Ekonomija

Skupština usvaja budžet naredne sedmice

(15 riječi)

Skupština Crne Gore trebalo bi da usvoji predlog budžeta za ovu godinu tokom naredne sedmice. Tako je, prema informacijama Dana, dogovoreno između konstituenata vlasti, a tome u prilog ide i za danas zakazana sjednica Zakonodavnog odbora na kojoj će se raspravljati o amandmanima, kao i poruka potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da su se stvorili uslovi da se glasa o budžetu.

Prethodni dogovor je bio da se budžet usvoji 20. maja, dan nakon završene rasprave u načelu o predlogu zakona, ali je tada Demokratski front kazao da će njihova podrška zavisiti od toga kako će se Vlada izjasniti o njihovim amandmanima.

Demokratski front tražio je da Ministarstvo finansija uvaži amandman i da se izdvoji oko 25 do 30 miliona eura, kako bi se vratile naknade majkama sa troje i više djece. Ukoliko ministarstvo, na čijem je čelu ministar Milojko Spajić, ne usvoji amandman DF-a, taj politički subjekt će i u tom slučaju podržati budžet, kako bi se odblokirao rad državne uprave, kazao je juče šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović. Amandman za majke je podnio Nebojša Medojević (PzP).

“Mi ćemo tražiti da se glasa o našim amandmanima. Ipak, i bez obzira na to na kraju ćemo da glasamo za budžet, s obzirom na to da se stvara atmosfera kako je Demokratski front nekakva kočnica razvoja Crne Gore”, izjavio je Radunović za Dan.

GP URA i Demokrate su posljednjih sedmica uporno ponavljali da će podržati budžet, te da je to najvažnije pitanje trenutno oko kojega se treba što prije izjasniti.

“Usvajanje budžeta je prioritet svih prioriteta i ovo ponavljam već danima. Zbog interesovanja javnosti saopštavam da je neophodno da predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i predsjednik Odbora za zakonodavstvo hitno sazovu i održe sjednice odbora, kako bi razmotrili podnesene amandmane na budžet”, napisao je Bečić na svom Twitter nalogu.

Istakao je da bi se time stvorili formalni uslovi da se Skupština može izjasniti o predloženom budžetu.

“Ovo je jasno propisana procedura, tako da je molba da se manemo medijskih trikova sa svih strana, da svi radimo svoj posao, a da se usmjerimo ka efikasnom i dinamičnom radu sa ciljem hitnog usvajanja budžeta”, dodao je Bečić.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović juče je saopštio da su se stvorili uslovi da se usvoji budžet i pozvao rukovodstvo Skupštine da čim se završe neophodne procedure započne proces glasanja.

“Hvala svim subjektima parlamentarne većine na razumijevanju. Stvoreni su uslovi da se usvoji budžet”, napisao je Abazović na Twiteru.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.