Kultura

Čestitaj mu rođendan, Jovane nedostojni

(15 riječi)

Pogled na Mauzolej, Staza popločana koja vodi iza Mauzoleja i Figure karijatida

Gledaj ga Jovane, mrzitelju Crne Gore, kako je gordo natkrilio Lovćen i poručuje zlotvorima da im je uzalud svaka pogana rabota. Htio bi da ga rušiš, jadan i nikakav, kako bi imperijalnim zlikovcima dokazao koliko si veliki podanik i sluga nečastivi. Ali, jadan, ne sprdaj se toliko sam sa sobom. Ti da rušiš monument. I da ti pomognu oni nepomenici oko tebe koji se sokole lajući glasno, u čoporu samo, put mauzoleja na koji privirit ne smiju.
Zla ljudska htjela bi da vrnu tvorevinu Aleksandra krvavoga, i da opet opogane vrh slobodarskog Lovćena.
Poručuje im Crna Gora: NIKAD VIŠE. Koliko vas je god, malo vas je. Zadajemo vam božju vjeru. U Lovćen nam taknut nikad više nećete smjet. A ni primać mu se, da ga ne gliba vaša pogan i neljudskost.

Gledaj ga Jovan iz daleka danas. Śeti se da mu je rođendan. Četrdeset i osmi. Svijet smo zadivili toga 28. jula 1974. godine. Crna Gora se odužila velikanu, našem a ne vašem Njegošu, kojega vaša lupeška svijest nastoji decenijama da prisvoji.

Pošetićemo te da je mauzolej rađen po projektu velikana svjetske arhitekture, znamenitog Hrvata Ivana Meštrovića, što jednako teško podnosiš.

Ulaz mu čuvaju i ne daju da takvi ulježu crnogorke u mermeru uklesane.

Napravila je Crna Gora poduhvat, koji je danas simbol junačke i čojske Crne Gore.

Tako će i ostati dok je svijeta i vijekla, Jovane nedostojni.

S.M.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.