U fokusu

Multi(č)etnička vlast

(15 riječi)

Piše: Ahmed Avlijani

Vrag je odnio šalu a donio fašizam i šovinizam.

Neki to zovu i osvježenje ili sloboda, zavisi od stanja duha, ideologije i pogleda u prošlost i budućnost.

Kome nije jasno šta je vrag (đavo, šejtan) donio neka još jednom posluša razgovor i pjesmu mladih Pljevljaka, junaka borbe protiv "režima DPS-a", koji su se ispred policijske stanice u Pljevljima okupili u znak protesta zbog imenovanja muslimana - Bošnjaka za šefa lokalne policije u tom gradu tražeći od Vlade da se to imenovanje pod hitno povuče.

Jer, ne može Turčin (čitaj musliman, Bošnjak) biti šef policije u srpskoj Sparti.

Osvježilo je. A to znači - sva prava Srbima. Ostalim samo mrve, ako su dobri, poslušni i u skladu sa srpskim svetom.

Od toliko Srba u stanici - Haris

I, naravno, biće foliranata - političkih prevaranata iz vlasti, posebno onih iz kvazigrađanskih partija Demokrata i URE, koji će reći da nije problem u Harisu - muslimanu, Bošnjaku već je sporan Harisov policijski bekgraund, osobito onaj tokom litija.

Biće, vjerovatno, i muslimana, Bošnjaka, političkih mešetara na sve spremnih za šačicu vlasti koji će, tražeći alibi za izdaju interesa svog naroda i građanske Crne Gore i za odgovornost za opasnu fašizaciju društva pokušati da nađu opravdanje za ove fašističke i nacionalostičke postupke - u bivšoj vlasti.

No, na to okupljeni imaju svoj demant zabilježen njihovom video kamerom a koji, ukratko, u razgovoru dvojice protestanata glasi ovako:

- ... kakav Haris i .....

- Za vrijeme Tita nije mog'o biti Haris!

- Nije Ostroga mi!

- Ču.

Neko iz mase, zatim, dovikuje:

- Pi.ko ustaška.

Neko drugi dodaje:

- Od toliko Srba u stanici samo je musliman na čelu.

(Otkud najednom toliko obespravljenih Srba u Milovoj policiji pravo je pitanje za obespravljene Srbe?)


I onda ide horski:

- Ustala je sparta srpska, neće ovo biti Turska, Milo lopove!Vjerujem da ovo niti treba analizirati niti mu dodavati kakav komentar i da je video dovoljan da svi u Crnoj Gori shvate kojim je putem krenula nova Crna Gora a taj se put najilustrativnije oslikava u Pljevljima od prvog dana "oslobođenja".

Vjerujem i da bi ovdje moralo biti posla za policiju i tužilaštvo.

Pa onda: Zovite Sergeja! Odmah ga zovite da se, naravno po prioritetima, kada završi pisanje prekršajnih prijava za parkiranje, isticanje zvanične državne zastave kroz prozor automobila i izbacivanje djelova tijela kroz prozor, pozabavi rastućom fašističkom prijetnjom kojom se udara u temelje građanske, multietničke i evropske Crne Gore.

U međuvremenu će, vjerujem, premijer objaviti kontravideo, a Abazović će za organizaciju optužiti ostatke bivše vlasti iz ANB, Veljovića i DPS.

Nesposobnom Vladom upravlja se sa ulice

A Haris?

Haris će biti smijenjen i prije nego što je izabran jer se Crnom Gorom i njenom nesposobnom Vladom bez političkog i svakog drugog kredibiliteta upravlja sa ulice, tvitera, konferencija za medije DF-a i iz skupštinskih i stranačkih kuloara.

I neće Haris biti jedini kadar koji nije prošao gusto šovinističko sito nove vlasti, posebno DF-a. Bilo je toga još. I biće.

Jer, ne može Haris (čitaj musliman, Bošnjak) kod toliko Srba biti šef.

I to je poruka.

I to je nova Crna Gora.

Na stranu to što ja mislim da ni jednom muslimanu, Bošnjaku, niti ijednom čestitom građaninu Crne Gore i istinskom antifašisti uopšte nije mjesto niti na jednoj iole važnoj poziciji u ovoj vlasti jer to ovoj klerofašističkoj vlasti i Vladi daje kakav takav multietnički legitimitet a ona je sve osim multietnička.

A ima ih.

Bošnjaci bez crvene linije - multietnički dekor multi(č)etničkoj vlasti

Primjetno je zadnjih dana da je licemjerna vlast, pokušavajući da nakon prigovora domaće i međunarodne javnosti da je jednoetnička i jednovjerska te da u njoj nema pripadnika manjina - pošalje poruku da nije, na periferiji političkih i društvenih zbivanja imenovala nekoliko Bošnjaka koji, međutim, služe da se Vladi programiranoj za ostvarivanje ciljeva srpskog sveta da multietnički dekor.

Tako je na poziciju direktora Uprave za dijasporu, u kojoj (dijaspori, ne upravi) ima najviše Bošnjaka koji se ovih dana pokušavaju izbrisati iz biračkog spiska i time lišiti prava da odlučuje o državi u kojoj su rođeni i iz koje su, uglavnom, pobjegli od diskriminacije, socijalne pa i lične nesigurnosti a sa kojom nikada nisu prekinuli veze - naprotiv, imenovan nacionalni Bosnjak.

Valjda da Bošnjake manje boli i da im se bolje objasni da je to za njih dobro.

Znakovito je za sve nas, a posebno za direktora Uprave za dijasporu zbog opisa mu posla, i to što neko na protestu u Pljevljima kaže da ni u vrijeme Tita nije mogao biti Haris (šef policije) što nam u dobroj mjeri govori o tome otkud toliko Bošnjaka u dijaspori i da se na tu vjekovnu nepravdu ne smije nakalemiti još jedna.

Za direktora Direktorata za vaspitanje i obrazovanje nacionalnih manjina i manjinskih zajednica imenovan je, takodjer, Bošnjak stim da nije jasno čime će se on u Ministarstvu 4 u 1 baviti ali važno je da se čuje ime i da se njime maše kao zastavama multietničnosti.

Multietnički dekor od samog početka, do duše vrlo tanko, ima i skupštinska većina u kojoj sjede poslanik Demokrata Albin Ćeman i poslanica URE Suada Zoranjic koji nijemo i zavjerenički šute na šovinističko divljanje podržavaoca i vojnika njihovih političkih partnera ali i simpatizera njihovih partija; na negiranje genocida u Srebrenici; na etničko čišćenje državne uprave i menadžmenta javnih preduzeća; na pokušaj raskidanja veze njihovih sunarodnika iz dijaspore sa svojom domovinom i njihovog konačnog protjerivanja što je vid etničkog čišćenja Crne Gore; na sve jasniji zaokret vladajuće većine od evropskog puta; na jasnu klerikalizaciju države; na jasan i otvoreni diskriminatorski odnos prema manjinama; ...

Vjerujem da je suvišno, u smislu očekivanja odgovora, postaviti pitanje: koja je crvena linija za Albina Ćemana i Suadu Zoronjić? - ali nije suvišno da se to zapitaju oni koji su im dali podršku.

Suvišno je ovo pitanje postaviti i SPP koja ovih dana u velikosrpskoj Vladi u kojoj dominiraju poštovaoci četničke ideologije i negatori genocida u Srebrenici uhljebljuje svoje kadrove ali nije suvišno skrenuti pažnju javnosti na to kako bi se znalo gdje je ko bio i u čemu je ko učestvovao.

Bošnjacima pokazan put

Bošnjacima je još jednom stavljeno do znanja da svi njihovi putevi vode u dijasporu i da ovdje nikada ne mogu biti svoji na svome.
Njihovo je samo da odu i da šalju pare. Sami sebi, sramno bi konstatovao ministar nam u Vladi - Sergej Sekulović.
Pasoše će dobiti, da mogu da odu i da dodju, da naprave kuće i ulažu u biznise, da pomažu porodice kad neće država i da na taj način u ekononski sistem upumpavaju stotone miliona eura godošnje direktnog stranog novca, znaju ekonomisti šta to znači.

A lične karte?
A to će im, kada ih pljevaljske i ostale četničke horde protjeraju, oduzeti ministar Sekulović i nova Vlada za šta će, poslušno, ruku dići njihove komšije, prijatelji, brat i sestra - Albin i Suada.

Saopštenje će, o tome, dobiti preko direktora Uprave za dijasporu Seida Hadžića, Bošnjaka.

Sram ih bilo.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.