Korona i dokolica

Modna kreatorka i stilistkinja

Rada Krivokapić Radonjić: Kovilm je preoblikovanje kravate i leptir mašne

(15 riječi)

Rada Krivokapić Radonjić, modna kreatorka i stilistkinja iz Kotora, dizajnirala je novi modni detalj - kovilm. Riječ je o modnom detalju ručne izrade, koji se nosi oko vrata i predstavlja preoblikovanje kravate i leptir mašne.

Rada Krivokapić Radonjić, modna kreatorka i stilistkinja


Rada Krivokapić Radonjić rođena je u Kotoru. Završila je školu i specijalizaciju za modnu kreatorku i stilistkinju u Beogradu 1996. po Pariskom sistemu. Praksu je završila u Milanu 1997. kod jednog od najpoznatijih svjetskih kreatora Đorđa Armanija, koji je upoznao i sa nekoliko najboljih svjetskih kreatora, gdje je Rada imala priliku da dopuni svoje dotadašnje znanje. Praksu je obavljala i kod konstruktorke odjeće, Ljiljane Kovač.

Doktorat modnog dizajna završila je u Beogradu 1998. Radila je na državnoj televiziji na kulturi odijevanja voditelja i muzičara. Emitovana je njena kultna modna autorska emisija “Styling”. Modni studio “Rada” je u saradnji sa vlasnicama modnih agencija Sonjom Štilet i Emom Čivović, radio sa manekenima za potrebe snimanja filmova, reklamnih spotova za inostrane televizijske kuće i Radinim modnim revijama pod nazivima „Ostvarene riječi” i „Moja zvijezda”.

Uzela je učešće i na muzičkom festivalu u vidu osmišljavanja i realizacije stajlinga izvođača. Držala je predavanja o modi. Kreirala jeans kolekcije za modne brendove. Idejni je tvorac brenda “Baccara” jeans.

Sarađivala je sa najpopularnijim i najljepšim crnogorskim manekenom Filipom Kapisodom, koji je njenom revijom pod nazivom „Kotor” završio manekensku karijeru. Učestvovala na prvom crnogorskom Fashion week-u. Održavala je samostalne modne revije uz direktan TV prenos.Učestvovala je i na Internacionalnim manifestacijama.

Prvu prodaju svojih odjevnih predmeta imala je u svom rodnom gradu Kotoru, kao i u Podgorici. Članica je udruženja kreatorki visoke mode Crne Gore. Radila je maske za najbolje karnevalske grupe. Autorka je knjiga “Odijevanje” i “Krojenje i šivenje”. Radila je u uspostavljanju tehničke infrastrukture i optimizaciji prema manekenkama koje su nosile modele poznatih brendova. Posjeduje majstorsko pismo.

 


Za Radu, čiji odjevni predmeti su prepoznatljivi po jednostavnosti, eleganciji i stilu, kovilm je veliki uspjeh.

- Kovilm označava značajno djelo u mojoj struci. Radi se u svim bojama sa ispisivanjem monograma vlasnika uključujući, po želji klijenata, interpunkcije na lijevoj strani. Može se nositi u svim prilikama. Izrada kovilma je ručna, a koriste se različiti materijali u zavisnosti od želje klijenata. Odgovora slow-fashion tipu mode koji pokriva korišćenje visoko-kvalitetnih materijala i dugoročnost industrijskog proizvoda- objašnjava Rada.

Sa Radom su razgovarali za sajt preduzetnica.me o novom modnom detalju-kovilmu, njenim počecima i stvaranju brenda, o školi za manekene i fotomodele u kojoj je aktuelan upis novih članova…

U ovom intervjuu saznaćete i koji to odjevni komadi nikada neće izaći iz mode…

Ljubav prema modi kod Vas javila još u djetinjstvu. Kada je posao modnog kreatora postalo Vaše zanimanje?

-Kada sam imala devet godina imala sam želju da budem modna kreatorka. Profesionalno sam počela da se bavim modom prije 15 godina, kao stilista na državnoj televiziji na kulturi odijevanja voditelja i muzičara. Značajno je početi kao stilista, jer je stilista poznavalac mode i pravilnog oblačenja, oni su specijalizovani za različite zadatke da bi tačno predvidjeli koje će se boje i krojevi najbolje prihvatiti i koji trendovi najbolje razviti. Modni kreator je tvorac unikatnih kreacija. Svi najpoznatiji svjetski kreatori imaju svoje stiliste, koji im pomažu u usmjeravanju kreacija koji rade za kupce visoke platežne moći.

Bila sam i autor emisije “Styling”. Držala sam predavanja o modi, kreirala sam jeans kolekcije za modne brendove, održavala modne revije. Učestvovala sam na Internacionalnim manifestacijama, zatim na prvom crnogorskom Fashion Week-u.

Kako ste uspjeli da izgradite svoj brend, na samom početku? Jeste li imali podršku ili neku olakšicu?

-Od početka stvaranja brenda imala sam veliku podršku pokrovitelja opštine Kotor, Prve Banke, Atlas Mont Banke, Pomorskog Muzeja Kotor i Turističke Organizacije Kotor. Moj biznis plan je ispunjavao kriterijume predviđene Odlukom o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava. Moje kolekcije su imale prodajno mjesto sa ostalim kreatorima. Radila sam odjevne predmete koji su dio kruga u svakom novom trendu. Radila sam profitabilne modne revije. Osim od prodaje modela, izvore prihoda sam imala od predavanja o modi, od škole za manekene i fotomodele, konsultacija, rada kolekcije za jeans kolekcije, kao stilista na državnoj televiziji. Kovilm, novi modni detalj koji je zvanično priznat, će moj brend i ubuduće učiniti održivim na tržištu.

Koji odjevni komadi su Vam na početku karijere bili najveći izazov?

-Mala crna haljina mi je bila najveći izazov na početku karijere, a tako je i trenutno za novu kolekciju. To je odjevni predmet koji je dio kruga u svakom novom trendu. Sada sam osmislila malu crnu haljinu, dvije haljine u jednoj. Haljina ima dva lica, dva različita materijala i dva različita kroja. Ne zahtijeva mijenjanje patentnog zatvarača, ni prišivanje dugmadi.

 

Idejni ste tvorac Baccara brenda. Da li je i dalje u vašim kreacijama jeans dominantan?

-Jeste, jeans će biti dominantan i ubuduće u mojim kolekcijama, jer je jeans uvijek aktuelan i potreban u svačijoj garderobi. Modna industrija ga je napravila najuticajnijim materijalom na svijetu, koji odolijeva vremenu. Nose ga muškarci i žene, siromašni i bogati. Jeans asocira na jednakost. U daljoj budućnosti može doći do osporavanja, kao na početku njegovog postojanja.

Kako je nastao Kovilm? Koliko dugo ste radili na njegovoj viziji i izradi?

– Dok sam radila konsultacije sa klijentima, došla sam na ideju da osmislim nešto novo. I tako je nastao Kovilm. S obzirom na to da je Kovilm preoblikovanje kravate i leptir mašne, uvrstila sam njihova početna slova u nazivu novog modnog detalja i tako je nastala i riječ Kovilm. Izrada Kovilma je ručna, i samim tim je potrebno više vremena za njegovu izradu.

U kojim se sve prilikama može nositi?

Može se nositi u svim prilikama. Ono predstavlja dugoročnu, tačnije vječnu upamćenost svojih prethodnika, kravate i leptir-mašne. Stil u kojem se može svrstati kovilm jesu klasičan i elegancija .

Kada počinje proizvodnja? Kada će kovilm biti dostupan kod nas? Na koji način može da se poruči?

Proizvodnja kovilma na našem tržištu je planirana za septembar. On će moći da se kupi i pod drugim brendovima, kao što je to slučaj sa kravatom i leptir-mašnom. Biće dostupan svim kupcima i biće predstavljen u okviru kolekcije “Svijet bez sukoba”.

Može se naručiti putem zvanicnog sajta www.radakrivokapicradonjic.me . Na sajtu se nalazi način na koji se mogu odrediti mjere, veličine vrata kao i instrukcije za plaćanje. Takođe, jedan od načina porudžbine je lično putem mejla radakrivokapicradonjic@gmail.com kojima je moguće obezbjediti kovilm izrađen po želji i mjerama klijenata.

Da li je ovaj modni novitet predstavljen i van granica Crne Gore?

– Dobila sam ponudu iz inostranstva za njegovo predstavljanje u okviru održavanja modne revije “Svijet bez sukoba”, ali još uvijek nisam odlučila gdje će biti njegovo predstavljanje.

Po Vašem mišljenju, koje su to odjevne kombinacije sa kojim nikada ne možemo pogriješiti?

-Odaberite modele koji pristaju vašoj građi i uvijek birajte najkvalitetnije materijale, kako bi se prilikom nošenja prijatno osjećali. Ne možete pogriješiti sa odjevnim predmetima klasičnog i elegancija kroja. U mojoj novoj knjizi “Odijevanje” će biti sve o tome, biće pojašnjeno sa kojim odjevnim kombinacijama nećete pogriješiti.

Šta je to što nikada neće izaći iz mode?

– Mala crna i bijela haljina, bijela košulja, suknja s pojasom, suknja A kroja, crna majica sa rol kragnom, crni kaput, bijela bluza, haljina na bretele, haljina na pruge u teget bijeloj boji, crne pantalone, bež mantil, dobro skrojeno odijelo, majica sa smaknutim ramenom, kombinezon, bijeli dzemper sa rol kragnom.

Autor ste dvije knjige ,,Odijevanje”, i ,,Krojenje i šivenje”. Kome su one namijenjene, i šta se u njima može pronaći? Pretpostavljamo da je neka vrsta modnog priručnika…

Namjenjene su muškarcima i ženama, jer je odijevanje svakodnevna obaveza. Mnogi tačno znaju što trebaju kupiti, i na koji način kombinovati odjeću, dok se većina nalazi na putu prema njima boreći da stilovima, modnim pokušajima i promašajima. U knjizi čitaoci će moći saznati što je bolje od kupovine odjevnih predmeta i šivenja u krojačkim radnjama.

Koliko je korona virus pogodio modnu industriju?

-Svakako da je ova kriza uticala na svakoga, pa i na modnu industriju. Modna industrija se prilagođava toj promjeni, i u tom pravcu će osmisliti nešto novo, nešto zajedničko.

Angažovani su ste i u radu u školi za manekene i fotomodele. U toku je upis koji će trajati do 1. Septembra. Možete li nam reći nešto više?

Tako je. Zbog novonastale situacije, kandidati će biti pozvani pojedinačno na razgovor. Škola za manekene i fotomodele će im pomoći na putu izgradnje uspješne karijere. Svi uspješni modeli sa TV-a, naslovnica, iz reklama i časopisa, mnogo su radili na sebi i svojoj karijeri, imaju mnogo znanja i uspjeli su.

U školi ih uvijek upozorim na to da nisu ni prvi, ni poslednji koji žele da se bave modelingom, i da ako žele da rade prestižne kampanje i revije, moraju se nadmetati sa ostalima koji isto to žele.

Slava kroz posao dolazi onog momenta kada počnete da sarađujete sa najboljima za stalno. Strpljenje je najvažnije u izgradnji modeling karijere.

 31 Komentara

camisetas clubes Postavljeno 05-05-2023 08:55:14

camisetas de futbol baratas

Odgovori ⇾

Zoja Postavljeno 14-09-2020 12:08:07

Dopada mi se sto je na vrijednosti prirodan izgled i Rade i manekenki.

Odgovori ⇾

Dragana s. Postavljeno 14-09-2020 12:07:12

Sve najbolje za Radu, trud, rad je ono sto se cijeni i to je ono sto stvarno opisuje Radu.

Odgovori ⇾

Lidija Postavljeno 14-09-2020 12:06:08

Bravo za moju koleginicu. Podrska!

Odgovori ⇾

Bonić Postavljeno 14-09-2020 12:03:52

Praktična, vrijedna, uspješna, posvećena poslu, porodici. Dobar je primjer u svemu zaista!

Odgovori ⇾

Anita Postavljeno 14-09-2020 12:01:50

Fenomenalna je.

Odgovori ⇾

Ciki Postavljeno 14-09-2020 11:50:12

Svaka cast za modnu kreatorku za novi modni detalj, ona i manekenke su prelijepe!

Odgovori ⇾

Che nova? Postavljeno 14-09-2020 11:47:12

I slazem se sa ostalima, za svaku pohvalu prirodan izgled i bravo na uspjehu :)))

Odgovori ⇾

Che nova? Postavljeno 14-09-2020 11:46:31

Iznenadila me je pozitivnoscu, optimizmom! Svaka cast, odusevila me je.

Odgovori ⇾

Vaso Postavljeno 14-09-2020 11:45:12

Treba plasirati prirodan izgled kao sto je to ovdje slucaj, mazanje sa sminkom nikom nije lijepo u sustini!

Odgovori ⇾

Crnogorac Postavljeno 13-09-2020 16:04:54

Rada ima dobru stečavinu.

Odgovori ⇾

coNe Postavljeno 13-09-2020 15:53:32

Zena majka kraljica :D

Odgovori ⇾

Magdalena Postavljeno 13-09-2020 15:52:37

Najvise mi se svidja sto je ostvarena u polju porodice, svaka joj cast, skidam kapu. U jednom intervjuu je rekla se raduje tudjem uspjehu sto me je jos vise zadivilo. Sve pohvale!

Odgovori ⇾

Kolega_novinar Postavljeno 13-09-2020 15:49:05

Odlican tekst!

Odgovori ⇾

Vesko Postavljeno 13-09-2020 15:47:08

Radu bih opisao jednim, a to je uspjeh. Bravo, profesionalac u svom poslu.

Odgovori ⇾

Vuk Postavljeno 13-09-2020 15:39:23

Prelijepa, uspješna žena!

Odgovori ⇾

Andjela Postavljeno 13-09-2020 15:38:02

Radi svaka cast prelijepo izgleda, bravo na uspjehu i samo naprijed dalje

Odgovori ⇾

Mariana Postavljeno 13-09-2020 15:31:22

Rada fantastično izgleda!

Odgovori ⇾

Tiho Postavljeno 13-09-2020 15:27:11

Bravo za ljepotu, rad, harizmu, brend, trud, prirodnost, originalnost!

Odgovori ⇾

Aco Postavljeno 12-09-2020 14:22:54

Podrska od mene.

Odgovori ⇾

Kristi Postavljeno 11-09-2020 21:31:07

Zanima me kako bi Kovilm izgledao u nekoj drugoj boji, ovdje pise da je za sve prilike.

Odgovori ⇾

Karamela Postavljeno 11-09-2020 21:18:04

Rada je najbolji primjer u svakom pogledu!

Odgovori ⇾

Ksenija Postavljeno 11-09-2020 21:17:16

Rada odlicna, uspjesna.

Odgovori ⇾

Ivana Postavljeno 11-09-2020 16:13:23

Trebas biti istinski, rodjeni umjetnik da bi stvorio nesto novo u danasnjem vremenu, odlicno!

Odgovori ⇾

Danila Postavljeno 11-09-2020 16:04:16

Lijepa, naša❣

Odgovori ⇾

Irina V. Postavljeno 11-09-2020 16:01:05

Bravo za Radu saglasna sam sa ostalima jeste za pohvalu?

Odgovori ⇾

Tamara Postavljeno 11-09-2020 15:59:08

Za svaku pohvalu

Odgovori ⇾

Crnogorka Postavljeno 11-09-2020 15:57:28

Originalna, unikatna, prirodna, a naša!

Odgovori ⇾

Irina Postavljeno 11-09-2020 15:52:15

Zanimljiv naziv modnog detalja ?

Odgovori ⇾

Nastasja Postavljeno 11-09-2020 15:43:32

Svaka cast sugradjanki!

Odgovori ⇾

Marko Postavljeno 11-09-2020 15:41:39

Dobar rad, bravo za Radu.

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.