Politika

Rajzing Rajnke: Veliki broj prepreka na putu Crne Gore ka EU, nije adekvatno da političari kritikuju novinare

(15 riječi)

Veliki je broj prepreka na putu Crne Gore ka EU ali sam posebno zabrinuta zbog medijskog okruženja, kazala je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke u Dnevniku 2 na TVCG.

"Ja mislim da nije adekvatno niti prihvatljivo kada politički lideri kritikuju novinare ili medijske kuće jer im se ne sviđa kako oni izvještavaju, i onda novinarima bude ugrožena lična bezbjednost. Mi moramo da imamo nezavisne, slobodne medije, i pozivam crnogorske političke lidere da podignu glas u korist nezavisnih slobodnih medija", kazala je Rajnke.

Ona je poručila da bi političari trebalo da promijene retoriku kada su zabrinuti sbog priča koji ti mediji objavljuju.

"Ja očekujem i znam da novinari u CG traže potvrdu informacija iz više izvora i da rade u skladu sa profesionalnim standardima", kazala je Rajnke. 

Američka ambasadorka ocijenila je da se Crna Gora nalazi na raskršću, ali da je izbor jasan. 

"Mnogo država je na raskršću: izabrati put koji poštuje naše demokratske vrijednosti  nasuprot totalitarnoj budućnosti. Ali odluke moraju da se donesu. Crna Gora je trenutno u zastoju i lideri države, a posebno predstavnici u Skupštini moraju da donesu teške odluke. Ima raznih opcija ali ja se nadam da će izabrati prave i na korist građana koji su ih izabrali", kazala je Rajnke u Dnevniku.

Ona navodi da je jasno da oko 80 odsto građana u Crnoj Gori želi evropsku budućnost.

"Sada  gledam na Crnu Goru koja ima jasan izbor, jer ljudi u Crnoj Gori u najvećoj mjeri jasno žele evropsku budućnost. Žele da Crna Gira postane članica EU. Tako da oni koji su izabrani u skupštini treba da preduzmu određene aktivnosti a ne samo da pričaju, potrebne su određene reforme da bi se priključili EU i to je jasno", naglasila je američka ambasadorka.

Rajnke je istakla da se na globalniom nivou bilježi tendencija opadanja demokratija i povećanja broja totalitarnih režima i država.

"Ruski agresivni rat protiv Ukrajine nešto je što ne možemo da ignorišemo. Ja čestitam Skupštini Crne Gore što je usvajanjem rezolucije osudila ruski napad. Treba pomenuti i one koji nijesu glasali za tu rezoluciju, jer to govori o tome ko dijeli naše vrijednosti", kazala je Rajnke.

SAD posvećena borbi protiv terorizma

Gvoreći o obilježavanju 21. godine od terorističkog napada u Njujorku, Rajnke je kazala da je SAD od tada u potpunosti posvećena borbi protiv bilo koje vrste terorizma. 

"Sjedinjene Američke Države se još uvijek sjećaju 11. septembra i danas je veoma bitan dan, tužan, svečan dan i politika prema terorizmu od tada je takva da smo mi posvećeni borbi protiv bilo koje vrste terorizma, zato što terorizam treba da bude objašnjen kao način da se primijene politike širenja straha da bi se isporučila neka politička agenda a to je strašno. 11. septembar bio je stvarno ovaploćenje terora, i sa našim partnerima mi smo posvećeni da budemo budni i spremni da pomognemo našim saveznicima da budu spremni na trerorističke napade", kazala je ona.

Dodala je da su SAD objavile rat terorizmu, i da je jedini način da za pobjedu nad terorizmom da jedna zemlja dovoljno ojača.

"11. septembar nije bio prvi niti će biti poslednji teroristički napad, ali nas je okuopio sve u smislu odlučnosti, zajedničke odlučnosti. Svi smo izloženi ali samo ako radimo zajedno, ako se dobro spremimo i ako radimo na tome da spriječimo širenje terorizma, klice terorizma možemo uspjeti", kazala je Rajnke.

Ona se prisjetila da se je danima poslije napada, "poslije te zajedničke traume" govorilo samo o tome. 

"I odatle je proizašla potreba i odlučnost i posvećenost da mi kao država i nacija budemo ujedinjueni i spriječimo da se bilo kada ponovi takav napad", navela je Rajnke.6 Komentara

시알리스사이트 Postavljeno 31-01-2023 22:03:21

We heard their huge grass sprouting and growingIt is the spring breeze of youth, 시알리스처방with the courage to risk life.

Odgovori ⇾

비아그라약국 Postavljeno 31-01-2023 19:52:10

Therefore, all young people have great power비아그라 처방. A heart without bones is always a treasure,

Odgovori ⇾

비아그라사이트 Postavljeno 31-01-2023 17:00:25

The value of the tie is that the reason is the heart비아그라구매.

Odgovori ⇾

비아그라구매 Postavljeno 30-12-2022 19:40:58

The blooming bud is an infinite spring breeze. It is worth ice, listen to them비아그라.

Odgovori ⇾

Anonim Postavljeno 17-09-2022 10:55:34

Gospođo Rajnke, od kada ste se Vi upleli sa SPC nastale su najveće prepreke našem životu, a i ulasku u EU

Odgovori ⇾

maroje Postavljeno 30-09-2022 21:40:20

Tako je.

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.