Politika

Katnić: DF ucjenjivao Vladu da će pasti ako se ne završi presuda oko pokušaja za terorizam 2016. godine

(15 riječi)

Katnić ( Foto: RTCG)

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je večeras u emisiji Teleskopija da su postojeći tužilački zakoni sjajni i na potrebnom nivou.

“Puno vremena smo potrošlili u postojeće zakone, u stvaranje tima SDT-a i Specijalnog policijskog tima. Ove izmjene su išle da se eliminiše SDT. Ja sam se osjetio odgovornim, kao kapetan broda, tamo kapetan ide posljednji, ovdje ja idem prvi”, rekao je Katnić.

Prema njegovim riječima, pozvao ga je premijer Zdravko Krivokapić, a Katnić je predložio saradnju.

“Njega sam molio za pomoć u smislu predlaganju Zakona, organizaciono, ali vidio sam da on nema ni partiju, ni mogućnosti da utiče. Rekao je da su sa njim razgovarali iz Demoktata i URE, i rekli da neće mijenjati ove zakone, ako bih ja podnio ostavku. Ja sam to prihvatio”, rekao je Katnić.

On je ocijenio da je Evropa burno reagovala na najavljene izmjene zakona o tužilaštvu jer je sama izmjena bila neustavna.

Iznenađen odlukom Apelacionog suda

Prema njegovim riječima, iznenađen je odlukom Apelacionog suda u slučaju državni udar.

Kazao je da je bilo pritisaka iz DF-a na ministra pravde Vladimira Leposavića da da izjavu o donošenju Zakona o amnestiji.

“Oni su najavljivali da će pasti Vlada, uskratiti joj povjerenje ako se to ne završi. Državni udar je u svakom slučaju bio terorizam u pokušaju”, rekao je Katnić.

On je podsjetio da je devet osoba potpisalo sporazume o prizanju krivice. Katnić je prokomentarisao i da mu lideri DF-a prijete od samog početka.

“Mi smo pokrenuli krivični postupak protiv preko 60 organizovanih kriminalnih grupa, od njih su dvije – jedna koju je organizovao Medojević, a druga čiji su članovi bili Andrija Mandić i Milan Knežević. Niko od ovih drugih kriminalnih grupa nije prešao tu granicu i prijetio kao što ovi prijete”, rekao je Katnić.

Mandić je u Skupštini pozvao škaljarski klan, kaže Katnić, kako bi sa njim malo “porazgovarali oko svih okolnosti”.

“Sreća i po njih i po mene što to nijesu uradili”, istakao je glavni specijalni tužilac.

Prema njegovim riječima, jasno da su ruski nacionalisti i srpski nacionalisti odlučni da se obračunaju sa svima onima koji su spriječili ovaj terorizam u pokušaju.

“Ne mogu da podnesu da su poraženi u imperijalističkoj aktivnosti i žele da ubuduće daju do znanja svakome ko bi štitio državu kako će da završi. Jedna od tih aktivnosti su ove posljednje promjene zakona”, naveo je Katnić.

On je rekao da nije prekršio postupak prilikom saslušavanja generala Bratislava Dikića, koji je saslušan samo u istrazi.

Savović prekšio zakonske obaveze

Komentarišući prijavu koju je podnio specijalni tužilac Živko Savović zbog slučaja “državni udar”, Katnić je kazao da se radi o medijskim spinovima i da Savović nije mogao da podnese krivičnu prijavu.

“Nije problem što je tužilac Savović mislio da je neko počinio krivično djelo, već njegov postupak. Kršenje zakona ovog tužioca dovelo je u pitanje kredibilitet Tužilaštva, on je ozbiljno prekršio norme i zakonske obaveze”, dodaje on.

Katnić ističe da postoje procedure, a da je sve ostalo kršenje zakona.

Rekao je i da su netačne tvrdnje Savovića da je “perfidno ometao” podnošenje krivičnih prijava protiv predsjednika SD-a Ivana Brajovića.

“Ja nijesam vudu vrač da procijenim šta je mislio Savović sa mojim sugestijama. Da bi bila zloupotreba službenog položaja, jedan od elemenata je da se nekome pribavi protivpravna imovinska korist. Da bi se moglo odlučiti da li je počinio krivično djelo i predmet dostavi ODT potrebno je da se izvrši vještačenje. Ja sam samo sugerisao da se odredi vještak i izvještači i on još nije određen i to se ne može završiti bez toga – to zna i pravnik sa prve godine”, istakao je Katnić.

Skinuta oznaka tajnosti zbog ugrožavanja Tužilaštva

Glavni specijalni tužilac je kazao da je skinuo objavu tajnosti sa transkripta i razgovora funkcionera Demokrata jer je došlo do ugrožavanja Tužilaštva.

“Sad sam to uradio u skladu sa zakonom. Javnost mora da zna istinu. Donio sam da bi se sve to razjasnilo da se samo sa malog segmenta skine oznaka tajnosti. Imam pravo na to, stvoreni su uslovi. Ovaj akter u razgovoru kaže da moraju da drže tu veze jer imaju strašne informacije”, rekao je Katnić.

On je objasnio da ovdje nije u pitanju sin tužioca Savovića, ali nije ni smisao u 200 ili 400 eura. Kako je naveo, esencija je da li su pripadnici jedne kriminalne grupe uspjeli da se inflitriraju u SDT i da li su određene političke strukture za svoj interes dobijali informaciju.

“On studira sa mojom kćerkom, ovo nije vezano za njega. U razgovoru akter dva puta kaže da moraju održavati vezu. Neka pita tatu koje su to informacije koje je njegov otac trebao da prenese”, pojasnio je Katnić.

Katnić je, odgovarajući na pitanje o predmetima Telekom, Limenka, KAP, Vardar, Boksiti, Željezara, Listing, negirao da ih drže u fiokama Tužilaštva kako bi “ucjenjivao pojedine političare kad za to dođe vrijeme”.

“Koji su to predmeti? Kome se to prijeti? Stvar je što hoće da primijene srednjevjekovno inkvizitorsko pravo”, tvrdi Katnić.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.