Politika

Nikšić neće biti dio srpskog svijeta

(15 riječi)

Onima što iz drugih država organizuju ‘bitku za Nikšić’ poručujem da je ovo oduvijek bila slobodarska kosmopolitska sredina sa svojim specifičnim duhom i šarmom. Nacionalšovinizam u ruhu neofašizma ovđe neće proći, kaže u razgovoru za Vikend novine poznati kardiolog i humanista, predsjednik Društva poštovalaca i prijatelja Nikšića Radovan Mijanović.

(Foto: Onogost)

“Neka se samo prisjete kako je narod Nikšića dočekao i ispratio njihovog Milana Stojadinovića 1938. godine”, kazao je on.

Komentarišući dešavanja u gradu pod Trebjesom uoči lokalnih izbora, Mijanović ističe da se ne zna ko sve potpuno otvoreno i drsko mešetari i poručuje svojim Nikšićanima da na sve pritiske i nasilje odgovore kao i na referendumu 2006. godine.

“Iz dana u dan gledamo nepoznata lica i mešetare koji sasvim otvoreno i drsko, mimo zakona ove države i volje građana Nikšića, nameću svoju, ne samo “političku” istinu. A neke “domaće” stranke maltene u svakoj ulici postavile su punktove za dobijanje podrške, iza kojih stoje maloljetnici sa majicama na kojima je ispisano “Za budućnost Nikšića”… Oni šetaju gradom sa propagandnim materijalom, ovakva masovna manipulacija djecom je užasna”, naveo je on.

Smatra da je najveći problem Nikšića nedostatak kontinuiteta.

“Svi, kada se dokopaju pozicija i primaknu kasi, ponašaju se kao da su neke bogom dane mesije, da sve od njih počinje. A rezultati su tapkanje u mjestu, često i stagnacija u mnogim oblastima života grada. I tu vidim veliki prazan prostor za djelovanje nevladinog sektora koji, čast izuzecima, danas to nije”, kazao je on.

Kaže da ne prihvata konstataciju da se “Nikšić prepoznaje po Amfilohiju i litijama, kao grad odakle je krenulo ‘oslobađanje Crne Gore'”.

“U tim navodnim litijama učestvovalo je najviše četiri do pet hiljada “oslobodilaca Crne Gore”, a ova opština ima blizu osamdeset hiljada žitelja. Valjda se i po njima Nikšić prepoznaje. Nadalje, u gradu postoji veoma brojna i jaka antifašistička organizacija UBNOR-a i antifašista, koja okuplja na hiljade starijih i omladine. Naravno, poštujem sve prave vjernike, ali ne odobravam nikakvo nasilje nad onima koji to nijesu. Zamislite da se sada počnu prebrojavati i organizovati ateisti i oni druge vjere i nacije i krenu ulicama u neke svoje “litije”, kazao je Mijanović.

Kaže da su na skrnavljenje Hadži-Ismailove džamije reagovali odmah.

“Dao sam tada, kao predsjednik Društva, izjavu televiziji, da tu sramotu Nikšiću nije nanio nijedan njegov građanin, već neko sa strane, koji je za račun druge države došao da “bije bitku za Nikšić”, kazao je Mijanović.

Smatra da će se Nikšićani oduprijeti pritiscima.

“2A, nije nikada bilo ovoliko. Nije ovdje riječ samo u uplitanju Srbije u nikšićke lokalne izbore, koja to otvoreno radi, već i miješanje dijela još jedne susjedne države, kao i velike istočne sile. Što hoće od Crne Gore odavno je jasno, ali da će Nikšić biti grad koji će slomiti da bi nastavili da lome državu, vjeruj em da nema šansi”, kazao je on.

Poručio je sugrađanima da na provokacije odgovore kao na referendumu 2006.

“Kao ljekar, humanista, Nikšićanin i Crnogorac, mislim da je suluda ideja koja nam je u posljednje vrijeme plasirana, da će osvajanje Nikšića biti uvertira za slamanje države i “podešavanje” građana Crne Gore za “srpski svet” Spuštasmo se mi na to uže. I opametismo se”, kazao je Mijanović.

Kao Ijekar i humanista, kome je zdravlje na prvom mjestu, ne može da se pomiri sa činjenicom da se Crna Gora nalazi na prvom mjestu na svjetskoj listi po broju inficiranih od korona virusa.

“U samom početku pandemije, država Crna Gora je pokazala efikasnost i u sadejstvu sa građanima postala prva zemlja koja je uspjela da se oslobodi infekcije. Razočaran sam sadašnjim stanjem. Mjere kontroverzne, granice otvorene, građani sve neodgovorniji. Sve nas to mora zabrinuti i urazumiti”, kazao je on.

Smatra da je trebalo prihvatiti donacije vakcina bez politizacije i političke kalkulacije.

“Zdravlje građana je preče od politikanstva. Odgovornost je na svima nama, posebno na onima koji vode zdravstvenu politiku.”

Dr Radovan Mijanović, podsjetimo, prvi je u Crnoj Gori, još prije više od 40 godina (27. decembra 1979.), uradio mikrokateterizaciju desne komore srca u Zavodu za plućne bolesti dr “Jovan Bulajić”… Bio je direktor Medicinskog centra u Nikšiću i Zavoda za plućne bolesti u Brezoviku, potpredsjednik Skupštine opštine Nikšić…

Autor je preko 100 radova i stručnih saopštenja iz oblasti kardiologije, sportske medicine, alpinizma, spasavanja u planini i spasavanja na mirnim vodama. Član je predsedništva Društva ljekara CG i član Predsedništva udruženja kardiologa Crne Gore. Bio je član Udruženja kardiologa Jugoslavije. Bio je predsednik Crvenog krsta Crne Gore, a u dva mandata i predsednik Crvenog krsta Jugoslavije. Član je Komisije za pomoć u katastrofama pri Međunarodnoj federaciji Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima je i priznanje za humanost i solidarnost Iskra 2015. godine, kao i najviše društveno priznanje svog grada, nagrade Oslobođenja Nikšića 18. septembar.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.