Društvo

Mjere dale rezultate, za praznike jače kontrole

(15 riječi)

Broj zaraženih u Crnoj Gori smanjen je od decembra do kraja aprila sa 11 hiljada na ispod tri hiljade, saopštila je epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Radica Raičević. To je, kako je istakla, postignuto zahvaljujući restriktivnim mjerama i posvećenosti građana.

Na redovnoj konferenciji za medije Ministarstva zdravlja, KCCG i IJZ, Raičević je saopštila je nove mjere koje važe od 24. do 30. aprila.U opštinama Nikšić, Mojkovac, Berane i Kolašin mjere su popuštene, a u cijeloj državi dozvoljeno je izvođenje muzike uživo u baštama ugostiteljskih objekata od 18 do 21 sat.

Raičević istakla je pad obolijevanja u zemlji, pa broj aktivnih slučajeva u zemlji trenutno iznosi 2.753.

Prosjek novoregistrovanih slučajeva koji je u prethodnom mjesecu iznosio i do 500, za prethodnu sedmicu iznosi 171. Došlo je i do pada stope mortaliteta.

Ona je navela da je jedan od dokaza da su dosadašnje mjere dale konkretne rezultate činjenica da se Crna Gora, kad je posrijedi broj novooboljelih za 14 dana na 100 hiljada stanovnika, bolje rangira od čak 12 zemalja članica EU.

"Iza nas su Francuska, Poljska, Češka, Holandija, Švedska, Mađarska, Bugarska, Hrvatska, Litvanija, Slovenija, Estonija, Kipar. Kad se Crna Gora poredi sa zemljama regiona, opet smo u boljoj situaciji. Broj zaraženih u posljednih 14 dana, u odnosu na našu državu, veći je u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji", saoštila je Raičević.

Kazala je da je broj novooboljelih od korone u Crnoj Gori na 100 hiljada stanovnika iznosi 437,6 što je najmanja vrijednost, odnosno najbolji rezultat, od septembra 2020. godine. Od 24 opštine u Crnoj Gori, u zelenoj zoni je čak 21 jedna, istakla je Raičević.

Istakla je da je jug Crne Gore skoro kompletan u zelenoj zoni.

Drugi u regionu po broju testiranih

Kako je saopštila, prosječan udio novoregistrovanih slučajeva u ukupnom dnevnom testiranju se sad kreće od 10 do 15 odsto.

"Napominjemo i da u regionu najviše testiranih u odnosu na milion stanovnika bilježi Slovenija, a na drugom mjestu je Crna Gora. Iza nas su Srbija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija", kazala je Raičević.

Dato 58.145 doza vakcina

Raičević je saopštila da je, zaključno sa 21. aprilom, u Crnoj Gori vakcinisano 58.145 građana.

Vakcinom AstraZeneka do sada je vakcinisano 17.647 građana. Prvu dozu vakcine Sputnik V primio je 6.781 građanin, a drugu 6.342. Vakcinom Sinofarm vakcinanisano je 27.372 osoba.

Raičević je naglasila da vakcinacija teče planiranom dinamikom, a da je registrovan broj građana koji su zainteresovani za vakcine koje trenutno nijesu dostupne.

Kazala da će građanima biti obezbijeđena druga doza AstraZeneka vakcine.

"Što se tiče Astra Zeneka vakcine, u njenoj specifikaciji piše da se druga doza može primiti četiri do 12 sedmica nakon prve doze", rekla je Raičević, uz napomenu da nema bojazni da period od prve vakcinacije Astra Zeneka vakcinom bude duži nego što je prvobitno planirano.

Smanjena zauzetost postelja sa 70 odsto na 48 odsto

Raičević je navela da se poboljšanje epidemiološke situacije ogleda i u smanjenu oboljelih koji se liječe u zdravstvenim ustanovama.

"U prosjeku, zauzetost postelja opredijeljenih za COVID-19 u cijeloj državi iznosi oko 48 odsto, odnosno od 788 ležećih postelja u COVID-19 odjeljenjima bolnica, popunjeno je 379. Ovaj procenat donedavno je bio oko 70 odsto. Sada je smanjen za petinu", saopštila je ona.

KCCG: Popunjenost kovid kapaciteta 60 odsto

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović da je u toj ustanovi hospitalizovano 110 kovid pacijenata, što znači da je popunjenost kovid kapaciteta 60 odsto.

"Na današnji dan imamo najmanji broj hospitalizobvanih u KCCG u dužem periodu", istakla je Radulović.

Sedam pacijenata je na invazivnoj, a 11 na neinvazivnoj ventilaciji, dok je 55 životno ugroženo.

Pojačane kontrole tokom praznika

Vršilac dužnosti direktora Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani kazao je da će za prvomajske i uskršnje praznike pojačati inspekcijski nadzor.

"Stvorili smo mobilne ekipe koje će činiti inspektori iz drugih gradova. Fokus kontrola biće na primorju i u Podgorici jer se u tim gradovima očekuje veći broj ljudi i dolazak turista iz regiona", rekao je Harasani.

Kontrole će se, kako je naveo, sprovesti i sa pripadnicima Uprave policije i Vojske Crne Gore.

Harasani je kazao i da postoji "call-centar" na koji građani mogu prijaviti kršenje mjera.

Popuštanje mjera u četiri opštine

Vaspitno-obrazovne ustanove u Nikšiću, Mojkovcu, Beranama i Kolašinu ponovo će biti otvorene od naredne sedmice, u skladu sa novim preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, saopšteno je iz Vlade. Novim mjerama dozvoljeno je izvođenje muzike uživo u baštama ugostiteljskih objekata od 18 do 21 sat, pri čemu i dalje važi zabrana emitovanja muzike korišćenjem elektroakustične opreme, kao i zabrana igranja i plesa.

Time se ove četiri opštine pridružuju grupi opština u kojima već važe nešto blaže epidemiološke mjere, a nove preporuke Instituta za javno zdravlje važiće od 24. do 30. aprila.

Pored Nikšića, Mojkovca, Berana i Kolašina, u ovoj grupi opština su još i Podgorica, Danilovgrad, Plav, Gusinje, Petnjica, Herceg Novi, Žabljak, Tivat, Kotor, Plužine, Budva, Tuzi, Rožaje, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje i Cetinje.

U svim ovim opštinama otvorene su dječje igraonice u periodu od 7 do 20 sati. Pored toga, epidemiološke mjere za navedene opštine uključuju:

Nesmetan međugradski saobraćaj radnim danima.

Radno vrijeme fitnes centara i teretana od 7 do 22 sata.

Radno vrijeme priređivača igara na sreću i kladionica od 7 do 22 sata.

Ugostiteljski objekti mogu da rade od 7 do 23 sata u punom kapacitetu - vani i unutra – uz najviše četiri osobe za stolom. Dozvoljena su samo sjedeća mjesta, uz dozvoljenu živu muziku u periodu o 18 do 21 sat.
Radno vrijeme privrednih društava i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo (tržni centri, štandovi/tezge i slično) od 7 do 22 sata.

Jedine opštine gdje se zadržavaju aktuelne mjere su Pljevlja, Šavnik i Andrijevica, s obzirom na to da je kumulativa incidenca zaraženih na 100 hiljada stanovnika veća od 800.

Muzika uživo na terasama

Institut za javno zdravlje donio je i nekoliko novih mjera koje će u narednih sedam dana važiti na teritoriji cijele Crne Gore, a to su:

Dozvola izvođenja scensko-muzičkog programa (živa muzika) u baštama ugostiteljskih objekata od 18 do 21 sat, pri čemu i dalje važi zabrana emitovanja muzike korišćenjem elektroakustične opreme (instrumenata, pojačala i zvučnika), kao i zabrana igranja i plesa.

Dozvoljavaju se posjete bračnog druga i djece u posebnim prostorijama u zatvorima, uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Dozvoljava se ulazak crnogorskim državljanima i strancima iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajne i Sjeverne Makedonije bez posjedovanja testa na novi koronavirus, pozitivnog rezultata serološkog testa - antitijela klase IgG, ili dokaza da su najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru vakcinisani sa drugom dozom vakcine protiv novog koronavirusa.

Zabrana međugradskoj saobraćaja vikendom ostaje na snazi na teritoriji cijele države.

Organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima (luna park, panoramski točak i slično) i dalje su zabranjeni.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.