Sagovornici

Izbori u Herceg Novom

Maja Bakrač, u ime liste za Evropski HN: Naša riječ čvrsta kao stijena u moru

(15 riječi)

,,Pred nama su novi izbori i prava prilka da Herceg Novi, promjenom dosadašnje vlasti, dobije novu razvojnu šansu. Tu šansu ovaj grad - dobiće glasanjem za Evropski tim za Herceg Novi. Pobjednički tim Evropske liste za Herceg Novi čine mladi ljudi, koji žele da dokažu sposobnost i pokažu posvećenost svojem gradu i državi’’- kaže za Crnogorski portal, Maja Bakrač.

(Foto: Evropski tim za herceg Novi)

Kandidatkinja za odbornicu na listi Evropski tim za Herceg Novi, Maja Bakrač  ističe da proevropsku  odborničku listu  čine  imena ljudi koji imaju ideje i koji znaju  te ideje da pretoče u projekte čijom realizacijom će gradjani dobiti moderniji i funkcionalniji grad:

,,Ostvarićemo to i komunalnim uredjenjem, modernizacijom saobraćajnica, izgradnjom trotara, parking prostora; najmladjima ćemo obezbijediti savremene vrtiće, a unapredjivaćemo i kulturu i sport.  Podsticajima za razmah preduzetništva  stvaraćemo uslove za  brže zapošljavanje, a osavremenjavanjem svih vidova javnih usluga, pa i onih opštinskih ,učinićemo da gradjani lakše ostvaruju prava, da im svi oni koji se finasiraju iz opštinske kase budu maksimalno posvećeni. Uredjivaćemo ovaj grad da bude po mjeri gradjana, a samim tim biće u skladu sa potrebama savremenih turista’’.

Maja Bakrač ističe : ,,Da   naša koalicija   zna da obogaćuje  turističku ponudu dovoljno govori ono što je uradjeno minulih godina, kada je  na državnom nivou, stožer izvršne vlasti  bila naša Partija. Stvarajući ambijent za sigurnost svih, pa i inostranih investitora, sagradjeni su turistički  kompleksi, na kojima mogu pozavidjeti  i najprestižniji svjetski   centri. Da ovo nije  priča nego realnost, dovoljno je samo baciti pogled  preko našeg  prelijepog zaliva - pogledati nova, u ambijent ukopljena -  naselja. A  rizort u Kumboru, sadržajima je  mnogo više od onoga što se do sada u Crnoj Gori nudilo  turistima. Ova bogatija i privlačnija  ponuda, za platežno moćnije goste, podigla je grad na mapi turističke destinacije.’’

CP: Za razliku od državnog nivoa, gdje je proevropski  DPS činio okosnicu vlasti gotovo 2,5 decenije, ta partija  je u Herceg Novom, skoro 2 decenije, u opoziciji.  Da li je vrijeme za ,,smjenjivost vlasti’’ na lokalnom nivou?

Bakrač: Naša partija dugo godina nije imala priliku da upravlja i vodi Herceg Novi.

Skoro 20 godina našim gradom upravljaju isti ljudi, koji  nijesu imali pravu viziju niti dovoljno stvaralačke energije da unaprijede život u gradu, a posebno je zanemareno zaledje.

Zapravo, uradili su onoliko koliko su mogli, ali za dvije decenije, koliko su imali šansu - uradili su nedovoljno.

Mnoga obećanja ostala su neispunjena: Obećali su izgradnju nove autobuske stanice, da će podržati izgradnju škole u Igalu…Najavljivali su još uoči sezone 2018. da će riješiti  pitanje otpadnih voda, ali u njihovom maniru taj problem još nije riješen kako valja.

Grad mora da se se razvija brže, vizije moraju biti jasnije, kako bi sustigao druge primorske Opštine u Crnoj Gori.

CP: Dvije decenije u opoziciji, omogućilo vam je da sagledate mane lokalne vlasti, a to je bila i prilika da pažljivije osluškujete glas gradjana, njihove potrebe…

Bakrač: Tokom minulih  godina naša partija se ponašala u duhu konstruktivne opozicije, jer ovo je grad u kojem živimo i koji volimo. Stoga smo, kada je medju koalicionim partnerima, koji su činili lokalnu vlast, bilo nesuglasica, oko važnih pitanja za Herceg Novi, kao opozicija, davali  smo podršku, a ponekad obezbjedjivali i kvorum, kako bi  omogućili da se ažurnije rješavaju  problemi gradjana. Nikada se  nijesmo ponašali oportuno ni osvetnički, čak i često izloženi nezasluženim kritikama odćutali smo zarad mira i sloge i bržeg razvoja. Ali, ni naša, da kažem konstruktivna podrška, nije pomogla  dosadašnjoj vlasti  da realizuje  obećanja, niti znaju da poštuju tu našu opozicionu kooperativnost.Neznavenost, a  svih ovih godina, nedovoljna posvećenost gradu i gradjanima, dovelo je do toga da od nekadašnje perjanice turizma, budemo manje razvijena opština od svih drugih primorskih opština. A kada se stagnira ili čak zaostaje u komunalnoj  oblasti i svemu ostalom što bi trebalo da čini  grad funkcionalnijim, onda se to odražava i  na  tzv. duhovnu sferu. I  od nekadašnjeg grada umjetnika, stvaralaca i manifestacija visokog renomea, kulturni život se često svodio  na nivo koji pogoduje palanačkoj atmosferi.

CP: Rekoste da ste radi bržeg rješavanja pitanja od interesa za gradjane, i kao opozicija ste, pomagali vlasti da usvoje neke odluke oko kojih nijesu bile saglasne  partije vlasti. Činili ste to jer volite grad pod Orjenom, a koje lokacije  u Herceg Novom su Vama posebno omiljene?

Bakrač: Herceg Novi je  živopisan grad, mnogo je mjesta  za šetnju, rekreaciju I rekla bih za nadahnuće. Ali sve te atraktivne lokacije treba učiniti dostupnim, bilo da je riječ o uredjenju staza  planine Orjen, ili  učiniti pristupačnim brojne vidikovce, kao i pojedine djelove obale, jer na nekim mjestima  teško je sići do mora. Uz obavezno očuvanje autetntičnosti, učinićemo da naše tvrđave  budu prava atrakcija, nezaobilazna na turističkoj mapi našeg grada. Mene,  u slobodnom vremenu, najčešće  putevi nekako vode na šetalište PET DANICA. Pomisao na PET mladih djevojka , koje su kao pripadnice  Orjenskog partizanskog bataljona   poginule  takoreći na pragu života,  imale su 18, 20,21 godinu.  Imena Danice Tomašević, Danice Kosić, Danice Đurović, Danice Bojanić i Danice Popivoda, doživljavam kao nadahnuće za njegovanje antifašističkih vrijednosti koje baštini i koalicija za Evropski Herceg Novi. Zato djeci i prijateljima koje ugostim u našem gradu, s ponosom pričam o tim heroinama Boke. A Herceg Novi s novom vlašću, koju će činiti koalicija za Evropski HN, biće ponos gradjana i mnogo privlačnije mjesto za turiste. 

   

CP: Ipak,  nakon pretprošlih  izbora(2014.)  bili ste kratko dio vlasti u Herceg Novom, kada ste  sa Građanskom listom IZBOR, konstituisali  skupštinsku većinu. Medjutim , vaši partneri raskinuli su koaliciju kada je, po sporazumu, nakon dvije godine trebalo da DPSu pripadne čelna pozicija: predsjednika Opštine i na taj način preuzmete upravljanje gradom sledeće dvije godine…

Bakrač: Naša  partija  je uvjek njegovala odnose sa koalicionim partnerima, bilo  na lokalnom  ili na državnom nivou. Dogovor koji postignemo stoji nepokolobljivo i čvrsto, kao stijena u moru.

I to će ostati tako.

To je garancija za eventualne stranačke kolacije,  da se mogu pouzdati  u zadatu riječ,  a to je i garancija  gradjanima da  ćemo ispuniti sve  iz našeg, zadacima bogatog - izbornog programa. Evropska koalicija neće se samo prepoznavati  po onome kako gradjaninu mogu stvoriti bolje puteve, komunalno sredjeniju i ekološki zdraviju sredinu, nego i harmoničnije odnose medju ljudima, različitih vjera i nacija. To posebno danas, kada u naše društvo , sve agresivnije prodiru nazadne, od civilizovanog svijeta, odbačene  ideje, što stvara veće podjele  u društvu. I kada  pojedine  partije, otvoreno ili prikriveno  nacionalistčke, bez stida i uzdržavanja, promovišu takvu politiku, onda podržavaoci koalicije za EVROPSKI Herceg Novi treba da su još ponosniji na tu političku opciju i njena opredeljenja.

 

CP: Izbori su 9. maja ,  poruka biračima:

Bakrač: Jednako-pravnost  gradjana je osnova politike naše kolalicije, drugačije i ne mogu partije  koje  njeguju antifašizam što je drugo ime za skladne odnose medju ljudima ,za ravnopravnost svih i svakoga. To  je ono što  naši stariji sugradjani pamte kao bratstvo i jedinstvo nastalo u Narodno oslobodilačkoj borbi. Ta borba okončana je prije 76 godina - 9. Maja. To je datum koji savremana Evropa i svijet slave kao DAN POBJEDE. Pobjede  naprednih snaga i ideja, a takve ideje promoviše i za njih se bori i Evropski tim  za Herceg Novi. Uvjerena  sam da će gradjani  prepoznati  prednosti politike koja vodi stazama ka evropskim vrijednostima i da će 9. maja,  na pravi način biti obilježen DAN EVROPE –biće to, voljom naših birača, DAN POBJEDE EVROPSKE LISTE U HERCEG NOVOM, u ovom  prelijepom gradu naše Boke, u našoj Crnoj Gori .

Razgovarao: Nikola R.KovačevićPovezani članci...

3 Komentara

Slardar Postavljeno 08-05-2021 00:50:33

Svim srcem za crnogorski blok, jer ovo u sta nam se drzava pretvorila sa ovom svetosavskom vlascu je povratak u srednji vijek. Crna Gora nikad nije pretendovala na tudje, ali je casno i hrabro uvijek branila svoje. Zato i u nedelju i ubuduce - Crna Gora crnogorcima. Da je vjecna!

Odgovori ⇾

Meljinrs Postavljeno 06-05-2021 20:48:31

Maja se zalagalaza rjesavanje statusa bolnice Meljine i zasluzuila je glas svih koji objektivno analiziraju politicki zivot..U pravu je prethodnik -posmatrac,da "bradata i crnomatijaska"politika nudi samo nazad folklor i ono sto premijer zastupa -zagrobmi kli nebeski zivot umjrsto ovozrmaljskog i realnog.Premijer se dobro okoristi ovozemljskim blagodetima a narodu kze da nije zivot samo na zemlji.Pokvareni licmjer...

Odgovori ⇾

Vanstranacki Postavljeno 06-05-2021 20:43:43

Ko objektivno procjenjuje EVROPSKI TIM JE 3 koplja iznadvostalih.U prvu je Maja da sa tim timom smo na tragu savfremenih civilizacijskih vrijednosti,svi drugi pa i URA imaju primjese masnih cetnicko-popovskih brada kojima je jedini program pokazivati tri prsta i uzvikivati parole koje nemaju smisla sa zivotom.

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.