Istorija

IVO LOLA RIBAR: Vjerovao da revolucijom ne može da izgubi ništa, već da dobije čitav svijet

(15 riječi)

Na današnji dan 1916. godine u Zagrebu rođen je Ivo Lola Ribar, učesnik narodnooslobodilačke borbe, revolucionar i antifašista, kako su ga mnogi još zvali – jugoslovenski Če Gevara

Ivo Lola Ribar bio je idol mladih koji su bili svjesni da revolucijom ne mogu da izgube ništa sem sopstvenih okova dok zauzvrat mogu dobiti čitav svijet.

Šta danas znači zvanje „narodni heroj“? Šta znači sekretar SKOJ-a i predsednik USAOJ-a?

Možda će se danas terminološki lakše shvatiti i prihvatiti odrednice kao što su „predvodnik omladinskog i studentskog pokreta“.

U svojim mladalačkim danima, Lola je bio „društveni aktivista“.

Prije vihora Drugog svetskog rata, u koji će biti uvučena cijela porodica Ribar, Ivo svoje studentske dane provodi u Parizu i Ženevi gdje studira pravne nauke.

Po povratku iz inostranstva studije privodi kraju na Beogradskom Univerzitetu.

Kao nagradu za istrajnost u revolucinarnom radu (Lola je već tada član omladinske organizacije SKOJ) postaje sekretar, tada ilegalne, Komunističke partije.

Uređivaće i progresivne studentske listove „Mladost“ i „Student“.

Zbog političkog djelovanja i organizacije studentskih štrajkova, Lola 1940. godine biva uhapšen i interniran u logor u Bileći, u kom će provesti pet mjeseci.

Na dan 6. aprila 1941. porodica Ribar planira da održi svadbeni ručak povodom ženidbe starijeg sina Ivana Lole Ribara sa njegovom tadašnjom vjerenicom Slobodom Trajković.

Aprilske bombe staju na put braku Lole i Slobode.

U okupiranom Beogradu Lola će predvoditi ilegalne grupe partijskih boraca. Mahom mlade skojevce.

Krajem septembra iste godine prelazi na slobodnu teritoriju u zapadnoj Srbiji (tzv. „Užička republika“), u kojoj ostaje do njenog pada koji će se dogoditi krajem novembra.

U Užicu Lola pokreće list „Omladinsku borbu“ i postaje ćlan uredništva lista „Borba“. Ovi listovi će izlaziti do pada Užica.

Sa partizanskim jednicama Lola će preći u Bosnu u zimu 1941. godine.

U Bihaću, 1942. godine održan je Prvi kongres antifašističke omladine u organizaciji Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Jugoslavije (USAOJ), na kojem učestvuje.

U ratu su stradali njegova majka Antonija, rođeni brat Jurica i vjerenica Sloboda.

Ovako je pisao ocu, nakon što je saznao da mu je rođeni brat Jurica tragično stradao na frontu:

„Riječi su suvišne, drаgi moj tаtа, riječi ne mogu izrаziti svu težinu udаrcа koji nаs je zаdesio. Volio bih stotinu putа i rаdi njegа koji je bio bolji od mene, i rаdi svih nаs, dа sаm jа pаo nа njegovu mjestu. Ali, eto, dogodilo se drugаčije. Nikаdа ovа rаnа neće zаcijeliti. Jа sаm samo godinu dаnа poslije moje Slobode izgubio brаtа – dvа bićа kojа sаm toliko volio, а kojа su tek bilа nа prаgu životа. Ali znаm kаko je tek tebi, drаgi tаtа, koji si izgubio sinа, nаšeg mezimcа. Nemoj plаkаti, ne dаj se tаtа!“

Jedno drugo pismo, koje je Ivo Lola Ribar napisao svojoj djevojci i vjerenici Slobodi Bodi Trajković, a koje ona nažalost nikada nije dobila, bilo je inspiracija za pjesmu „Korni grupe“ koju možete poslušati iznad teksta.

 

                                                            Ivo i Sloboda

Oktobra 1943. Ribar je određen za šefa prve vojne misije koja je trebalo da otputuje u Kairo, u Štab savezničke komande za Bliski istok.

U trenutku kad se njegov avion  pripremao da poleti pogođen je bombom iz neprijateljskog aviona. Tom prilikom je Ivo stradao.

Sahranjen je pod bedemom beogradske tvrđave u „Grobnici narodnih heroja“ na Kalemegdanu.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.