Ekonomija

Danica Banjević, direktorica TO Tivat

Zadovoljni dosadašnjom tokom sezone, očekujemo dobru posjećenost i u nastavku

(15 riječi)

„Trenutno u Tivtu boravi 9.796 turista, od čega je 1247 njih u hotelima, 8362 u privatnom smještaju, a ostalo u kampovima i odmaralištima. Upoređujući sa prethodnim godinama to je 4 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, ali 11 odsto više u odnosu na isti period 2019.g. U ovom periodu prošle godine bilježili smo veću posjetu u odnosu na 2019.g. Mi smo zadovoljni tokom sezone. Predsezona je bila izuzetno dobra, glavna sezona na nivou ili za par procenata bolja od prethodne godine, a očekujemo dobru posjetu i u narednom periodu“, kaže Danica Banjević, direktorica Turističke organizacije Tivta, na naše pitanje koliko turista trenutno boravi u Tivtu, da li su zadovoljni i šta očekuju u nastavku sezone.

Prema zvaničnoj statistici Uprave za statistiku tokom prvih 6 mjeseci ove godine u Tivtu je boravilo oko 49.300 turista koji su ostvarili preko 367.000 noćenja. Upoređujući sa 6 mjeseci 2021. godine bilježi se rast u dolascima od 87odsto, a u noćenjima 66 odsto. Tokom prvih 6 mjeseci najbrojniji u noćenjima su turisti iz Rusije, Srbije, Ukrajine, Velike Britanije i Njemačke. Naročito značajan porast u noćenjima bilježimo sa tržišta Velike Britanije i Njemačke i to čak 83 odsto više noćenja sa tržišta Njemačke upoređujući sa 2019.g, i 54 odsto više noćenja sa tržišta Velike Britanije. Nadamo se da će NTO CG raditi intenzivnije kampanje na ovim tržištima kao i tržištu Sjeverne Evrope jer su to tržišta koja pune kapacitete tokom cijele godine. Primjećujemo i porast turista sa tržišta SAD, Češke, Hrvatske, Slovačke, Turske, Izraela.

U stalnom smo kontaktu sa turističkom privredom. Hotelijeri su zadovoljni tokom sezone koju karakteriše last minute buking. I pored možda manjeg broja turista očekuju veći prihod od sezone. Pojedini izdavaoci privatnog smještaja bilježe otkazivanja, dok je kod većine buking na izuzetno dobrom nivou. Kakva će posjeta i potrošnja biti u ugostiteljskim objektima vidjećemo u narednom periodu, ali na taj segment će uticati platežna moć gostiju i veće cijene tokom ove sezone.

CP: Izgradnjom Porto Montenegra, marine, Luštice Bay Tivat je postao elitna turistička destinacija.Koliko je to uticalo na ukupnu turističku ponudu Tivta i odakle su gosti koji ljetuju u ovim luksuznim hotelima mada se mora uzeti u obzir činjenica da su zbog rata u Ukrajini  ove godine izostali turisti sa ruskog i ukrajinskog  tržišta?

 

Danica Banjević: Tivat se profilisao kao viskokvalitetna turistička destinacija. Izgradnja ovih nautičkih naselja je uticala na cjelokupan imidž Tivta kao turističke destinacije. Činjenica je da od 20tak hotela u našem gradu njih 12 ima 4 i 5 zvjezdica i to je uticalo na to da se i klijentela u našem gradu promijeni. Prema informacijama od strane turističke privrede pretežno su rezervacije sa tržišta Zapadne Evrope, SAD, Turska, Izrael itd.  Naravno prisutno je interesovanje gostiju iz regiona (najviše iz Srbije), kao i svake sezone.

Sukob u Ukrajini se svakako negativno odražava na sezonu u Tivtu, jer imamo izostanak gostiju sa ova dva tržišta. Tokom 2021.g. četvrtina ukupnog turističkog prometa u noćenjima je realizovana sa tržišta Rusije i Ukrajine. Svjesni situacije, radili smo na promociji turističke ponude na drugim tržištima sa kojima imamo direktne aviokonekcije i pojačali smo promociju u regionu.

CP:Mnoge lokalne turističke organizacije u Crnoj Gori, kako na jugu tako i na sjeveru imaju problema sa prijavljivanjem gostiju odnosno naplatom  boravišne takse.

Kakva je  po ovom pitanju situacija kod vas ?

Danica Banjević:Zadovoljni smo dosadašnjim tokom turističke sezone i kada govorimo o finansijskim pokazateljima. Tokom prvih 6 mjeseci ove godine ostvareno je oko 42 odsto više namjenskih prihoda (boravišna, turistička taksa i članski doprinos) u odnosu na prvih 6 mjeseci prethodne godine, a oko 2 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine.

Kada govorimo o načinima unapredjenja naplate boravišne takse smatram da je neophodno  pojednostaviti proces prijave gostiju i naplate boravišne takse kroz uspostavljanje jedinstvenog elektronskog sistema po uzoru na zemlje regiona (npr. Hrvatska se može pohvaliti izuzetno dobro organizovanim elektronskim sistemom u tom smislu). Takođe bi bilo poželjno uprostiti procedure i omogućiti elektronsku registraciju izdavaoca privatnog smještaja, jer bi to zasigurno pozitivno uticalo i na uvećanje prihoda.

 Top of Form

CP: Opština Tivat ima velike potencijale za razvoj seoskog turizma. Koliko je TO Tivat posvećena ovom vidu turizma, da li kod stanovnika ruralnog područja opštine ima interesovanja za bavljenje seoskim  turizmom, ima li i ako ima koliko je registrovanih  domaćinstava na području opštine Tivat?

 

Danica Banjević:Voljeli bismo da je više zainteresovanih za bavljenje seoskim turizmom jer sve veći broj turista traži autentična iskustva i kontakt sa lokalnim stanovništvom. U Tivtu je odličan potencijal za razvoj ove vrste turizma ali trenutno imamo samo dva registrovana seoska domaćinstva koja nijesu stalno aktivna. Potencijal je značajan, npr. selo Gornja Lastva je prethodne godine ušla u  ,,Program unaprjeđenja“ u okviru  inicijative ,,Best Tourism Villages /najbolja sela u turizmu“ Svjetske turističke organizacije UNWTO. Gornja Lastva je selo u kome se odigravaju mnogobrojni koncerti, poput Muzike u svitanje, Jazza u noći punog mjeseca i tradicionalna Lastovska fešta koja na jedan svojevrstan način oslikava život Lastovljana.  Svakako bi se trebalo još raditi na razvoju ovog vida turizma, koji je trenutno na većem stupnju razvoja na Luštici, gdje zajedno sa TO HN razvijamo panoramski put ,, Život na Luštici“. Domaćinstva koja se bave seoskim turizmom smještena su pretežno na dijelu Luštice koji teritorijalno pripada Herceg Novom. Cilj nam je da ovom panoramskom rutom uvežemo cjelokupnu ponudu poluostrva Luštica u jedinstveni turistički proizvod. Tokom putovanja, pored prekrasnog pogleda duž cijele rute, posjetioci mogu da obiđu brojna ruralna područja, poljoprivredna gazdinstva koja nude lokalne specijalitete, uživaju u pješačkim i biciklističkim stazama, i da obiđu i kulturno istorijske spomenike i druga atraktivna mjesta kojima je poluostrvo Luštica prebogato.

 

B.Pejović0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.