Korona i dokolica

DJEVOJAČKO PREZIME

(15 riječi)

Marina Miketić Nikolić

„Ne brini, ja ću biti iza tebe“, šapnu mi moj tata. Kao da ću u boj, kao da sam kriva pa će me braniti.

“Mnogi narodi, posebno na zapadno evropskom i sjeverno-američkom kontinentu, u svojoj tradiciji nose čak i majčino prezime, a izvorno prezime žene se podrazumijeva. Situacija je nešto drugačija kod balkanskih naroda, a još drastičnija u istočnjačkim kulturama”

“Mojih dvadeset slova…dva ratna druga”

 

Još odlazim na svadbe gdje se sa najgromoglasnijim aplauzom isprati „da“ mlade koja uzima prezime muža. Dlanovi nisu tako melodični kad nevjesta saopšti da će zadržati svoje i dodati muževljevo prezime. Obično se razigraju samo šake njene familije. Zašto se kod nas teže prašta odluka da žena nosi ime koje je takođe nosila kad je muž sreo i zavolio, kad se lako dogovorimo da žena radi koliko i muškarac, da se podijele poslovi u kući? (Ne baš na ravne časti, znamo u čiju korist). Možda ne u svakoj kući, ali makar više nije sramota da muškarac usisa dnevnu sobu i prospe smeće dok su komšije ispred zgrade. Nosim prezime svog oca i svoje majke, kojim su me upisali u knjigu rođenih. Nosim prezime koje sam nekad priželjkivala da se ne izgovori na času, koje stoji u zdravstvenoj knjižici pored svih dijagnoza. Nosim prezime koje je dio mog identiteta, baš kao što je vlastito ime.

Sjećam se kad sam pred svoje vjenčanje bila sa roditeljima na jednoj svadbi. Tipično, ona je rekla da uzima prezime muža, svi su povikali u glas „bravooo“! Rekla sam svom ocu – meni niko neće aplaudirati. „Ne brini, ja ću biti iza tebe“, šapnu mi moj tata. Kao da ću u boj, kao da sam kriva pa će me braniti. Toliko mi je bilo toplo oko srca od te prenaglašene zaštite, da sam zaboravila da nije tako davno bilo kad je i moj otac spadao u one muškarce zvane „samo mi nemoj dodavati crticu“. Taj isti moj otac, kome sam podrobno par godina ranije rekla da sam donijela odluku o dva prezimena i prije nego sam donijela odluku za koga ću se udati. Sigurna sam da neće baš svaki svekar žuriti da podrži snahu u takvoj odluci, niti momak svoju curu dok planiraju vjenčanje. Ali hoće očevi, jer to znači da njihovo prezime ostaje u igri. Da se zna na poslu, na ulici, na televiziji, vidi čija ste ćerka ili makar kog plemena rod. Jer ovo pitanje, u susret crnogorskoj emancipaciji, još je na nivou plemenske svijesti.

I sama sam nekad hvatala sebe u težnji da okolini objasnim svoju odluku. Pametne i nadobudne žene, preuspješne i preambiciozne – kako žene sa dva prezimena često opisuju – to neće raditi. Običan čovjek, zapravo žena, ima prirodnu potrebu da se brani čak i kada ga niko direktno ne osporava, ali osjeća za leđima komentar – „šta ona misli da je“. Imala sam dvadesetsedam godina kada sam se udala. Iako sam bila televizijsko lice, teško da u tim godinama možete imati tako značajnu karijeru da bi ste je branili sa dva prezimena. Pri tome, ne dolazim iz familije plave krvi, nisam nasljednica nekretnina koje bi zadivile ikoga, niti imam baš toliko čuvene pretke, u zemlji gdje su skoro svi potomci baš takvih. Moja odluka je bila skrojena od zahvalnosti i ljubavi koju sam osjećala prema svojim roditeljima, prema svom životu koji sam vodila prije braka, prema svim slavnim i neslavnim situacijama koje je Marina prošla sa Miketić.

U psihologiji kažu da su očekivanja od partnera najveća, između ostalog i zbog činjenice da ulaskom u zajednicu imamo šansu za sasvim novim početkom. Ja sam poput prćije u svoje kućenje sa mužem donijela par sitnica i prezime. Dodala njegovo, još na svadbi istakla da ću ga sa ponosom nositi. Je li ko kada pitao muškarca kako bi se osjećao da je od ujutru prozvan pod „tuđim“ prezimenom? Da, mogli bi polemisati oko ovoga „tuđim“, ali ono to na početku jeste, bez obzira što vam ga iskreno nudi vaša ljubav za cijeli život.

Istraživači sa Univerziteta Nevada dokazali su da su žene sa dva prezimena na kraju ipak snažnije od drugih. U objašnjenju govori se više o predrasudama koje ih prate nego o tome kako se izmjerila ta snaga. Većina nas sa dva prezimena zna šta znači ta snaga i borba – ista je i kao kod onih što ih nagrađuju pljeskom na svadbi. Isto se borimo za riječ od porodice do glasa na nekom skupu, neke za egzistenciju, neke za položaj na poslu. To ima veze više sa svim ostalim okonostima koje nam život priredi nego sa „crticom“. Nekad su u ovoj temi žene ženama vukovi, pa prve osude stignu iz „nježnijih“ redova. Godine braka i života najčešće ih utišaju, isto ko što nas ne ohrabre da i dalje objašnjavamo kako nismo ništa posebno, ali da smo jednostavno htjele trajni omaž svojoj porodici iz koje potičemo.

Mnogi narodi, posebno na zapadno evropskom i sjeverno-američkom kontinentu, u svojoj tradiciji nose čak i majčino prezime, a izvorno prezime žene se podrazumijeva. Situacija je nešto drugačija kod balkanskih naroda, a još drastičnija u istočnjačkim kulturama. No bilo kako bilo, moja intucija mi govori da i djevojčice i djevojke i žene, prije nego što dozvole drugima da im nametnu podrazumijevanje u ponašanju, zapravo žele da su to što su. Nekad je to oličeno i kroz ove dvije riječi koje prate ime. Zašto onda teško dopuštamo da i ovo bude odraz ljubavi?

Ženske, nježne, koja zapravo nikoga ne ugrožava? Iskreno, nekad mi se ne piše svih dvadeset slova. Ponekad. Ali mi nikad nije bila opcija da zakinem bilo koje slovo da bi bilo lakše. Imala bih osjećaj da sam izdala ratnog druga.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.