na Cetinju, što se može kvalifikovati kao krivično djelo falsifikovanje službenih dokumenata.

Prema izvorima našeg lista, više službenika Uprave policije se tereti za prekoračenje službenih ovlašćenja, a među njima i dvojica policijskih starješina Dragiša Mugoša i Božidar Bulatović, oba iz Sektora javnog reda i mira, kojim rukovodi Dragan Gorović.

Iako je procedura ispitivanja Unutrašnje kontrole pokrenuta još prije osam mjeseci, izvještaj je sačinjen tek nakon što je parlament izglasao formiranje Anketnog odbora za otvaranje parlamentarne istrage o postupanju bezbjednosnih struktura tokom dešavanja koja su pratila prošlogodišnje ustoličenje Joanikija na Cetinju.

To bi moglo doprinijeti razbijanju dosadašnje zvanične istine – da je policija postupala profesionalno protiv nasilnih građana.

BROJNE OPTUŽBE 

U prvom zvaničnom policijskom dokumentu koji je sačinjen nakon dešavanja prošle godine – ,,Posebnom izvještaju sa analizom postupanja policijskih službenika Uprave policije, u cilju obezbjeđenja i uspostavljanja narušenog javnog reda i mira na Cetinju 4-5. 9. 2021. godine“ – nema ni naznake o narušavanju policijskih procedura.

Naprotiv: konstatuje se da su – ,,rukovodeći se principima zakonitosti, predanog izvještavanja povjerenih poslova, tačnom i profesionalnom odgovornošću, angažovani službenici sproveli postavljene zadatke na kvalitetan, efikasan i zakonit način, uz najmanje štetnih posljedica po sve prisutne građane i stanovnike prijestonice Cetinje“?!

Vođeni tim narativom, čelnici policije u narednih nekoliko mjeseci nakon septembra 2021. svojski su se trudili da kriminalizuju građanski otpor. Ta se akcija posebno zahuktala kada je novi Tužilački savjet, formiran uprkos savjetima Venecijanske komisije, u penziju poslao Milivoja Katnića i izabrao novog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i vršiteljku dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maju Jovanović.

Pod pritiskom vrha države, tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, uz logističku podršku prosrpskih stranaka i medija, novi ljudi u vrhu tužilaštva imali su zadatak da procesuiraju progon građanskih aktivista sa Belvedera i Cetinja.

Osim Veselina Veljovića, savjetnika predsjednika države, koji je bio lažno optužen za napad na službeno lice, napravljen je poduži spisak ,,terorista“, a Veljović je kao prvi na listi označen kao njihov vođa.

Na spisku su se našli i Cetinjanin Nebojša Neno Kaluđerović, koji je saslušavan, pa građanski aktivisti Aleksandar Saša Zeković i Predrag Vušurović, te i jedna političarka Jelena Marković.

Nakon što je Pobjeda, serijom tekstova, razotkrila namjere policije i tužilaštva da targetiraju i kriminalizuju građane okupljene 5. septembra na Cetinju i potpuno raskrinkala napakovane sumnje, lagano je zamirala ideja o procesuiranju građana.

Istovremeno, isplivavali su podaci o policijskim nezakonitim akcijama. Naš list je u nizu istraživačkih tekstova otkrio da je policija na Cetinju upotrijebila ogromne količine suzavca – oko hiljadu patrona, a fotografijom smo evidentirali da je suzavac ispaljivan čak sa brda pored Manastira na grad. Brojni video zapisi svjedočili su o nezakonitoj upotrebi šok i fleš bombi, medicinski zapisnici otvorili su sumnju i na upotrebu zakonom zabranjenih gumenih metaka. Građanski aktivisti, među njima upravo Aleksandar Zeković kao naglasniji, pružali su opipljive dokaze o neprofesionalnom postupanju pripadnika policije…

Na svjetlo dana su iznešene i podmetačine, poput one koju je Dragan Gorović, jedan od komandanata akcije na Cetinju, saopštio pilotima helikopterske policijske jedinice da su dva policijska službenika rano ujutro 5. septembra ,,vidjeli dron sa kilo ekploziva“?! Ta se ,,ekskluziva“ ne pominje u Posebnom izvještaju policije od 21. septembra 2021. godine. Ali se pominje u spisima predmeta sa saslušanja Kaluđerovića, kao i u predmetu pred Disciplinskom komisijom protiv pilota MUP-a. U tim svjedočenjima Gorović se navodi kao čovjek koji je saopštio informaciju o dronu sa eksplozivom, za koju se pokazalo da je bila – policijska izmišljotina!

PROMJENA IGRE

Kako se urušavala struktura klerikalne vlasti, tako je postalo jasno da se ni istina o dešavanjima na Cetinju više ne može sakrivati.

I sada u vrhu policije, prema informacijama Pobjede, vlada prilična panika, pojedini funkcioneri pokušavaju da ,,operu ruke“ i distanciraju se od nezakonitih postupaka kolega.

Za neke je kasno: dio predmeta već je na stolu tužiteljke na Cetinju i valja očekivati da će, vrlo brzo, javnost saznati što su pojedini policajci zaista činili 5. septembra. Javnost čeka i odgovore na pitanja ko je od funkcionera naređivao upotrebu hemije, bacanje šok bombi, kako je angažovana mehanizacija Marka Bata Carevića da ,,počisti“ automobile ispred Adžića krivine; valja očekivati i da će se razotkriti koji su državni službenici davali lažne iskaze…

A uskoro treba da počne i rad Anketni odbor Skupštine Crne Gore, pa će mnoge, strogo čuvane tajne, biti svima dostupne. Vrijeme svođenja računa počinje i mnogi će imati nemiran san u sedmicama koje slijede.

Iz Unutrašnje kontrole obećali su odgovore na pitanja koja smo im poslali ovim povodom, kao i iz Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju. D.

Istraga bez kraja o ulozi Petra Kneževića

Početkom maja ove godine Specijalno državno tužilaštvo i Unutrašnja kontrola MUP-a otvorili su istragu u slučaju tri audio snimka, koji su dostavljeni građanskim aktivistima Aleksandru Saši Zekoviću i Svetlani Pajović-Musić, a koji teško kompromituju jednog od dvojice glavnih komandanata policijske akcije na Cetinju – Petra Kneževića. 

Viši policijski inspektor I klase u Protivterorističkoj jedinici na audio snimcima hvališe se da je prije i tokom ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija (Mićovića) u Cetinjskom manastiru ,,držao na vezi“ pet kriminalnih grupa iz Crne Gore, navodeći i kako je raščistio ,,tu bagru na Cetinju“, govoreći o učesnicima građanskog protesta.

Ni Uprava policije, a ni tužilaštvo do danas nijesu saopštili sudbinu predmeta u slučaju Knežević.

Ukoliko se dokaže autentičnost tri audio zapisa, to bi ukazivalo na protivzakonito djelovanje policijskog funkcionera Petra Kneževića, odnosno – ukazalo bi da je Knežević 5. septembra prošle godine, kao jedan od rukovodilaca akcije razbijanja građanskih protesta na Cetinju, sarađivao i komandovao kriminalnim grupama iz više crnogorskih gradova?!

Za sklapanje slagalice o djelovanju policijskih snaga i lancu komande, Petar Knežević bio mogao da bude važna karika.

Na jednom od snimaka Knežević potvrđuje da je 5. septembra prekinut lanac komande i da akcijom nije rukovodio direktor Uprave policije Zoran Brđanin, već Brđaninov pomoćnik Miloš Rakonjac.

Pobjeda je u kontinuitetu pisala da je komandni lanac crnogorske policije pred ustoličenje Mićovića suštinski bio u rukama Beograda, srpskih službi, upravo preko Rakonjca i Kneževića.

Izvor: Pobjeda3 Komentara

Fanito Postavljeno 16-09-2022 16:29:50

Nemilosrdno udarati na svoj narod a sve u službi interesa druge države, samo po sebi je izdaja. O tome je suvišno trošiti riječi. No, "vrijeme je "majstorsko rešeto."

Odgovori ⇾

bonito Postavljeno 17-09-2022 15:42:49

Niđe ombudsmana Bjekovica, eco proslo vise od godinu dana on se nije izjasnio po ovom pitanju, a kako će kada tano nije bio...sramno ponasanje ombudsmana, njegova odgovornost je veoma velika a na štetu graďana CG...štiti SPC i policiju!

f Postavljeno 16-09-2022 16:22:49

Nemilosrdno udarati na svoj narod

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.