Društvo

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve poručio

Mihailo: Svetosavlje preplavilo državne institucije na Cetinju

(15 riječi)

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo je ocijenio da je invazija svetosavlja koje poriče, kako kaže, očiglednu činjenicu da je Cetinjski manastir simbol Crne Gore i njene slobode, preplavila državne institucije na Cetinju.

(Foto: Al Jazeera)

„Njihovi čelnici tumače ga kao srpsku svetinju; odriču da on povezuju generacije crnogorskih predaka i potomaka i simbolizuje najviše vrijednosti iz crnogorske istorije, tumačeći je kao srpsku“, kazao je Mihailo. 

Odriču nam, dodaje on, i vezu s dinastijom Petrovića i sa Svetim Petrom Cetinjskim, crnogorskim državotvorcem i ugaonim kamenom Crnogorske crkve novijega vremena. 

„Takav napad na našu duhovnu i državotvornu baštinu ima za cilj uništenje našega državnoga i nacionalnoga identiteta. Ali nikakvom propagandom ne mogu Crnogorce da liše ljubavi prema domovini, crkvi i našem narodu. Pozivamo ih još jednom da svoju sreću ne grade na crnogorskoj nesreći“, poručio je Mihailo. 

Takođe, on je pozvao i opštinske čelnike da Cetinjski manastir koji je u njihovome vlasništvu, i upražnjeni tron Svetoga Petra Cetinjskoga koji se nalazi u njemu, vrate u prvobitno pravno i duhovno stanje. 

„U njemu nije mjesto da stoluje beogradsko svještenstvo niti je on filijala Beogradske patrijašrije. Naša borba je pravedna, a Bog je veliki i daće nam mahove“, zaključio je Mihailo.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.