Politika

REAGOVANJE: Đukanović će djelovati u pravcu realizacije dogovora sa Vladom

(15 riječi)

Piše: Predrag Zečević

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović će, shodno svojim Ustavnim nadležnostima, djelovati u pravcu realizacije dogovora sa sastanka sa predstavnicima Vlade, koji se odnosio na opoziv ambasadora, navela je u reagovanju savjetnica za vanjsku politiku predsjednik Tamara Brajović.

Predsjednik DEMOS-a i poslanik Miodrag Lekić kazao je u intervjuu Vijestima da predsjednik države i dalje, ignorišući odluke s potpisom predsjednika Vlade, sada tražeći mišljenje skupštinskog Obora za međunarodne odnose. “Mišljenje koje tokom 30 godina – u kojem je Đukanović opozivao ambasadore u statusu predsjednika Vlade ili predsjednika države – nikada nije tražio”, kazao je Lekić.

Brajović odgovara da nije uobičajeno da se traži mišljenje nadležnog skupštinskog Odbora za redovne opozive. Odnosno onda kada je kao razlog za opoziv navođeno istek mandata ili sticanje zakonom utvrđenih uslova za starosnu penziju.

”Od 30 godina koje pominje poslanik Miodrag Lekić, Crna Gora nešto više od 14 i po godina postavlja i opoziva ambasadore. Od tih 14 i po godina, Đukanović je dvije i po godine predsjednik Crne Gore. Za to vrijeme svaki opoziv je bio iz prethodno navedenih razloga”, navodi Brajović.

Poštujući Ustav i uvažavajući Skupštinu kao dio kohabitacione vlasti, predsjednik Đukanović je, kako dodaje, u ovom slučaju, kada je predlog za opoziv motivisan izborom nove Vlade, zatražio mišljenje o predlogu opoziva od nadležnog skupštinskog Odbora.

“Nakon pribavljanja mišljenja, Predsjednik će, shodno svojim Ustavnim nadležnostima, djelovati u pravcu realizacije dogovora sa sastanka sa predstavnicima Vlade. Dodatno, radi preciznosti – mišljenja nadležnog Odbora u postupku postavljena ili opoziva ambasadora, pribavlja predsjednik države, a ne predsjednik Vlade”, zaključila je Brajović.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.