Korona i dokolica

PREDUZETNICE

Uspješna žena je zadovoljna svojim izborom

(15 riječi)

Milanka Jovanović rođena je 12. novembra 1968. godine u Podgorici, gdje je stekla osnovno i srednje obrazovanje. Započete studije na Filozofskom fakultetu u Nikšiću obustavila je zbog želje da se posveti sopstvenom biznisu. Firmu Habitat, čija je vlasnica i direktorica, osnovala je 2001.godine. Tokom dvadesetogodišnjeg poslovanja usavršavala se na polju marketinga i biznisa kroz različite seminare, kurseve i radionice. Članica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. U braku je već 30 godina i ponosna je majka dvoje djece.

Milanka Jovanović


Ženski glas: Koji je Vaš životni moto?

Milanka Jovanović: Moj životni moto je postavljanje visokih ciljeva, prvenstveno prema sebi, a onda i prema svojim saradnicima. Smatram da se do uspjeha ne stiže prečicama, već se taj put gradi uz stalno preispitivanje i traženje maksimuma, jer u svakom, pa i u mom poslu, uvijek postoji opcija da se stvari urade na bolji način. Možemo odgovoriti na sve izazove i unaprijediti svaki segment, kako poslovnog tako i privatnog života, samo ukoliko smo spremni mijenjati sebe. Svako od nas može raditi isključivo na sebi i time podstaći članove porodice, bliske ljude i saradnike, da daju svoj maksimum i ispune svoja očekivanja.

 

Ženski glas: Kako Vi vidite uspješnu ženu? 

Milanka Jovanović: Uspješna žena je ona žena koja je zadovoljna svojim izborom, ona žena koja zna što želi i koja nastoji da to i ostvari. Različitim ljudima različite stvari predstavljaju uspjeh. Lično, smatram da se moj uspjeh prvenstveno ogleda u harmoniji porodičnog okruženja, i zatim i ostvarenosti na poslovnom planu. Taj uspjeh sam gradila polako i strpljivo, jasno postavljajući prioritete, održavajući sklad između privatnog i poslovnog kroz mijenjanje svijesti o životu i konstantno pomjeranje sopstvenih granica. Kako bi se postigao i održao taj balans, potrebno je ogromno ulaganje, dobra organizacija i kontinuirana motivacija. Visok stepen posvećenosti, truda i rada, kao i osjećaj odgovornosti prema porodici i sebi, ali i prema zaposlenima i saradnicima čiji poslovi umnogome zavise od mog načina vođenja biznisa, omogućilo mi je da ostvarim zacrtane ciljeve. Moj radni dan počinje pitanjima što danas mogu da unaprijedim, što mogu bolje da uradim, što je to što danas želim postići. Tim načinom razmišljanja motivišem sebe, širim prostor za napredak i otvaram nove puteve.

 

 

Dvodecenijsko prijateljstvo kreacije i preduzetništva

 

Pored opreznosti, koju svaki ozbiljni biznis lider mora posjedovati, nužno je ostati optimista

Budući da žene imaju više obaveza, prvenstveno porodičnih, one u biznisu moraju biti fleksibilnije, kreativnije i praktičnije u odnosu na muškarce, pa samim tim i savladati više prepreka kako bi uopšte stvorile sebi priliku da grade karijeru

 

 

Radne navike sam stekla u ranom djetinjstvu, budući da sam podizana u porodici koja je uvijek poštovala rad i trud. Roditelji su me podsticali da nađem svoj put kroz život i da se prilikom pravljenja životnih izbora vodim principima kojima su me učili. Uzajamna podrška  i poštovanje među članovima moje porodice su ono što je stvorilo jake temelje za razvijanje na ličnom i poslovnom planu. Ideja o pokretanju sopstvenog biznisa nastala je u periodu kada sam željela nešto više za svoju porodicu i sebe. U prvih pet godina braka, moj suprug je radio dva posla, a ja sam osjetila da i pored svih porodičnih obaveza i poslova vezanih za podizanje naša dva sina, imam dovoljno prostora i vremena za stvaranje boljih životnih okolnosti. Polako sam shvatala da studije koje sam započela nisu put kojim želim ići, stoga sam donijela odluku o pokretanju sopstvenog biznisa.

 

S obzirom na to da sam oduvijek imala osjećaj za estetiku i nalazila zadovoljstvo u uređenju i dekorisanju životnog i drugih prostora, odlučila sam da otpočnem maloprodajni biznis, što je u to vrijeme bio prilično rizičan potez, ali sam vjerovala u sebe, imala podršku porodice, i na kraju uspjela u ostvarenju prvobitne zamisli.

 

 

Poznato je da ekonomske prilike u Crnoj Gori u tom periodu nisu bile povoljne za pokretanje bilo kakvog posla, međutim, nikada se nisam plašila rizika, tako da sam sa pojavom prvih mikrokreditnih institucija počela korisiti njihove usluge. Moj prvi kredit iznosio je otprilike 500 eura za koje sam imala plan ulaganja. Iako ekonomske prilike igraju veliku ulogu u pokretanju bilo kojeg biznisa, najveću ulogu bira naša spremnost da ideju koja se rodi, uprkos rizicima, sprovedemo u djelo. U tim neizvjesnim vremenima nisam znala kako održati biznis, ali sam imala jaku želju i volju da ostvarim svoju viziju, i pronašla sam način da krenem u mikro biznis, koji se tokom ove dvije decenije postojanja firme razvijao u dobrom smjeru. Pored opreznosti, koju svaki ozbiljni biznis lider mora posjedovati, nužno je ostati optimista. Iako nedovoljno pripremljena na sve poteškoće, nikada nisam izgubila taj optimizam, jer vjera u bolje sjutra znači napola pređen put. Na samom startu sam se potrudila da se svaki segment posla odradi na pravi način uz poštovanje svih zakonskih regulativa. Nakon godinu i po dana, usljed proširenja i unapređenja biznisa, javila se potreba za većim poslovnim prostorom, što je takođe bio svojevrsni rizik, na neki način i veći nego samo pokretanje posla. Firma koja je tada otpočela svoje poslovanje sa svega troje ljudi, sada broji više od trideset stalno zaposlenih i više spoljnjih saradnika. Sa velikim ponosom gledam na pređeni put i mogu da kažem da sam u potpunosti zadovoljna svojim poslovnim izborima i odlukama.

 

Osim ličnih kompetencija i velikog zalaganja, kako mog i moje porodice, tako i mog tima, kvalitetan proizvod i dobra usluga omogućili su mom biznisu da se razvija. Ključno je bilo izgraditi odnos povjerenja sa kupcima, što je bez prethodno pomenutih stavki neizvodljivo u bilo kom biznisu. To povjerenje, koje se održava uz kontinuiranu dobru uslugu, za rezultat je imalo dobre preporuke od strane mojih dotadašnjih kupaca i dolazak novih klijenata. Sve to je stvorilo stabilnu osnovu za uvođenje inovativnih marketing strategija koje sigurno ne bi funkcionisale da nisu praćene kvalitetnim proizvodom i uslugom. Jako je teško tržištu predstaviti novi proizvod koji će ne samo privući nego i zadržati potrošače. Ma koliko dobar proizvod bio ne može do kraja govoriti sam za sebe, pa je direktna komunikacija sa kupcima ključna za uspješnu prezentaciju i prodaju proizvoda. Potrebno je pratiti potrebe tržišta i razvijati biznis do te mjere da predvidite te potrebe kako biste na vrijeme plasirali tražene proizvode. Potreba da u kontinuitetu plasiram nešto novo na crnogorsko tržište i dobra poslovna organizacija doveli su do očekivanog slijeda događaja - proširenja biznisa. Stalnim istraživanjem tržišta i osluškivanjem potreba potrošača, moj biznis je od male porodične radnje došao do kompanije Habitat i do otvaranja još dvije kompanije koje u ponudi imaju preko 15 najpoznatijih evropskih i svjetskih proizvođača iz oblasti namještaja i kućnih aksesoara. Maksimalna posvećenost kupcima, kvalitet proizvoda i ljubaznost su ono po čemu smo poznati na našem tržištu.

 

U poslu sam se vodila primjerom uspješnih evropskih preduzetnika i shvatila da je potrebno da sama, sopstvenim snagama, razvijam svoj organizacioni, marketinški i prodajni tim. To je bila dobra osnova za poslovnu saradnju sa brendom Habitat čiji sam jedini generalni zastupnik na prostoru Jugoistočne Evrope. Predstavnici Habitata su bili pozitivno iznenađeni mojom spremnošću da zastupam njihov brend budući da je tržište dosta ograničeno. Velika podrška kroz moj poslovni razvoj bio je moj brat Goran Brnović, a kasnije i cijela porodica. Svi su zajedno sa mnom prihvatili poslovni rizik koji se na kraju pokazao opravdanim. Moja se poslovna vizija temeljila na praćenju evropskih i svjetskih standarda i na usvajanje modela poslovanja koje se umnogome razlikovalo od drugih. Od samog početka pripremala sam se na momenat u kojem će se crnogorsko tržište približiti tom evropskom biznis modelu kako bih nastavila da budem konkurentna na tržištu.

 

Ono čime se vodim kroz život jesu poštovanje i lijepo ophođenje, i taj model primjenjujem kako u porodici i u prijateljskim odnosima, tako i u poslu. Posebno sam ponosna na tim koji sam izabrala i na naše zajedništvo. Nastojimo da napravimo dobru organizaciju i sistematizaciju radnih pozicija tako da svi budu zadovoljni, a samim tim smo sastavni dio pozitivnih promjena društva. Model prema kojem se upravljam podrazumijeva poštovanje ljudi koji rade u firmi, njihovog znanja, truda i zalaganja koje se adekvatno nagrađuje. Svaki član mog tima vjeruje da nema uspjeha bez rizika, ali da taj rizik mora biti odmjeren uz prethodnu temeljnu analizu i procjenu.

 

Kao žena, nastojim da osnažim druge žene u biznisu, pa se na mnogim rukovodećim pozicijama u mojoj firmi nalaze žene koje su tu stigle zahvaljujući sopstvenom trudu i radu. Budući da žene imaju više obaveza, prvenstveno porodičnih, one u biznisu moraju biti fleksibilnije, kreativnije i praktičnije u odnosu na muškarce, pa samim tim i savladati više prepreka kako bi uopšte stvorile sebi priliku da grade karijeru. Iako sam odrastala u porodici koja je svu svoju djecu vaspitavala i tretirala na isti način, i nikada nijesam osjetila jaz među polovima koji se u tradicionalnom crnogorskom društvu održao do današnjeg dana, i te kako sam svjesna diskriminatornog modela ponašanja prema ženama u svim sferama života. Kao članica Udruženja preduzetnica Crne Gore, svoje znanje stečeno kroz dvodecenijsko iskustvo želim da podijelim sa svim ženama koje započinju svoj biznis, da ih upoznam sa svim poteškoćama na koje će naići i da im na taj način budem od pomoći.

Ne dozvoljavam sebi da budem obeshrabrena lošim primjerima u društvu, već se trudim da svojim načinom razmišljanja i stilom života budem podstrek svim ženama da se izbore za ono što žele. Svoju djecu sam vaspitala da ne prave razliku među ženama i muškarcima i da jednako poštuju sve ljude. Stvaranje boljeg, pravednijeg i naprednijeg društva je proces koji svi moramo potpomagati, a to ćemo najbolje uraditi tako što ćemo danas nastojati da i sami budemo bolji, pravedniji i napredniji nego što smo bili juče, i tako što ćemo taj model prenositi i na buduće generacije. Sve u životu je proces. Možemo biti bolji jedino ako prepoznamo i priznamo svoje slabosti i počnemo raditi na njima.

 

Kao i svakoj drugoj majci, tako su i meni prioritet moja djeca i njihova sreća i zadovoljstvo. Podstičem ih da se razvijaju i da sami grade svoj put. Podržavam i poštujem njihove odluke i trudim se da ih ne sputavam ni u jednom segmentu života. Nastojim da im svojim primjerom pokažem kako da kroje život po sopstvenim pravilima, da odrede prioritete i da rade na ostvarenju svojih ciljeva. U mojoj porodici, svi učimo jedni od drugih i stalno podsjećamo jedni druge da su zajedništvo, podrška, poštovanje i iskrena komunikacija ključni faktori za uspješan i srećan život. 0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.