Politika

Niko ne može da preinači referendumsku Crnu Goru

(15 riječi)

Crna Gora i Kosovo imaju odlične političke odnose, ali nije dobro što Crna Gora trenutno nema ambasadora na Kosovu, ocijenio je doskorašnji ambasador Crne Gore na Kosovu Ferhat Dinoša. On je u razgovoru za program na crnogorskom jeziku Radio-televizije Kosova (RTK2) istakao da nije dobro ni to što u aktuelnoj Vladi Crne Gore nema predstavnika manjinskih naroda. Ukazuje i da postoje  pokušaji da se sužava prostor za zamah crnogorskog identiteta i za saradnju sa kulturama drugih naroda. Ponosan je što je učestvovao u procesu obnove crnogorske nezavisnosti i tome je posvetio knjigu koja treba da izađe iz štampe ovih dana. Za sada ne namjerava da nastavi da se bavi politikom, jedino ako bi, kako kaže, bilo ugroženo ono što je stvoreno na referendumu u Crnoj Gori 2006. godine.  

"Politički odnosi Crne Gore i Kosova su odlični, na ekonomskom planu bi mogli biti bolji, ali u posljednje vrijeme to je usporila pandemija korona virusa i vjerujem i da će se ta situacija popraviti. Ono što nije dobro je to što još nema novog ambasadora na Kosovu, kao ni u Albaniji i još nekim zemljama, jer to može da se shvati kao plan da neko želi da relativizuje dobar prijateljski kontakt između CG i tih zemalja, istakao je Dinoša.

Podsjećajući da su manjinski narodi u Crnoj Gori u prethodnim vladama imali svoje predstavnike, te da je  još od 1998. godine postojalo Ministarstvso za ljudska i manjinska prava, Dinoša smatra da trenutno stanje nije dobro za demokratski imidž CG.

"Ministartsvo za manjinska prava u CG bilo je stečeno pravo, proizvod afirmativne akcije, kao što je u demokratskim državama Evrope i trebalo je da ostane da djeluje samostalno, a ne uz ministarstvo pravde”.

Dinoša vjeruje da ubuduće neće ni za koga u Vladi biti sporna izdanja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, uključujući i Leksikon albanskih lingvista, koja je spornim ocijenila ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

"Mislim da je Leksikon albanskih lingvista, u izdanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, na čijem je čelu Adnan Čirgić, dokazani stručnjak u toj oblasti i čovjek koji je spreman da naučnu i kulturnu saradnju širi van CG, dobar primjer saradnje sa susjedima. Osporavanje toga nema smisla ni zbog Albanaca u CG, koji su dio državnog bića CG, ni za naučni rad u cjelini i dobru saradnju sa susjedima na polju nauke i kulture”, istakao je Ferhat Dinoša.

Povodom petnaestogodišnjice obnove crnogorske nezavisnosti, Dinoša naglašava da je ponosan što je bio dio toga projekta i procesa i vjeruje da državnost CG neće biti ugrožena, iako već ima pokušaja.

“Kao što sam bio optimista prije 15 godina da će CG obnoviti nezavisnost, tako sam i optimista da tu referendumsku Crnu Goru neće niko  moći da preinači. Nju su podržali svi identiteti u CG, svi manjinski narodi, uključujući i Albance. To je najznačajniji događaj u novijoj istoriji CG i on ne može tako lako da bude neutralizovan. To neće dati građani i politički subjekti i to će ponovo da shvati međunarodni faktor, ako je počeo da uviđa da bi neke druge snage htjele da Crnu Goru odvuku u nekom drugom pravcu. CG neće niko moći da skrene sa puta  suvereniteta, integriteta, nezavisnosti i članstva u EU i NATO”.

A procesu obnove nezavisnosi Crne Gore Dinoša je posvetio knjigu “Od nezavisnosti do nezavisnosti”, koja ovih dana treba da bude predstavljena u Prištini.

“Htio sam da dam svoj doživljaj događaja u CG koji su doveli do nezavisnosti, da ostane zapisana uloga i doprinos Albanaca tim procesima u CG i koliko su ti procesi uticali na nezavisnost Kosova koja me je, takođe, tangirala i za koju sam mislio da će se lakše desiti ako budemo mi u CG ti koji ćemo prije nezavisnosti Kosova biti kadri da povratimo nezavisnost CG, koja će kasnije reći da nema problema sa novom balkanskom realnošću. Tako je i bilo. Mi smo povratili nezavisnost 2006, Kosovo je svoje ostvarilo 2008. i  CG je bila među prvim državama koja je priznala novu državu Kosovo i izrazila spremnost  da uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom”.

Dinoša trenutno uživa u penziji i ne razmišlja da nastavi da se bavi politikom, ali i ne isključuje takvu mogućnost.

“Ima prijatelja koji mi to sugerišu, a ukućani ne podržavaju. Ali nikad se ne zna. Ako ne direktno, ja ću nastojati da budem od pomoći, pogotovo ako bude ugroženo nešto što je stvoreno na referendumu 2006,  ako bi neko htio da dira u to”, poručuje Dinoša.  (izvor rtklive.com)0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.