Politika

Medojević tvrdi da je Simijanović bio operativac ambasadora SAD Braunbeka

(15 riječi)

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da je lažni američki diplomata Stevan Simijanović pokušao da stupi u kontakt sa njim, ali da je Medojević, nakon provjera, odbio poziv na susret. Prema riječima Medojevića, Simijanović je bio operativac američkog ambasadora Sema Braunbeka koji je, prema tvrdnjama lidera PzP-a, ''zadužen za razbijanje pravoslavnog svijeta i Crkve''.

(Foto: Politico)

Na svom Fejsbuk profilu lider PzP-a otkriva da je Simijanović, u ime Braunbeka, zagovarao ideju da Srpska pravoslavna crkva podrži formiranje Vlade Crne Gore, ali – bez učešća Demokratskog fronta.

Navodeći ko je sve, osim Braunbeka i Simijanovića, bio uključen u taj tajni plan, Medojević se fokusira na ,,tajni centar moći“ oko Vladimira Božovića iz Matice srpske i Gojka Perovića, sveštenika Srpske pravoslavne crkve.


                                                        Simijanović

Prema tvrdnjama Medojevića, vlasnici koncerna Vijesti kontrolišu ,,NVO, medije i najmanje jednu stranku – Uru“, ali da se u sve uključio još jedan neformalni centar moći.

” Pojavio se i drugi tajni centar moći oko matematičara Božovića i Gojka Perovića koji zloupotrebljavaju Crkvu i uvlače je u prljave igre nekih još moćnijih stranih centara moći. Američki ambasador Sem Braunbek i njegov operativac Simijanović su bili ekstremno aktivni u saradnji sa domaćim igračima”, ustvrdio je Medojević.

ABAZOVIĆ I SIMIJANOVIĆ 

Pobjeda je već pisala o lažnom američkom diplomati Stevanu Simijanoviću koji je, prije i nakon formiranja Vlade Crne Gore, ostvario intenzivne kontakte sa liderom Ure Dritanom Abazovićem, potpredsjednikom Vlade i koordinatorom svih obavještajnih službi. Simijanović je, kako je naš list istražio, osim Abazovića imao kontakte i sa Zoranom Mikićem i Zoranom Miljanićem, funkcionerima Ure. Istovremeno, Simijanović je bio u izbornom štabu Narodnog pokreta Miodraga Dake Davidovića. 

Koliko je za vrh Ure bio značajan Stevan Simijanović, pokazuje i činjenica da je ta stranka plaćala, u najmanje dva navrata, njemu i njegovim ,,prijateljima“ troškove smještaja u podgoričkom hotelu ,,Ambasador“.

Abazović je, upravo preko Simijanovića, pokušao da uspostavi saradnju i sa američkom firmom ,,Ameriken balistik kompanija“ u cilju nabavke naoružanja i municije za Vojsku Crne Gore. Ministarstvo odbrane Crne Gore nije bilo uključeno u te razgovore.

BRAUNBEKOVA ULOGA 

Zanimljivo je da Medojević u političko-špijunsku igru koja se odigravala u Crnoj Gori sada uvodi i lik Sema Braunbeka, ambasadora SAD za međunarodne vjerske slobode.

Braunbek je posjetio sredinom novembra 2019. godine brojne zemlje Zapadnog Balkana – Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Albaniju i Crnu Goru.

To je u Crnoj Gori bilo vrijeme intenzivnih pregovora i svađa oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je predložila tadašnja Vlada Crne Gore premijera Duška Markovića.

Tokom boravka u Podgorici, Braunbek je razgovarao sa političkim i vjerskim liderima i konstatovao da SAD ,,žele vidjeti sve vjerske zajednice uključene u otvoren i transparentan proces razvoja i donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti“.

Tada je posebno upozorio da ,,neke vjerske zajednice“, misleći na Srpsku pravoslavnu crkvu, nijesu zadovoljne nacrtom zakona i naglasio da je važna rasprava i dijalog, ,,a ne samo da se zakon izgura“. Dodao je da SAD ohrabruju proces koji uključuje vjerske zajednice ,,koje imaju duboke zabrinutosti“.

Uprkos tim poluotvorenim upozorenjima, Zakon o slobodi vjeroispovijesti je usvojen decembra 2019. godine glasovima parlamentarne većine koju je tada predvodio DPS. Odmah nakon toga počela je opsežna akcija organizovanja velikih litija koje je predvodila Srpska pravoslavna crkva.

Tokom više mjeseci se ambasade zemalja Kvinte u Podgorici nijesu oglašavale povodom litija, osim uobičajenih fraza o ,,poštovanju reda i mira“, ali i upozorenja da je sloboda okupljanja ishodište demokratskih procesa. 

Kao što je poznato, nakon izbora 30. avgusta krenulo se u formiranje nove crnogorske vlade koju će predvoditi Zdravko Krivokapić, direktno podržan od Srpske pravoslavne crkve. Dogovor o novoj izvršnoj vlasti postignut je u Manastiru Ostrog pod budnim okom mitropolita SPC u Crnoj Gori Amfilohija.

Ako su tačne nedavne Medojevićeve tvrdnje, ispada da su ambasador Braunbek i vlast u Vašingtonu imale posrednu, ali važnu ulogu, u formiranju Vlade Crne Gore – bez čelnika Demokratskog fronta. Lider PzP posredno optužuje i ambasadora Braunbeka da je poslao Stevana Simijanovića kao operativca da pomogne u eliminisanju Fronta.

Za sada nema odgovora iz Ambasade SAD u Podgorici na ove optužbe lidera Pokreta za promjene.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.