Društvo

Ministarka Bratić izbjegla da se distancira od neprihvatljivog ponašanja: Trenutno svjedočimo trendu nacionalističkih istupa

(15 riječi)

Ponašanje eksperta angažovanog u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Vladimira Vukovića Volođe na podgoričkom aerodromu, kada je najbrutalnije izvrijeđao novinara TVCG Nebojšu Šofranca, i imenovanje Bojane Đačić, osobe sa opasnim nacionalističkim stavovima, za direktoricu OŠ “Ristan Pavlović”, koja je nakon žestotok pritiska javnosti smijenjena sa te funkcije pokazuju da je resor Vesne Bratić izbjegao da se distancira od društveno neprihvatljivog ponašanja.

Za dugogodišnjeg aktivistu za ljudska prava Aleksandra Zekovića odnos prema novinaru na aerodromu u Podgorici pokazuje koliko je u Crnoj Gori izražen kulturološki problem prema neistomišljenicima i prema onima koji se na osnovu manipulacija i političke propagande percipiraju kao neistomišljenici.

“Oglašavanje Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta je birokratski izgovor koji pokazuje odustvo čak i minimalne političke i moralne odgovornosti. Tačno je da manifestovano ponašanje jeste lični postupak ali koje sa sobom nosi šire društvene posljedice o kojima Vlada mora, namjerno ne kažem da treba već da mora imati jasan vrijednosni stav. To je ovog puta izostalo”, ističe Zeković u izjavi za CdM.

Izostalo je, kaže on, i preispitivanje daljeg ugovornog odnosa koje se zasniva na trošenju javnog novca.

“Ministrastvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je izbjeglo da se distancira od društveno neprihvatljivog ponašanja. Zato sam uvjeren da će scene sa aerodroma postati sve češće ponašanje onih koji se osjećaju pobjednicima prema svima koje doživljavaju poraženima i svojim neistomišljenicima”, samtra on.

Zeković jasno kaže da kada se ustukne pred populizmom i nacionalizmom, slabi država i uspostavlja se atmosfera straha i podstiče na linč.

Aleksandar Saša Zeković

“Namjera je da se se polovina Crne Gore, i njeni društveno i politički eksponirani predstavnici, zastraše od nasilja i isključe ili marginalizuju”, naglašava Zeković.

On ističe da je Vlada je slučaj Nebojše Šofranca propustila priliku da potvrdi privrženost temeljnim vrijednostima.

“Trenutno svjedočimo trendu nacionalističkih istupa koje dodatno radikalizuju ionako tenzičnu atmosferu u zemlji, a posebu težinu to ima kad dolazi od nekog ko radi za institucije. Nije dobro ni što se jedan veliki sportski uspjeh koristi za političko razračunavanje iako ovo nije izolovan slučaj”, kazala je za CdM viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović.

Ona upozorava da je posebno zabrinjavajuće što se nastavlja spirala ugrožavanja novinara, a samim tim i medijskih sloboda.

“Svaki organ javnog sektora treba da vodi računa o svom ugledu kada angažuje pojedina lica za saradnike i partnere, odnosno i o vrijednosnim sudovima koje oni javno iznose, ali i da u ugovore sa tim licima jasno propiše sankcije za nedolična ponašanja i da ih promptno primjenjuju”, naglašava Kaluđerović u izjavi za CdM.

Prema njenim riječima Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta mora da se hitno i jasno ogradi od uvrjedljivih i ekstremističkih stavova Vukovića, a ne da nalazi opravdanje u tome što on na tom događaju nije bio službeno.

Premijer Zdravko Krivokapić je juče komentarišući neprimjereno ponašanje Vukovića  kazao da ga je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić obavjestila da se “Vuković pokajao i da želi da se izvini našem najbolhem sportskom novinaru”.

Socijaldemokrate: Dno dna
Mislili smo da nema većeg dna od onoga što smo u noći dočeka sportiste Petra Liješevića čuli da izgovara neko ko je angažovan da radi u ministarstvu koje u svom nazivu ima sport i kulturu, ali nam je reakcija Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta pokazala da od tog dna postoji još dublje, saopšteno je iz SD-a.

Socijaldemokrate su ocijenile da je zapanjujuća količina licemjerja, bezobrazluka i nekorektnosti kojima obiluje saopštenje Ministarstva na čijem čelu je Bratić povodom događaja na aerodromu.

Neistina je kažu u SD-u i to da Vukovića, kao nekog ko nije stalno zaposlen u Ministarstvu, ne mogu sankcionisati.

Đačić osoba opasnih nacionalističkih stavova

U slučaju Bojane Đačić koja je imenovana, pa zbog njenih nacionalističkih stavova pod pristiskom javnosti smijenjena sa funkcije direktora OŠ “Ristan Pavlović” iz Pljevalja, sagovornici CdM-a ocjenjuju da je resorno ministarstvo dobro reagovalo i da je naučilo lekciju, ali i da pokazuje da unutrašnja politika nije konzistentna i funkcionalna.

Snežana Kaluđerović

“Iz svega što je javno dostupno o Bojani Đačić proizilazi da se radi o osobi opasnih nacionalističkih stavova i stoga je važno da ona ne dođe u poziciju da upravlja obrazovnom ustanovom sa takvim pristupom različitostima. Dobro je što je i nadležno Ministarstvo u ovom slučaju brzo reagovalo njenom smjenom, kako su pojedini mediji izvjestili, ali bi ovo trebalo da bude naučena lekcija i tom Ministarstvu da mnogo pažljivije i odgovornije pristupi izboru novog rukovodnog kadra”, kaže za CdM Kaluđerović.

Za Zekovića slučaj postavljenja i brzog razrješenja direktorke osnovne škole u Pljevljima pokazuje da unutrašnja politika nije konzistentna i funkcionalna.

“Ministarka Bratić je pod snažnim pritiskom demokratske javnosti preispitala i preinačila svoju odluku. Uvjeren sam da je to razrješenje i direktan pritisak kabineta potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića iz kojeg pokušavaju da uozbilje i stabilizuju vladinu unutrašnju politiku”, smatra Zeković.

S druge strane, prema mišljenju Zekovića, ovako uspostavljena Vlada jako puno duguje masama čiji populistički pritisak, što potvrđuje i slučaj Leposavić i okupljanja u Pljevljima, može da vodi potpunom kompromitovanju i razaranju vladavine prava i institucija sistema.

“Želim da vjerujem da sve više dolaze do izražaja korektivni i kontruktivni mehanizmi koji djeluju iz demokratske, građanske i antifašističke javnosti ali i koji su, iako u manjini, i u samoj Vladi”, zaključio je Zeković za CdM.

Socijaldemokrate poručuju “da razrješenje Đačić pokazuje da je ipak neko ostao normalan u tom ministarskom resoru.”

Neophodna izmjena Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju

Da bi se izbjegle sporne situacije u procedurama imenovanja direktora vaspitno obrazovnih ustanova, kojih je bilo i ranije a to sada radi i nova vlast, prema mišljenju Snežane Kaluđerović sve će biti isto dok se ne izmjeni Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju.

“Dok se ne izmijeni Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju na način da direktore vaspitno – obrazovnih ustanova ne imenuje ministar prosvjete već da to radi školski odbor neće biti promjene ni u dijelu unaprjeđenja obrazovanja. Ovakva norma u Zakonu očito svim ministrima odgovara jer se dosadašnja politička podobnost jednih u obezbjeđivanju i širenju mreže glasačkog tijela zamijenila samo drugim partijskim knjižicama i opredjeljenjima”, zaključuje Kaluđerović u izjavi za CdM.

Aleksandra Obradović0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.