Politika

Vujović: Ispitati slučajeve navodnog duplog glasa

(15 riječi)

Izvršni direktor CEMI-ja Zlatko Vujović saopštio je da se moraju ispitati svi slučajevi navodnog duplog glasa, nakon pisanja pojedinih medija da brojni ministri u Vladi imaju dvostruko biračko pravo. Vujović poručuje da se mora početi od njih, kako bi se pokazalo da postoji politička volja i da su svi jednaki pred zakonom.

Osim ministara finansija i pravde Milojka Spajića i Vladimira Leposavića, kako pišu pojedini mediji, duplo biračko pravo imaju i ministarka Vesna Bratić i ministar Aleksandar Stijović, kao i generalni sekretar Vlade Božo Milonjić. Ministarka Bratić navodno može da glasa i u Bosni i Hercegovini, a Stijović i Milonjić i u Srbiji. Da li je to tačno, iz njihovih kabineta nijesmo mogli da dobijemo informaciju a izvršni direktor CEMI-ja Zlatko Vujović smatra da to treba provjeriti.

“Ukoliko mislimo da funkcioniše vladavina prava da su svi jednaki pred zakonom od ministara treba početi, tako da je potrebno izvršiti kontrolu”, kazao je Vuović.

Ukoliko to ne bude učinjeno biće obesmišljena kontrola biračkog spiska, kaže Vujović i poslata poruka da nema političke volje za taj posao. Sve je dodatno zakomlikovala Srbija koja je, Kaže Vujović, uvela novi kriterijum za provjeru njenog biračkog spiska. Uz matični broj od nedavno treba i broj lične karte čime je onemogućeno Crnoj Gori da ima uvid o duplo upisanim. I to, tvrdi Vujović, ukazuje na samo jedno.

“Jedan veliki broj državljana Srbije je u registru birača Crne Gore i da on vjerovatno i presudno utiče na ishod izbora u Crnoj Gori. Srbija ne želi, Vučić ne želi da se odrekne toga uticaja, želi da utiče na izbore i na to ko će formirati kakvu Vladu. Da nije tako, tako nešto se ne bi desilo jer su na taj način spriječili državne organe Crne Gore da izvrši brisanje onih koji se tamo nalaze nezakonito”, kazao je Vujović.

A kada je riječ o nezakonito upisanim u crnogorski birački spisak Cemi je utrdio da ih je skoro 3 i po hiljade. O tome su, kaže, obavijestili MUP, dostavili podatke i dokaze i tražili njihovo brisanje. No, tu se, tvrdi, stalo.

“Apsolutno ništa nije urađeno. Što znači da se obesmišljava i rad Savjeta za kontrolu biračkog spiska i savjeta za transparentnost a i same uloge posmatrača jer mi vršimo kontrolu, s dosta ograničenja radimo, limitirano a opet se ništa neće desiti, jer ne postoji politička volja da se očisti birački spisak”, kazao je Vujović.

Tako će, kaže, za dva dana, na lokalnim izborima u Herceg Novom moći da glasaju svi dvostruko upisani birači.

“Utvrdili smo da 10,55% u Herceg Novom je nezakonito upisano u birački spisak. Specifična je situacija u Herceg Novom, tako da i brisanje preko 2.000 birača ne bi uticalo na odnos snaga vlasti i opozicije ali je vlast trebala da pokaže odgovoran pristup”, kazao je Vujović.

A krajem 2008. prema podacima MUP-a Srbije, napominje Vujović, oko 35.000 državljana Crne Gore nezakonito je steklo državljastvo Srbije. Da biraju koje će da zadrže nije dozvoljeno jer samim tim što su stekli srpsko, izgubili su crnogorsko. I ta pravna činjenica, zaključuje, mora da bude konstatovana.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.