Korona i dokolica

Zoran Vulević: STIDITE LI SE BAR MALO OD CETINJANKI I CETINJANA?

(15 riječi)

Odgovor naših predstavnika vlasti na pitanje iz naslova ovog teksta, garantovano bi bio: „Ma kakvi! Ni slučajno! Zašto?“  Boli njih... za sve drugo sem za sprovođenje plana koji im je povjeren od strane promotera sramotne velikosrpske politike, iz samog državnog vrha Srbije. Prema Cetinju, uglavnom, imaju averziju, jer ga doživljavaju neprijateljskim gradom  koji, kao nepremostiva prepreka ponosno stoji na putu ostvarenja njihovih velikosrpskih ciljeva. I zato što je Cetinje najsjajnije zrcalo u kome se jasno ogledaju sva njihova nepočinstva prema sopstvenoj državi. A koji izdajnik voli da se tako očigledno suočava sa svojim nedjelima, gledajući skrušeno sebe u tom ponosnom ogledalu koje ga razotkriva i opominje. Naš grad nesebične, opjevane ljubavi prema svojoj državi, „trn je u oku“ svim njenim neprijateljima. Zato kod predstavnika nove vlasti i ne postoji stid kao emotivno stanje, kao ljudsko pokajanje za maćehijski odnos prema Cetinju, već ih osvaja nekontrolisan bijes kao snažna motivacija da se nedjelo do kraja sprovede. Sjećamo se vrlo dobro sa koliko je neskrivene strasti i nestrpljenja usvojen Zakon o slobodi vjeroispovjesti kojim se, kao gumicom, izbrisala sveta Crnogorska crkva. Nezapamćena drskost i provokacija! Današnji vlastodršci pripadaju onima koje je teško zacrvenjeti. To su oni za koje narod kaže da im je obraz debeo „dva prsta.“ Rekli bi smo prije i objektivnije da se ovdje radi o dokazanoj „troprstoj dimenziji.“ Što je takva vlast spremna da priredi svojim građanima, a da ne trepne, svakodnevni smo svjedoci.
Distancirati se od ponosnih, gospodskih Cetinjanki i Cetinjana nekakvim ogradama i branama, špalirom do zuba naoružanih policajaca, govori o priznavanju sopstvene krivice od strane ove vlasti za nepočinstva koja čini prema svojoj državi i njenom Prijestonom gradu. To zaista samo mogu mržnjom ostrašćeni,  opasno i opako  „zarobljeni umovi!“ Na taj način pokazuju koliko im je stran mentalitet građana Cetinja i koliko je izražen  manjak želje da makar pokušaju da ih bolje upoznaju i razumiju. Ne shvataju ti kukavni vlastodrdšci da bi ih građani Ceinja i zaštitili ako bi trebalo, uprkos njihovom takvom odnosu prema ovom gradu. Nevjerovatna je ta, u toj mjeri, pogrešna percepcija o narodu cetinjskom. I to od strane onih koji vode ovu državu.
Juče, na skupštinskom zasijedanju na Cetinju, reče premijer jednom od poslanika da ne napada crkvu jer neće dobro proći. Kao da je on neki mesija koji ima pravo da na taj način plaši narod, te da će biti belaja ako ga ne poslušaju. I to sve reče, ne u crkvi, več u Skupštini jedne države. Ali, zabluđeli premijeru, ako ta crkva kojoj pripadaš  konstantno radi na štetu države čiji si premijer, ko onda čini  grijeh? I da li je uopšte grijeh takvu, okupatorsku crkvu kritikovati i boriti se protiv njenih neprestanih nasrtaja na Crnu Goru. Naravno da nije, zabluđeli premijeru! Bog je pravedan i milostiv! On svoju pravdoljubivost neće ugroziti zbog tolerisanja klerofašističkih juriša na jednu staru državu i njen drijevni narod, od strane imperijalne crkve sa sjedištem u drugoj državi. Pa, ko onda, zabluđeli premijeru, treba više da se boji Božje kazne? Okupator i njegove pristalice ili oni koji nastoje da se od tog vjekovnog zla odbrane. Odgovor se podrazumijeva.
Da li si se, zabluđeli premjeru, ikada zapitao može li te sustići Božja ruka pravde zbog svega što činiš Cetinju i Crnoj Gori, zajedno sa svojim apostolima. Uglavnom mladim ljudima sa začuđujućom spremnošću da slijede tvoj neprijateljski i arhaični način vladanja, unaprijed osuđen na propast. A, više njih je školovano u inostranstvu, u zemljama visokog standarda i viševjekovne demokratske tradicije. Zaista neshvatljivo. 
Neuporedivo je opasnije pred Bogom, zabluđeli premijeru, djelovanje protiv našeg svetog grada, nego, tobože, protiv tvoje osvajačke crkve. Koja je nanijela mnogo zla Crnoj Gori kroz njenu istoriju, koja i danas bestidno na nju atakuje. Zato, zabluđeli premijeru, ne truj narod priprostim, izanđalim floskulama o crkvi, koje ne dolikuju ni priučenom seoskom učitelju, a kamoli univerzitetskom profesoru, 
No, još je bolje i za Crnu Goru spasonosnije, zabluđeli premijeru, da što prije podneseš ostavku! Da više počinemo od tvog promovisanja primitivizma, svetoslavlja i velikosrpstva. I urušavanja modernog svjetonazora, a u korist retrogradnog pogleda na svijet, svojstvenog  nekim davno prohujalim vremenima.
Amin!  3 Komentara

Lena Postavljeno 27-03-2021 08:04:14

Živa istina!!!!

Odgovori ⇾

Crvenogorka Postavljeno 26-03-2021 23:22:32

Snajan tekst! Nevjerovatno kakav atak na slobodarsko Cetinje!

Odgovori ⇾

Čarli Postavljeno 26-03-2021 21:12:09

Sjajno, kao i obicno! Odlican tekst

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.