Ekonomija

Cigarete skuplje u prosjeku pola eura? Država podstiče crno tržište novim nametima

(15 riječi)

Dugo iščekivani Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2021. u ponedjeljak će konačno biti pred Odborom za ekonomiju, finansije i budžet. Očekuje se da će gotovo svaka tačka biti predmet rasprave, a mnogo oštrija ona koja se tiče Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Izmjenama Zakona o akcizama dolaze novi nameti za građane, poput poskupljenja duvanskih proizvoda, alkoholnih pića i proizvoda sa dodatkom šećera kao što su čokolade, keksovi, sladoled i drugi slatkiši.
Nove akcize, ukoliko izmjene dobiju većinu glasova u Parlamentu, počeće da se primjenjuju 1. jula.

Dobar budžet, ali za čiji džep?

I praktično od tog dana posljedice nove akcizne politike najviše će osjetiti upravo građani Crne Gore. Naime, ukoliko Zakon dobije većinu, sasvim je izvjesno da će paklica cigareta biti skuplja u prosjeku pola eura, prenosi Standard.

Podsjetimo, do poskupljenja cigareta došlo je i u janaru ove godine, kada su građani morali da izdvoje u prosjeku 10 centi više nego ranije za jednu kutiju.
S druge strane, ovim poskupljenjem ponovo se otvara pitanje sive ekonomije, crnog tržišta, ali i kupovne moći naših građana. Procjenjuje se da nelegalni promet na tržištu cigareta dostiže nevjerovatnih 40 odsto ukupnog tržišta, svrstavajući tako Crnu Goru među evropske rekordere po veličini crnog tržišta.

Budžetski deža-vi

Bolan scenario uvođenja pa ukidanja akciza osjetila je Vlada Crne Gore još 2018, i to autogolom ka državnoj kasi, pošto je u samo četiri mjeseca došlo do naglog pada legalne prodaje za 25,6 odsto. Zvanični podaci kažu da je to daleko ispod prihoda predviđenih planom fiskalne konsolidacije i izmjenama Zakona o akcizama, koji su predviđali rast prihoda od akcize na duvanske proizvode od preko 30 odsto u odnosu na 2017. Iako su akcize kasnije vraćene na pređašnji nivo, a tržište krenulo da se oporavlja, i danas se gotovo u svakom gradu mogu naći jeftine cigarete bez akciznih markica sumnjivog kvaliteta.

Privredna komora Crne Gore među prvima je ukazala na to da je tržištu tada trebalo skoro godinu da se oporavi od takvih mjera, i da se prodaja vrati u legalne tokove i to tek nakon smanjenja uvećanih akciza.

Kako su naveli u izjavi za portal Standard, visoku učestalost neformalne kupovine u Crnoj Gori generišu mnogi faktori koji se objašnjavaju visokim poreskim opterećenjem. Najčešće neformalno kupljen proizvod su švercovane cigarete na koje nije plaćena akcizna dažbina.

"Realno je očekivati da će ovakva akcizna politika dio potrošača okrenuti sivom tržištu, što će smanjiti prihode od legalne prodaje duvanskih proizvoda i u krajnjem smanjiti budžetske prihode po osnovu akciza", naveli su iz PKCG.

Kako su dodali, eksplicitan primjer porasta sivog tržišta imali smo ne tako nedavno, odnosno 2018. kada su akcize takođe bile povećane.

”Tada je samo u prva četiri došlo do pada legalne prodaje za 25,59%. Tržištu cigareta trebalo je skoro godinu da se oporavi od takvih mjera, i da se prodaja vrati u legalne tokove i to tek nakon smanjenja uvećanih akciza”, objasnili su iz Privredne komore.

Građani u komšiluk po cigarete?

Ukoliko 1. jula dođe do poskupljenja cigareta u Crnoj Gori, to znači da će cijene uporedivih robnih marki na legalnom tržištu u Crnoj Gori biti više u odnosu na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu za 30 procenata u prosjeku, Albaniju 50 odsto i više, a u odnosu na Kosovo do čak 100 odsto kod najjeftinijih cigareta.

A kako će država novim Predlogom Zakona o akcizama, uslovno rečeno, zavući ruku građanima Crne Gore u džep, za očekivati je da će oni, zauzvrat, svoju ruku spustiti ispod tezgi u potrazi za nelegalnim cigaretama koje se na crnom tržištu mogu naći na pijacama, otvorenim tržnim centrima i kioscima.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.