Društvo

Treći avgust nije bio divan dan za Crnu Goru, već za one koji joj ne žele dobro

(15 riječi)

Treći avgust – dan kad je Vlada potpisala ugovor sa Crkvom Srbije nije bio divan za Crnu Goru i njene građane, već za one koji joj ne žele dobro, ocijenili su sagovornici specijalne emisije na Gradskoj RTV – Potpisivanje ugovora sa Crkvom Srbije – divan dan ili veleizdaja.

Premijer Abazović, kako je naglašeno, više nije partner međunarodnoj zajednici, već je faktor destabilizacije, a način potpisivanja ugovora do kraja je ogolio njegov vazalni odnos prema Srbiji.

Treći avgust bio je za Crnu Goru i njene građane itekako težak dan, ali i divan za sve one koji joj ne misle dobro, ocijenio je novinar i publicista Šeki Radončić.

“Bojim se da je Dritan Abazović jednostavno na tom svom zadatku gdje direktno i indirektno radi na urušavanju crnogorske države, bezbjednosnog sistema, ekonomskog sistema, medijskog, političkog, kakvog god hoćete. Ja sam mislio da ne može biti goreg premijera nego što je to bio Zdravko Krivokapić. Vidimo da je Dritan Abazović mnogo beskrupulozniji od njega, posebno u rušenju Crne Gore”, smatra Radončić.

Srpski nacionalizam je, ovaj put, kao izvođača radova u rušenju Crne Gore pronašao Albanca, tvrdi književnik Milorad Popović.

“Srpski nacionaisti mogu prihvatiti Hrvate, čak i Bošnjake muslimane, ako su im lojalni. Ali Albanca samo mogu ako je saradnik BIA-e. Ako je saradnik njihovih službi. Samo tako. Bekim Fehmiu bio je najveći glumac jugoslovenski. I znate kako je završio? Čovjek koji je srpsko glumište proslavio?”, kazao je Popović.

Umjesto za pomak ka EU, Vlada je dragocjeno vrijeme potrošila na potpisivanje ugovora sa Crkvom Srbije što, kako je naglašeno, nije zatvaranje, već ponovno otvaranje pitanja.

“I vi ga tek otvarate na način što nakon Temeljnog ugovora će doći i priča o Mauzoleju na Lovćenu, Otvorenom Balknu. A ko zna šta još postoji u agendi koja za cilj ima da Crnu Goru obesmisli kao državu. Kad izgubimo atribucije države, onda neko sa punim pravom može da postavi pitanje – šta će onda ta država, zašto bi ona postojala? Zašto se ona ne bi utopila u neki veći državni okvir?,kazao je istraživač istorijskog instituta Danilo Kalezić.

Abazovićeva Vlada Crnu Goru, slijedeći neku drugu agendu, vuče u klerikalizam i prošlost, kaže Ammar Borančić iz Liberalne partije.

“Želim da kažem da smo mi o tome obavijestili međunarodnu zajednicu, naše partnere iz Evropskog parlamenta, iz ALDE saveza, iz Liberalne internacionale. Da su oni veoma upoznati sa tim i da će, ubijeđen sam, naredne reakcije, koraci i izvještaj Evropske komisije govoriti o tome. I mislim da to neće biti nimalo dobro za Crnu Goru i ne treba da ima iluziju niko, pa ni ova Vlada Crne Gore da će imati bilo kakav dobar imidž evropske i građanske Vlade”, ističe Borančić.

Kompletan državotvorni blok, smatra reditelj Branko Baletić, snosi dio odgovornosti za situaciju u kojoj je Crna Gora. Ističe da borba za nacionalne interese može voditi jedino preko institucija.

“Mi smo dozvolili da se sruše institucije. I svesno su urušene uz punu našu saradnju. To sve može, ne kroz delovanje partija, nego kroz delovanje institucija. To uopšte nije isto. Ovdje se sve nade polažu da će sad nekim novim partijskim kombinacijama da se napravi. Ne. Mora se raditi pre svega na sređivanju institucija. Da su nam ostale kakve takve institucije, pa ovakva loša predstava koja se dešava ovih dana, ne bi bila moguća”, ocjenjuje Baletić.

Živimo najteži dan moderne istorije Crne Gore, naglašava reditelj Danilo Marunović i dodaje da mnogi ne razumiju posljedice potpisivanja ovakvog ugovora.

“Za to su krive političke elite, institucije, građanski pokreti, svi zajedno ako hoćete, zato što nijesmo sa građanima iskomunicirali u pravoj mjeri šta zapravo znači potpisivanje tog ugovora. A onda i na duže staze opšte obrazovanje sugeriše da jedan prosječan građanin ne razumije ekskluzivnost istorijskog konteksta koji je Crna Gora zaslužila”, ističe Marunović.

Abazovića je potpisivanje ugovora sa Crkvom Srbije legitimisalo kao faktor destabilizacije Crne Gore, kazao je građanski aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković. Način na koji je potpisao ugovor do kraja je ogolio njegov vazalni odnos prema Srbiji, ocijenio je Mirko Stanić iz SDP-a. Premijer je ovim činom potpisao kapitulaciju, ne samo Crne Gore, već i ličnu, zaključio je poslanik DPS-a Nikola Rakočević.  (gradski.me)1 Komentara

Podsjećanje Postavljeno 05-08-2022 23:40:52

Pjesma koju je narod ispevao Dritanu 20.avgusta 2020 AVANZOVIĆ DR KITAN - Narodna junačka pjesma za gusle i diple Umislio Avanzović Kitan da je sada mnogo, mnogo bitan. Na litijama se ulitio tako usran na vlast pohitio. Njemu jadnom ništa nije jasno, kad na kraju shvati, biće kasno, tek tada prozreće svoju bratiju kad mu navuku crnu mantiju. Uzeće mu za nju pravu mjeru a onda će uslast da ga žderu. Što učini sebi crni sine da ti kosti glođu bjesne psine! Kitko, Kitane, nema ti druge, tako skončaju sve bedne sluge. Sa Rumije časna vila kliče urazumi sebe nesrećniče. NEKA NAM JE VJEČNA CRNA GORA JER JEDINO TAKO BITI MORA!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.