Ekonomija

Zoran Vulević

I TURISTIČKI VODIČI U SLUŽBI VELIKOSRPSTVA

(15 riječi)

Nažalost, ništa posebno novo kada je riječ o ponašanju turističkih vodiča koji saopštavaju “svoje istne” turistima prilikom njihove posjete Crnoj Gori. I traje takav njihov odnos prema poslu koji obavljaju poodavno, ako je ikada i bilo drugačije (čast pravim profesionalcima koji se ne bave krivotvorenjem istorijskih činjenica). I niko za to ne haje, niti je ikoga za to briga. A veoma je realno zaključiti, obzirom na sve što se danas događa u Crnoj Gori, da je i ovo još jedna u nizu smišljenih, i zato pojačanih aktivnosti u cilju urušenja Crne Gore kao nezavisne države. I zato, valjda, resorno ministarstvo i ne reaguje na pravi način i oduzima dozvole za rad takvim vodičima i agencijama koje su ih angažovale. Jer ova vrsta velikosrpske propaganda nije ni malo naivna. Vrate se strani turisti u svoje države s informacijama o Crnoj Gori kao nepostojećoj državi, odnosno “privjesku” druge države. Veoma opasna i neprijateljska strategija.

               Čujem ovih dana od onih koji su bili u prilici da lično prisustvuju “štancovanju istine” od strane neodgovornih vodiča,  kako pristrasno i lažno informišu turiste koji su posjetili Crnu Goru da je crnogorski jezik ogranak srpskog jezika, da su Crnogorci i Srbi jedan narod. I pored činjenice da takva vrsta informacija nije ni potrebna niti ima mnogo veze s poslom koji obavljaju. I, naravno, koja apsolutno ne odgovara istini! Sve ovo se ne može drugačije objasniti već da su se aktivnosti onih koji rade na urušavanju Crne Gore ciljano prenijete i na pojedine turističke agencije kojima odgovara ovakvo ponašanje njihovih vodiča. I kao što rekoh, umjesto da se automatski oduzimaju dozvole za rad takvim agencijama i vodičima koji za njih rade, resorno ministarstvo i turistička inspekcija se ponašaju kao da to ne primjećuju. Kažem, ovakav bezobrazluk ne traje od juče, iako je danas mnogo izraženiji, a koja ga god vlast smatrala ne mnogo važnim je neodgovorna i nedobronamjerna prema državi koju vodi.

               Za one koji to ne znaju ili su previđeli, podsjetiću da je Crna Gora još 2017. godine dobila međunarodni kod za Crnogorski jezik u okviru ISO 639 međunarodnog standarda. Tom prilikom je definisana i oznaka za crnogorski jezik-CNR. Ovu odluku je donio Ujedinjeni savjetodavni komitet za kodifikaciju jezika  sa sjedištem u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu. Komitet iz Vašingtona ne samo da je priznao postojanje crnogorskog jezika, već je potvrdio da crnogorski jezik nije varijanta srpskog jezika kako je to neprestano spočitavano od strane velikosrpske propagande. I kako to tvrde pojedini turistički vodiči, kao što vidimo. Znači, crnogorski jezik ima svoju prepoznatljivost. I tu se svaka priča završava! Ovo je jednako važno za crnogorski jezik koliko i pobjeda na referendumu za nezavisnost Crne Gore! Značaj ovog priznanja je ogroman i on se mora razumjeti i uvijek kad treba potencirati, jer je izuzetno važan u promociji Crne Gore kao nezavisne, samobitne, autohtone zajednice naroda koji u njoj žive. U ovom priznanju se negira i priča malicioznih vodiča koji rade za “srpsku stvar” da su Crnogorci i Srbi jedan narod.  Jer, teško da isti narod može imati različite jezike. Da ovom prilikom ne navodimo i brojne druge činjenice koje opovrgavaju velikosrpsku izmišljotinu da smo jedan narod. Kao što su, na primjer, ogromne mentalitetske razlike između slobodarskog crnogorskog naroda i srpskog robovskog duha iz koga se razvio žestok kompleks oličen u velikosrpskoj politici koja je donijela mnogo zla i muke cijelom regionu.   

               Želimo da ovim tekstom opomenemo aktuelnu, a pogotovo buduću vlast koja bi trebalo da odgovorno služi svojoj državi i narodu, da dosljedno i po zakonu sankcioniše svako i svačije istupanje protivno državnim interesima, pa dakle i turističkih agencija i vodiča koje angažuju.3 Komentara

Valentina Postavljeno 02-08-2022 00:41:01

Ovo o čemu gospodin Vulevic pise ,ja i moji prijatelji smo se uvjerili.Sramno sto rade vodici ,pojedinih agencija.

Odgovori ⇾

Pgpg Postavljeno 01-08-2022 15:20:14

Bravo za tekst!

Odgovori ⇾

Marko Postavljeno 01-08-2022 13:54:34

Tako je!Svakog vodica koji prica neistine kazniti oduzimanjem licence!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.