Društvo

Petrović: Prijeteće scene u Pljevljima, ne osjećam se bezbjedno

(15 riječi)

(Foto: MINA)

Nakon nemilih, prijetećih i zabrinjavajućih scena koje od sinoć dolaze iz Pljevalja, a povodom izbora novog načelnika CB Pljevlja Harisa Đurđevića, izražavam osudu i zabrinutost zbog događaja i poruka koje su se čule sa skupa, kao i najavom novog skupa za večeras, saopštila je aktivistkinja građanskog i mirovnog pokreta Aida Petrović.

Ona je istakla da politički predstavnici Opštinskog odbora Nove srpske demokratije, Demokrata, Narodne demokratske partije i Pokreta za Pljevlja traže da se donešena odluka poništi, navodeći da to nema veze sa vjerskim identitetom novoizabranog načelnika, jer u suprotnom, kako kažu, za nove proteste neće biti odgovorni, kao ni za moguće posljedice.

“Ako je zaista tako da ovo nije atak na pripadnike muslimansko/bošnjačkog naroda širom Crne Gore, zašto sinoć niko od nadležnih nije reagovao na uzvike okupljenih u kojima su jasno targetirani upravo pripadnici muslimansko/bošnjačkog naroda povicima: “Za vrijeme Tita nije mogao biti Haris”, “Toliko Srba u stranci samo musliman na čelu” i “Ustala je Sparta Srpska neće ovo biti Turska”. Situacija ne trpi dalja odlaganja po pitanju smirivanja tenzija, očuvanja javnog reda i mira za građane Pljevalja i čitave države Crne Gore, kao i procesuiranja svih koji govorom mržnje podižu tenzije koje mogu dovesti do eskalacije sa neželjenim posljedicama po čitavu državu”, navela je Petrović.

Dodala je da se, kao građanka Crne Gore muslimanske vjeroispovjesti, ne osjeća bezbjedno sa porodicom u ambijentu kojim dominira govor i podsticanje mržnje, te necivilizacijsko i ekstremističko ponašanje prema različitima.

“Ne tako daleka istorijska prošlost nas sve, a posebno aktuelne političke aktere, opominje da ne smije biti tolerancije prema nasilju, šovinizmu i svima koji na bilo koji način podrivaju temeljne vrijednosti međuvjerskog života i dovode u opasnost stabilnost i mir za sve građane Crne Gore”, naglasila je Petrović.

Kako je kazala, od premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora UP Zorana Brđanina kao pripadnica manjinskog naroda i građanska i mirovna aktivistkinja očekuje brzu reakciju u cilju smirivanja i stabilizacije situacije.

“Ako reakcija koje je i do sada trebalo biti izostane, razumjeću poruku političkih lidera da se solidarišu sa svime što je sinoć rečeno na skupu ispred CB Pljevlja, a tiče se ekstremnih uvreda i prijetnji upućenih pripadnicima muslimansko/bošnjačkog naroda”, zaključila je Petrović.

 Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.