Istorija

Dokumentarac "Operacija Brezna - avgust 1944."

VIDEO: Malo poznata epizoda rata od prije 75 godina kod Plužina

(15 riječi)

 

Ambasada Velike Britanije u Crnoj Gori juče je, povodom Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom, objavila dukumentarni film  "Operacija Brezna - avgust 1944." o jednoj od najvećih operacija na Balkanu u Drugom svjetskom ratu.

Dokumentarac je lični osvrt britanske ambasadorke u Crnoj Gori Alison Kemp o jednoj od najjunačkijih, a malo poznatih epizoda rata koja se dogodila prije 75 godina u Breznima kod Plužina.

- Operacija "Brezna", izvedena u Crnoj Gori, smatra se najspektakularnijom savezničkom avionskom akcijom na tlu SFR Jugoslavije. Tom prilikom, Balkan Air Force je spasio preko 1.000 ranjenika i savezničkih pilota. Po šest aviona je slijetalo na očišćenu livadu u ovom selu u Pivi, na svakih sat vremena tog dana i transportovalo ranjenike na liječenje u Italiju/Maltu - navedeno je u Fejsbuk objavi britanske Ambasade.

Ambasada je dokumentarni film pripremila u saradnji Ministarstvom odbrane Crne Gore, Media Solution doo, KIC Pop horom, Crnogorskom Kinotekom i Etno selom Montenegro - Brezna.
Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.