Sagovornici

PATRIOTIZAM, NACIONALIZAM I ŠOVINIZAM: Ko smo mi ako branimo svoju domovinu?

(15 riječi)

Budući da je precizno definisana terminilogija, ostaje nam da zapitamo autora Balšu Brkovića: ''Ko smo to mi?'' Ako branimo našu domovinu, od onih koji rade za interese druge države? Ako više nacija i konfesija u Crnoj Gori, zajedničkim snagama – ujedinjeni staju u odbrani protiv srpskog, za Vas, nacionalizma, a zapravo je šovinizma?

Piše: Tijana Lopičić

Kad autor kontroverznog teksta „Nacionalizam“ zaluta u ‘žanr’ ali i u terminologiju, samo naizgled dubokoumno piše sljedeće: “Naravno da crnogorski nacionalizam nikada ne može biti isti kao srpski nacionalizam. Naprosto, riječ je o dva različita žanra nacionalizma – jedan je imperijalni i unitaristički, drugi je tzv. odbrambeni i separatistički.“

No, kako bi Konfučije rekao: „Početak mudrosti je nazvati stvari njihovim pravim imenom“.  Zato je neophodno preciznije defitisati nacionalizam, kojeg autor pomenutog teskta nestručno upotrebljava, te napraviti jasnu razliku između: patriotizma, nacionalizma i šovinizma.

Kada govorimo o nacionalizmu  on „predstavlja privrženost sopstvenoj naciji i državi odnosno njihovim interesima. Pojam se takođe odnosi na doktrinu ili politički pokret po kojoj nacija definisana u okvirima etničke pripadnosti ili nacionalne kulture, ima pravo da konstituiše nezavisnu, suverenu ili autonomnu političku zajednicu, baziranu na zajedničkoj istoriji i sudbini.“ Nacionalizam, sam po sebi, ne ugrožava niti predstavlja problem po bilo kom osnovu za drugu naciju.

S druge strane, šovinizam aposolutno! Šovinizam je „uvjerenje u nadmoćnost ili superiornost vlastite skupine ili naroda nad drugima. Šovininisti se osjećajaju superiorni prema pripadnicima drugih naroda i tako obezvrjeđuju druge ljude. Šovinizam u ekstremnom slučaju može dovesti do politike progonjenja, istrebljivanja, ugnjetavanja.“ Nažalost, ovo je veliki problem koji je posljednje dvije godine, usljed promjene vlasti,  ponovo eskalirao u Crnoj Gori.  Nećemo se zavaravati da je ikada nestao sa naših prostora. Veoma uspješno ga, decenijama, sprovodi Crkva Srbije u Crnoj Gori. Za razliku od nemogućnosti autora, koji srpski šovinizam izjednačava sa srpskim nacionalizmom, naši preci crnogorski svještenici još 1945. godine, nijesu imali problema sa pomenutom terminologijom. U Rezoluciji jasno ističu da su preko crkve nastojali da sprovedu „velike srpske šovinističke ideje“.

Onda, dolazimo i do termina patriotizam, domoljublje ili rodoljublje „(lat. patria –otadžbina, domovina, postojbina, zavičaj) je ljubav prema zavičaju i njegovim karakteristikama (kao što su narod, jezik, kultura, politika, istorija, sport itd.), koja podrazumijeva otvoren, tolerantan i ravnopravan odnos prema drugim zavičajima i njihovim karakteristikama, bez bilo kakve isključivosti. Patriotizam je stalno i uporno nastojanje da se radi na afirmaciji onih karakteristika zavičaja koje su društvo i živote učinili, i čine, boljim, slobodnijim i nadahnutijim.“

Budući da je precizno definisana terminilogija, ostaje nam da zapitamo autora Balšu Brkovića: ”Ko smo to mi?”  Ako branimo našu domovinu, od onih koji rade za interese druge države? Ako više nacija i konfesija u Crnoj Gori, zajedničkim snagama – ujedinjeni staju u odbrani protiv srpskog, za Vas, nacionalizma, a zapravo je šovinizma?

Zapamtite Balša Brkoviću, mi smo patriote, među kojima su i crnogorski nacionalisti, ali ne po vašojoj definiciji! Možete nastaviti da neargumentovano ‘lijepite’ degradirajuće epitete. Navikli smo da pod intenzivnom sprskom propagandom budemo  i  ekstremisti, pa sve i do tetorista… Ali, dok po običaju ombudsman ćuti, mi smo bili  i bićemo na prvoj liniji odrane, od takvih kao Vi i Vama sličnih, koji svjesno ili nesvjesno, možda i plaćeno, degridadirate građane multinacionalne Crne Gore. Građane, koji se bore protiv sprskog  šovinizma koji nam razara, kao rak,  jedinu domovinu!   izvor: aktuelno.me0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.