U fokusu

PREMIJERU, NAJISKRENIJE I DOBRONAMJERNO!

(15 riječi)

(Foto: gov.me)

Piše: Zoran Vulević

O nabavci vakcina iz Srbije, o tom izrežiranom cirkusu i našoj bruci i sramoti neću govoriti. Mnogo toga je već rečeno. I sve je oko toga jasno.

Moju pažnju je privuklo nešto drugo: držanje i ponašanje premijera Zdravka Krivokapića prilikom dočeka Brnabićke na aerodromu u Golubovcima, kada su te, već čuvene vakcine dopremljene.

Ej, bre Cuca, pred kim to savijaš glavu i ponizno se ponašaš. Ne brukaj svoje dično prezime i junačku Katunsku nahiju! Crnu Goru prije svega! Stojiš kao đačić pred onom Brnabićkom. Ej, bre Cuca, trgni se čovječe!

Gospodine Premijeru, kumim te Bogom ne ponašaj se i ne drži  se tako pred zvaničnicima s kojima se srijećeš. Ni pred jednim! Prije svega zbog ugleda države koju predstavljaš i njenih građana, zbog ponosne Katunske nahije odakle potičeš, zbog tvog znamenitog  prezimena, konačno i zbog  sebe samog.

Premijeru Krivokapiću, znaš li kako si izgledao stojeći pored one Brnabićke. Nekako si se bio smanjio, uvukao u sebe, uljegao, što bi duhoviti Cetinjani rekli, *uzeo ka talijanska roba.*  Prosto mi ne daš kao uljudnom i vaspitanom čovjeku da ti se obratim sa Vi, kako bi trebalo. Ne mogu Cuca, zbog tvog ponašanja koje je na aerodromu dostiglo kulminaciju. Jedan Krivokapić stoji ispred one Brnabićke kao pokorni đačić koji ne smije pogledati u oči svoju učiteljicu. Ili ako je i pogleda, taj pogled je, bojažljiv, molećiv ii naglašeno  pokoran. Tvoj izraz lica  je bio nepodnošljivo snishodljiv, ponizan i bez trunke samopoštovanja i dostojanstva. Ništa od onog ponosnog, odvažnog držanja katunskog bastadura. A, imao si se na koga ugledati. Ne samo u svom  bratstvu i plemenu, nego i na jednog  tvog dugogodišnjeg prethodnika, čije je držanje i pred liderima najvećih država svijeta bilo i ostalo odvažno, crnogorsko, jer je znao i zna koga predstavlja.

Molim te, pogledaj pažljivo snimak sa dočeka Brnabićke i njenih vakcina. Sebe pogledaj i analiziraj. Ne one iz tvoje svite o kojima i ne treba trošiti riječi. Građani Crne Gore, barem onaj dio koji drži do sebe i svog porijekla, želi da ima odvažnog, otresitog i dostojanstvenog Premijera. Koji nema kompleks niže vrijednosti ni pred kim, pogotovo ne  pred nekim ko to ni po čemu ne zaslužuje. Njihovi predstavnici, alo, Cuca, Cuca, treba da imaju kompleks kad dolaze kod tebe!!! Osvijesti se bre premijeru Vlade Crne Gore! Potraži pomoć i psihologa, zašto ne, koji bi ojačao tvoj  ego i vjeru u sebe. Ne smiješ imati kompleks inferiornosti ni pred kim! Ti si premijer Vlade u po mnogo čemu velike, iako brojno male Crne  Gore! Ponosne stare   države, najstarije na Balkanu. Koja  ima veoma visok rejting svuda u svijetu. Koji nastoje da naruše jedino oni koji nam, zna se zašto, a i ti to dobro  znaš, dostaviše vakcine. "Ne vjeruj Danajcima (Grcima) ni kad darove donose."

Isprsi se malo, ne seljački i neumjereno, već onako gospodski i nenametljivo  i zauzmi autoritativniji stav, koji prati i odgovarajući izraz lica. Napravi taj napor, makar i uz pomoć psihologa. Nijesam sarkastičan, vjeruj mi, jer želim da Crna Gora ima premijera koji joj dolikuje. Ne brukaj se, ne brukaj nas! Ti si iz ponosnih Cuca i Katunske nahije. Predstavljaš najstariju balkansku državu sa najviše  istorijskih perioda u kojima je bila slobodna i svoja od svih u okruženju. Neuporedivo više od onih pred kojima se osećaš tako inferiorno. Pažljivo, po više puta, pročitaj istoriju svoje države, ali onu pravu, ne onu nametnuti od strane  donosilaca vakcina. Biće djelotvorno! Ojačaće ti samopouzdanje! Vjerujem da bi ti to i psiholog preporučio. Ne dozvoli da te kompleks niže vrijednosti goni da

Crnu Goru priključuješ  brojnijem, susjednom narodu,  u svjetskim razmjerama  jednako brojnom koliko i narod kojim rukovodiš. U vezi sa ovim,  da bih potkrijepio izrečeno, pade mi na pamet reakcija mog pokojnog oca, kada mu je krajem osamdesetih godina došao u posjetu jedan književnik iz Crne Gore, "terazijski Crnogorac."  Koji mu reče:  "Kako Čedo, brate mili, možeš biti Crnogorac, a nijeste ni koliko Zemun."

Odgovor je munjevito uslijedio: "Ni vi ni  koliko pola Moskve, ako ćemo se mjeriti tim necivilizovanim aršinima."

Premijeru Zdravko Krivokapiću, dobro razmisli, imaš ogromnu obavezu prema Crnoj Gori, svojim precima i svojim potomcima, ako nijesi u stanju dostojanstveno voditi Vladu države kakva je Crna Gora i braniti njene interese i njenu nezavisnost, bez obzira koliko ćeš dugo biti na njenom čelu, odustani od svega! 

Najiskrenije i dobronamjerno! 

 Povezani članci...

4 Komentara

Naivko Postavljeno 19-02-2021 01:29:42

Može li biti dostojanstven čovjek koji krišom cestita Ddan republike srpske, a kada mu se zahvali gospodja Cvijanović kaže da nije uputio cestitku(žena se bez razloga zahvalila,i po Zdravkovim riječima prosto rečeno da je slagala zahvaljujući se na neupućenoj čestitki.), a ne basta mu da uputi cestitku Kosovu ...Mandić ga je toliko stegao da će ga u zagrljaju zadaviti ...Onakvih gabarita a koliko je mali pokazao je, pred direktoricama osnovnih škola, kao da je onom lupnjavom o govornicu i onim nebulozama o duhu i tijelu , htio da pokaže da, pred slabijima , može i da podvikne i da negira izreke starih Latina...Nasuprot tome pred Anom je bas bio potišten , kao da je tražio da mu pokloni vakcinu kojom se utiče i postiže dostojanstvo ...Ili mu je sve srpsko veliko ,pa i mala doza vakcina i još manja, a njemu velika , Ana , koja mu ranije poruči da je nema ko diočekati u Pg...

Odgovori ⇾

Rako Postavljeno 18-02-2021 20:32:19

Upravo tako! Premijer Krivokapic je bruka za Crnu Goru!

Odgovori ⇾

IstiUtisak Postavljeno 18-02-2021 19:57:14

Odlican tekst, kao i uvijek!

Odgovori ⇾

Tuzanin Postavljeno 19-02-2021 00:42:20

Eh, Vuleviću i ti ga pretjera.Kome bre ukazuješ na dostojanstvo i bastadurstvo. Ovome sto dan do podneva jedno priča a popodne drugo, sjutra već kaže da ništa onog od juce nije rekao.Može li neko ko onako , bez stila , klekne pred popovima i zine kao da ljeba nije vidio danima, može li biti dostojanstven. Ako je nekada i držao do sebe, popovi su ga učinili snishodljivim , da je neprijatno da takvi nekoga predstavlčjaju.Od Mandića i Meda se ne smije živ ćuti.Tobože najaviše tužbu protiv Meda ...? A vojvoda Manda ga je uzeo pod svoje i to ne krije, javno mu daje upute što da radi ...To nažalost sve prima i požrtvovano realizuje i ulcinjski andulirani... Bas prava poltronereija i svi osluškuju vojvoda jer zaju da on donosi ,,bratske'' svetosavske poruke.poruke Upamet se Crnogorci...

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.