Društvo

Prijestonica pokrenula inicijativu za podizanje spomen-obilježja Zvicerima

(15 riječi)

Prijestonica Cetinje dostavila je danas Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta inicijativu za podizanje spomen-obilježja porodici Zvicer koja je stradala od „Bijelog terora“ prije 98 godina.

"Spomen obilježje trebalo bi da bude podignuto u selu Rokoči, na uzvišenju iznad porodičnog doma Zvicera, u kome su u noći između 24. i 25. aprila 1923. godine srpski žandarmi predvođeni majorom Kecmanovićem i njegovim pomoćnikom Kolakovićem mučili, a potom spalili porodicu čuvenog crnogorskog borca Petra Zvicera.

Mučki su ubijeni Petrova majka Anđa (60), žena Zagorka (23), sestra Plana (20), brat Vidak (13) i Petrovo troje đece. Petrovu babu Đurđu žandarmi su zavezali za drvo ispred kuće u kojoj su u ognju nestajali njeni najmiliji.

Inicijativa koju je uputila Prijestonica Cetinje zajednički je napor lokalne uprave, građana Mjesne zajednice Trešnjevo, Nevladine organizacije Evropski pokret za vladavinu prava, kao i brojnih pojedinaca i građana Cetinja koji su duži vremenski period bili u komunikaciji sa gradonačelnikom Aleksandrom Kašćelanom.

„Podizanje spomen-obilježja porodici Petra Zvicera dug je koji se mora namiriti ne samo prema žrtvama ovog gnusnog zločina, nego i simbolički prema svima onima koji su nevino stradali. Mora se prekinuti krug ćutnja i osvijetliti ovaj tragični dio crnogorske istorije u kojem su stradali nevini ljudi zbog ljubavi prema sopstvenoj domovini. Svaka žrtva zaslužuje pravdu, kao što svaki narod zaslužuje pravo na sjećanje da mu se istorija ne bi ponovila“, saopšteno je iz Prijestonice Cetinje.

Dodaje se i da Prijestonica Cetinje, kao Grad heroj i grad 49 heroja, želi spomen-obilježjem Zvicerima još jednom da potvrdi svoje snažno antifašističko opredjeljenje i da ukaže na nužnost kolektivnog pamćenja i jasne osude svakog zločina ma sa koje strane dolazio.

 „Očekujemo podršku resornog Ministarstva za našu inicijativu, jer smo uvjereni da su načela humanosti, čovjekoljublja i pijeteta prema žrtvama zločina, vrijednosti o kojima u civilizovanom svijetu postoji opšta saglasnost“, navedeno je u saopštenju Prijestonice Cetinje.

Da podsjetimo u susret 98. godišnjici stradanja porodice Zvicer, Antena M pitala je predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da li podržava inicijativu da porodica hrabrog crnogorskog borca Za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore Petra Zvicera dobije ulicu na Cetinju.

"U principu, podržavam svaki predlog kojim se borcima, herojima, stradalnicima za slobodu na bilo koji način odaje poštovanje, i podiže obilježje. Time pokazujemo da njihove žrtve nijesu bile uzaludne, i snažimo vjekovnu tradiciju crnogorskog slobodarstva. Za pamćenje, nauk i ponos generacijama, a ne za širenje novih omraza i podjela", naveo je juče u odgovoru Đukanović.



Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.