Politika

Vuletić (GDF): Zapad da zaustavi Vučićeve ratne planove u regionu

(15 riječi)

Vulinova inicijativa za stvaranje takozvanog srpskog sveta je samo drugim jezikom opisana stara šešeljevska politika takozvane velike Srbije koju je Aleksandar Vučić veći dio svog političkog života zagovarao, smatra predsjednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić.

Predsjednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić pozvao je danas diplomatske predstavnike zemalja članica Evropske unije, Velike Britanije, SAD i ostalih demokratskih zemalja da “obuzdaju ekspanzionističke inicijative” predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u regionu.

“Zloupotrebljavajući podršku zapadnih demokratija Srbiji u procesu priključenja EU, Vučić nesmetano, a posebno intenzivno od 2018, sprovodi politiku destabilizacije susjednih država, čime prati destruktivnu politiku Rusije prema Zapadnom Balkanu i Evropi”, naveo je Vuletić u saopštenju za javnost.

Prema njegovim riječima, izjave Vučićevog “omiljenog ministra” Aleksandra Vulina, koga je nazvao Vučićevim “alter egom”, ne bi trebalo minimizirati i ignorisati.

“Vulinova inicijativa za stvaranje takozvanog srpskog sveta je samo drugim jezikom opisana stara šešeljevska politika takozvane velike Srbije koju je Aleksandar Vučić veći dio svog političkog života zagovarao”, ocijenio je Vuletić.

Naveo je da je takva zločinačka i velikodržavna ideja otjerala u smrt više od 130.000 ljudi, i donijela dva miliona raseljenih ljudi.

“Kasna reakcija međunarodne zajednice je i tada uzrokovala mnogo više patnji nego što bi bilo da je reakcija bila pravovremena. Zbog toga je sada od suštinske važnosti da reakcija na Vulinove najave novih ratova i stradanja, za istu staru i zločinačku ideju, bude brza, efikasna i pravovremena. Aleksandru Vučiću mora biti stavljeno do znanja da novi rat u regionu neće biti dopušten”, poručio je Vuletić.

Dodao je da od predstavnika demokratske opozicije u Srbiji očekuje da se bez dvosmislenosti i populizma izjasne o opasnim i ratnohuškačkim namjerama režima.

“Svi oni koji budu prećutkivali opasne namjere naprednjačkog režima u regionu biće saučesnici ne samo u provociranju novog rata na Balkanu, već i pomagači u učvršćivanju autokratskog i korumpiranog režima u Srbiji”, rekao je Vuletić.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.