Ekonomija

Muratović: Spajićevo pismo, dokaz da Vlada radi bez plana

(15 riječi)

Dokaz da Vlada Crne Gore radi stihijski i bez jasnog plana, predstavlja pismo ministra Milojka Spajića upućeno kineskoj Exim banci, ocijenio je Boris Muratović poslanik Demokratske partije socijalista DPS.

Ministar finansija Milojko Spajić je u pismu upućenom kineskoj Eksim banci, tražio produženje perioda raspoloživosti kreditnih sredstava, grejs perioda i roka otplate za tri godine. Pismo je napisano nakon što je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović u Evropskom parlamentu tražio pomoć kako bi Crnu Goru oslobodio dominacije Kine i Rusije.

Muratović je ocijenio da u Vladi Zdravka Krivokapića ne postoji logičan redosljed poteza i koordiniran rad različitih ministarstava, “već svako djela po sopstvenom nahođenju, i tako proizvodi stanje permanentnog haosa”.

“Nakon što su i pomenutu banku i NR Kinu pokušali diskreditovati na brojnim adresama i u različitim medijima, a zatim izazvali  katastrofalan pad vrijednosti crnogorskih obveznica – sjetili su se da im upućuju molbe?!”, naveo je Muratović.

U DPS-u smatraju da u Vladi ne znaju da se konsoliduju kako ne bi prouzrokovali dodatnu štetu.

“Pad obveznica na tržištu kapitala je direktna posljedica njihovih izjava, ali nažalost to nije ni najgore što bi moglo da se desi. Tim izjavama su prekšili i uslove ugovora sa Kinezima, a krenuli su da pregovaraju tek nakon što su izazvali diplomatski skandal. Time su doveli Crnu Goru u lošiju poziciju u potencijalnim pregovorima, a EU se oglasila i saopštila da “ne vraćaju komercijalne kredite država””, naveo je Muratović.

On je ocijenio da je Vlada svjesna štete koju je nanijela, što, cijeni Muratović, dokazuje i pismo ministra Spajića.

“A samo pismo, njegova amaterska i neugledna forma – priča je za sebe. Ipak, iz njega je lako zaključiti da predstavnici Vlade više ni sami ne znaju šta rade”, navodi se u saopštenju Muratovića.

Obaveze se, dodaje on, ne mogu izbjegavati, a kredit koji je ugovoren sa kineskom bankom – osim što je u tom momentu bio najpovoljniji među svim ponudama – uložen je u najveći infrastrukturni projekat stoljeća u Crnoj Gori.

“Ono što je sigurno je da će ove blamaže ostaviti posljedice i po ekonomiju, ali i ugled Crne Gore. Ipak, u čitavoj nesreći njihovog beznadežnog neznanja postoji i jedan dobar momenat – najzad su shvatili da izbjegavanje odgovornosti, kojem su skloni, ne prolazi sa međunarodnim partnerima”, naveo je Muratović u saopštenju za medije.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.