U fokusu

Aleksandra Jerkov: "Srpski svet"

(15 riječi)

Srbija je priznala Crnu Goru kao nezavisnu državu prije tačno petnaest godina, nakon što je Skupština Srbije na sjednici konstatovala nezavisnost Crne Gore. Tadašnji predsjednik Srbije je obavijestio tadašnjeg predsjednika Crne Gore da Republika Srbija priznaje nezavisnost i puni državni suverenitet Crne Gore i da je istinski opredijeljena ka unapređenju prijateljskih odnosa sa Republikom Crnom Gorom kao nezavisnom i suverenom državom.

(Foto: Kurir.rs)

Ipak, čini se da je ovaj dio o državnom suverenitetu za mnoge političke aktere i u vlasti i u opoziciji ostao prilično neshvaćen, neprihvaćen i neprimijenjen. Kada je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova, nasrtaj na parlament i do tada neviđena medijska kampanja protiv Crne Gore bili su praćeni protjerivanjem ambasadora iz Beograda.

Političke stranke i zvaničnici iz Srbije aktivno su ne samo podržavali crnogorsku opoziciju nego i aktivno učestvovali u kampanjama, pomagali pojedinim kandidatima i otvoreno ih propagirali. Hiljade vrlo negativnih tekstova o crnogorskoj vlasti nakon usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti bile su praćene nedvosmislenom i nepodijeljenom simboličkom i praktičnom, logističkom, organizacijskom, ljudskom, medijskom i finansijskom podrškom litijama i litijašima, aktivnim miješanjem u crnogorske izbore, proglašenjem pobjede „srpskog sveta“ nakon smjene vlasti u Crnoj Gori i sada otvorenom hajkom na pojedine političare iz Crne Gore, Crnogorce i Crnu Goru zbog toga što su usvojili rezoluciju o genocidu u Srebrenici, zbog čega se čuju čak i predlozi da se onima koji su podržali rezoluciju zabrani ulazak u Srbiju.

Zbog čega je to tako ako Crnu Goru smatramo istinski nezavisnom državom? Zbog čega je rezolucija, koja eksplicitno govori o tome da krivica ne smije i ne može biti na srpskom narodu, izazvala toliku nacionalističku, populističku i šovinističku histeriju kod vlasti i opozicije u Srbiji?

Zbog toga što Srbija, zapravo, nikada nije prihvatila crnogorsku nezavisnost. Zbog toga je u Milu Đukanoviću vidjela izdajnika i neprijatelja srpskih interesa, a u onima koji su jesenas došli na vlast spasioce koji će Crnu Goru vratiti tamo gdje je oduvijek i pripadala - pod okrilje, nadležnost i skute Srbije.

Zbog toga što smatraju da crnogorsko mora biti i antisrpsko i u tome je zapravo cijela tragedija takvog koncepta Srbije, koji, iako pripada 19. vijeku, opstaje i opšte je prihvaćen i od strane vlasti i od strane opozicije u 21. veku. Pobjeda crnogorske opozicije na prošlogodišnjim izborima izazvala je nepodijeljeno oduševljenje srpskih nacionalista.

Pod izgovorom da slave to što je diktator i autokrata pao sa vlasti, oni su zapravo, neki i nehotice, slavili prvu i jedinu pobjedu srpskog sveta - termina koji je odlično opisao sve ono čemu su srpski nacionalisti težili oduvijek. Crna Gora je postala zamjena za Kosovo, teritorija na kojoj se brane svetosavlje i Srbi, neprijatelji srpstva su poraženi, a „naši“ i prave patriote su došle na vlast.

Zbog toga čudi sada nevjerica sa kojom ti „naši“ posmatraju salvu uvreda koja se na njih sručila iz Srbije - kao da se to nije dešavalo oduvijek, kao da se to ne dešava svaki put u prethodnih 15 godina kada je Crna Gora samostalno donijela bilo koju odluku na koju je imala pravo.

Ali tada je meta bio neko drugi, a njima je to direktno išlo u prilog, tako da nisu primjećivali. Ili su primjećivali, ali o tome ćutali. Ne zna se koja opcija je gora.



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.