Politika

EU i NATO ne smiju biti ravnodušni na narasle tenzije u Crnoj Gori

(15 riječi)

Međunarodna zajednica, prije svega Evropska unija i NATO, mora reagovati na vrijeme na narasle političke i nacionalne tenzije u Crnoj Gori, jer nikome više nijesu potrebni sukobi na Zapadnom Balkanu, od kojih koristi može imati samo Rusija, ocijenili su Kurt Basiner iz Savjeta za politiku demokratizacije i Džudi Dempsi iz Karnegi centra.

Basiner je za Radio Slobodna Evropa kazao da tenzije u Crnoj Gori posljednjih mjeseci mogu biti izuzetno opasne, a incidenti, zasnovani na političkim i nacionalističkim motivima, kako je istakao, duboko uznemiruju.

Dempsi smatra da bi aktuelne tenzije i incidenti u Crnoj Gori mogli da unazade državu na putu ka EU, što će, kako je rekao, Rusija preko vladajuće strukture u Crnoj Gori i iskoristiti.

On je kazao da nema vremenaza ravnodušnost NATO i EU, navodeći da bi međunarodna zajednica morala biti aktivnija otvoreno ukazujući na to koliko je potrebna stabilnost u Cmoj Gori.

“Imajući u vidu istoriju ruskog miješanja u regionu, jedan od njenih ciljeva jeste stvaranje etničkih i vjerskih tenzija. Jednom kada eskaliraju, teško ih je obuzdati. To je velika opasnost”, naglasio je Dempsi, dodajući da bi NATO i EU trebalo da imenuju posebne izaslanike u Cmoj Gori koji bi posredovali.

Dempsi je ocijenio da EU, ako je ozbiljna po pitanju integracije Cme Gore, mora biti glasnija i „praktičnija”.

“Rusija će nastaviti da koristi trenutne političke strukture da odvrate Cmu Goru od puta ka EU. Što se tiče NATO-a, on mora biti aktivniji na terenu, putem vježbi, komunikacije i bližeg uključivanja i saradnje sa institucijama i civilnim društvom”, naveo je Dempsi.

Kurt Basiner smatra da bi međunarodna zajednica mogla da pomogne u sprečavanju sukoba i smirivanju tenzija odvraćanjem i naglašavanjem da sukobi, nasilje ili bilo kakvi napori/tendencije za promjenu granica, neće biti dozvoljeni.

On je istakao da EU, SAD, Velika Britanija i drugi saveznici moraju da se angažuju u dubokom strateškom preispitivanju načina na koji su pristupili Zapadnom Balkanu, s obzirom na to da je politika koju vode očigledno zakazala.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.