Ekonomija

Predsjednik Crne Gore

Đukanović na samitu lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope: Mali korak ka stvaranju nečeg velikog

(15 riječi)

Crna Gora je spremna da učini dodatne napore kako bi došli do postizanja zajedničkih ciljeva u Mehanizmu 17+1, čime bi ovaj format saradnje učinili praktičnijim i konkretnijim za sve zainteresovane strane, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na devetom Samitu lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Vjeruje da je današnji samit mali korak ka stvaranju nečeg velikog, o čemu će, kaže, svjedočiti buduće generacije.“Prije svega, želim da Vama – predsjedniče Si, uputim topao pozdrav i zahvalnost na iskrenom prijateljstvu prema Crnoj Gori, i da podržim inicijativu i organizaciju današnjeg događaja putem video-linka. Drago mi je da na današnjoj konferenciji prisustvuje ovako veliki broj zemalja. To je pokazatelj kvaliteta inicijative 17+1, i jasne želje NR Kine i svih učesnika da radimo zajedno i tražimo najbolja rješenja za izazove sa kojima se suočavamo”, kazao je Đukanović.

Od osmog samita održanog u Dubrovniku svijet se, kaže Đukanović, značajano promijenio.

“Pandemija je do sada odnijela preko 2,3 miliona žrtava. Privredna aktivnost i mobilnost ljudi nikada u istoriji nisu toliko smanjeni u veoma kratkom roku. Nezaposlenost i javni dug gotovo svih zemalja su porasli. Zavladala je neizvjesnost u kojoj socijalne politike dobijaju na važnosti. Ipak, bez jakih ekonomskih politika, socijalne politike neće moći dugo da izdrže. Dodatni problemi odnose se na klimatske promjene i ekologiju. Sve što sam nabrojao predstavlja ozbiljne izazove, ali i nove prilike da krenemo u pametniji, zeleniji i pravedniji razvoj”, navodi Đukanović.

Imajući u vidu kompleksnost pitanja sa kojima se suočavamo, i potrebu što bržeg ekonomskog oporavka, jasno je, kaže Đukanović, da međusobna komunikacija nikada nije bila važnija.

“Zato redovno održavanje Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope ima poseban značaj”, ukazuje Đukanović.Ove godine Crna Gora i NR Kina obilježavaju 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

“Prijateljstvo naše dvije zemlje kontinuirano se unapređuje. Naša saradnja dodatno je ojačana u mnogim oblastima kroz Mehanizam 17+1, koji od nedavno uključuje i borbu protiv Covid-19 i drugih pandemijskih virus”, kazao je Đukanović.

Crna Gora je zahvalna Kini za donaciju medicinske pomoći u borbi protiv Covid-a.

“S druge strane, u okviru svojih mogućnosti, Crna Gora je donirala pomoć NR Kini u istu svrhu. Još jednom se pokazalo da je prijateljstvo Crne Gore i NR Kine, crnogorskog i kineskog naroda, najjače u najtežim trenucima.Uvjeren sam da ćemo nastaviti da stvaramo prilike od obostranog interesa i doprinosimo jačanju razumijevanja i prijateljstva”, ističe Đukanović.

Put kojim se Crna Gora kreće je poznat.

“Korak po korak primičemo se potpunoj integraciji u Evropsku Uniju sa kojom dijelimo zajedničke vrijednosti. Istovremeno, kao otvorena i prijateljska zemlja, Crna Gora želi da kroz prilike koje pruža Mehanizam 17+1, učini saradnju sa NR Kinom praktičnijom i da dođe do konkretnih rezultata u oblastima od zajedničkog interesa. Želimo da ojačamo saradnju u ekonomiji, energetici, saobraćajnoj povezanosti i turizmu, poštujući pri tom principe održivog razvoja. Iako smo najmanja od država učesnica Mehanizma, imamo izuzetno velike razvojne potencijale koje želimo da valorizujemo u saradnji sa kredibilnim kineskim partnerima. Zato će Crna Gora podržati predlog “Liste aktivnosti za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u 2021.”, poručio je Đukanović.Prije nekoliko dana imao je, kaže, priliku da se obrati kineskim kompanijama zainteresovanim za saradnju sa Crnom Gorom.

“Pažljivo osluškujući i njihove interese, jasno je da postoji želja za nastavak saradnje na izgradnji auto-puta kroz Crnu Goru do luke Bar, kao i razvoja logističke i industrijske zone u njenom okruženju. Ovakav projekat dao bi snažan zamajac bržem ekonomskom oporavku u post-Covid periodu i bolje povezao Crnu Goru sa susjednim i prekomorskim zemljama. Kroz jačanje saradnje sa kineskim institucijama i kompanijama mi želimo da: povećamo izvoz crnogorskih proizvoda visokog kvaliteta na tržište NR Kine; povećamo razmjenu studenata, umjetnika, naučnih i kulturnih radnika; dinamiziramo turističku saradnju i da kroz 17+1 Koordinacioni mehanizam za životnu sredinu, stvorimo uslove za konkretnu implementaciju ekoloških i inovativnih rješenja baziranih na najsavremenijoj tehnologiji”, navodi Đukanović.

U skladu sa svojim interesima, Crna Gora je, kaže, spremna da učini dodatne napore kako bi došli do postizanja zajedničkih ciljeva u Mehanizmu 17+1, čime bi ovaj format saradnje učinili praktičnijim i konkretnijim za sve zainteresovane strane.

“Na kraju, gospodine Predsjedniče Si, koristim priliku da uputim najsrdačnije želje Vama i kineskom narodu za predstojeću Novu lunarnu godinu. Više nego ikada, danas nam je potrebno da marljivo radimo na jačanju iskrenog prijateljstva između naših naroda i zajedno savladamo brojne izazove. Stara kineska poslovica glasi: “Prevladavanje teškog započinje sa lakim, ostvarenje velikog započinje sa malim, jer se u svijetu teško formira iz lakog, a veliko iz malog.” Vjerujem da je današnji samit mali korak ka stvaranju nečeg velikog, o čemu će svjedočiti buduće generacije”, kazao je Đukanović.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.