Politika

NVO Montenegro International

DIK da zahtijeva hitan vanredni inspekcijski nadzor povodom zaključenja biračkog spiska za Herceg Novi

(15 riječi)

Osobe koje imaju državljanstvo i prebivalište u drugoj državi po službenoj dužnosti moraju biti izbrisane iz registra prebivališta, a samim tim i biračkog spiska, poručuju iz NVO montenegro International.

NVO Montenegro International zahtijeva od Državne izborne komisije da u skladu sa čl. 31. Zakona o biračkom spisku od upravne inspekcije zahtijeva HITAN vanredni inspekcijski nadzor povodom zaključenja biračkog spiska za opštinu Herceg Novi i da o rezultatima istog, bez odlaganja, obavijesti javnost, nadležno tužilaštvo i predstavnike međunarodne zajednice.

Povodom zaključenja biračkog spiska za opštinu Herceg Novi na kome se nalazi 2.691 birač sa prebivalištem u drugoj državi, što je 11 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak u tom gradu, Montenegro International će nakon vaskršnjih praznika podnijeti krivičnu prijavu protiv nadležnih u Ministarstvu unutrašnjih poslova i birača sa prebivalištem u zemljama u okruženju, za koje se utvrdi da su glasali na predstojećim izborima u Herceg Novom.

Podsjećamo javnost da član 188. Krivičnog zakonika Crne Gore (Sastavljanje netačnih biračkih spiskova) predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora do tri godine za lice kojeu namjeri uticanja na rezultate izbora sačini netačan birački spisak.

Član 15. Zakona o biračkom spisku jasno navodi da se iz biračkog spiska brišu birači koji su izgubili biračko pravo smrću, gubitkom crnogorskog državljanstva i odjavom prebivališta iz Crne Gore.

S druge strane, član 24. Zakona o crnogorskom državljanstvu jasno definiše da secrnogorsko državljanstvo gubi po sili zakona ukoliko punoljetni crnogorski državljanin ima i državljanstvo druge države, ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, osim u slučaju predviđenom članom 18 stav 2 zakona ili se utvrdi da je rješenje o prijemu u crnogorsko državljanstvo donijeto na osnovu lažne izjave ili namjernog prikrivanja činjenica ili okolnosti bitnih za donošenje rješenja.

Montenegro International pozdravlja najavu ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da će MUP za 2.108 lica po službenoj dužnosti, kroz nekoliko dana, pokrenuti postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, pri čemu ga podsjećamo da u čl. 24 Zakona o crnogorskom državljanstvu postoji jasna obavezapokretanja postupka oduzimanja crnogorskog državljanstva po službenoj dužnosti, što podrazumijeva da osobe koje imaju državljanstvo i prebivalište u drugoj državi po službenoj dužnosti moraju biti izbrisane iz registra prebivališta, a samim tim i biračkog spiska.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.