Društvo

Osamdeset tri godine od bitke na JELINOM DUBU

Da li mračne sile opet prijete

(15 riječi)

,, Nakon 83 godine od ovog događaja, ponovo nam prijeti ugroženost od mračnih sila, koje bi željele da dovedu do upitnosti naš istorijski narodno oslobodilački hod“.

Spomen obilježje na Jelinom Dubu

Antifašisti   Podgorice  obilježili su 83. godišnjicu  bitke na Jelinom  Dubu, gdje su jedinice partizanskog Zetskog odreda izvojevale pobjedu nad italijanskim fašistima. Na spomen obilježje položeno je cvijeće, a član Odbora antifašista  Glavnog grada Miro Raičević ukazao je na  značaj  te bitke  za razmah i jačanje Narodno-oslobodilačkog pokreta:

,, Oružana akcija od 18.oktobra 1941. godine na Jelinom Dubu, jedna od najvećih u Crnoj Gori koje su protiv okupatora izvršene u prvoj godini NOB-a, a daleko najveća od svih koje su do tog trenutka izvršene bilo đe u Crnoj Gori, poslije Julskog ustanka...

 Za ostvarenje akcije angažovan je kombinovani bataljon, sačinjen od probranog ljudstva iz sastava bjelopavlićkog bataljona ,, Bijeli Pavle“ , te  bataljona ,, Jole Piletić  i  ,, Marko Miljanov“, u ukupnoj jačini od oko 300 boraca. Akcijom je rukovodio Blažo Jovanović, član Štaba narodno-oslobodilačkih gerilskih odreda za Crnu Goru, Boku i Sandžak i komandant Zetskog odreda. U toku noći između 17 i 18 Oktobra jedinice su stigle na predviđeno mjesto i postavile zasjedu pored ceste (ka Lijevoj Rijeci) u dužini od oko 2 kilometra...

Italijani nijesu  bili u prilici da pruže ozbiljniji otpor. Samo mali broj njih uspio je da pobjegne niz kanjon Male rijeke, a svi ostali su postali žrtve napada. Neprijatelj je imao oko 150 mrtvih i ranjenih i 64 zarobljena vojnika i oficira. Partizani su imali jednog mrtvog i dva ranjena borca od kojih jednog teško ranjenog , koji je poslije nekoliko mjeseci umro od posljedice rana.

Akcija na Jelinom Dubu imala je izvanredni odjek u Crnoj Gori. Poslije nje je narodno-oslobodilački pokret dobio nov polet, osjetno jačajući i u onim krajevima u kojima je poslije Julskog ustanka bio u zastoju.

Partizanske čete i  bataljoni naglo su se povećavali, a nikle su i mnoge nove partizanske jedinice“.

                                                       Miro Raičević: Anitfašisti moraju biti glasniji i odlučniji


Miro Raičević  je  upozorio: ,, , nakon 83 godine od ovog događaja,  ponovo  nam  prijeti ugroženost od mračnih sila, koje bi željele da dovedu do upitnosti naš istorijski narodno- oslobodilački hod“.

Zato, kazao je Raičević, moramo  se sjećati  slobodarskog duha predaka, da pamtimo i  prenosimo  potomstvu  odlučnost naroda Crne Gore  da se odupre fašističkom neprijatelju, koji je   1941. nasrnuo na našu slobodu.O toj slobodarskoj borbi  svjedoče mnoga spomen obilježja, koja  su  nažalost, meta vandala.       

,,Čekićima  i  macama lome i drobe Spomen ploču na Ravnom lazu (na kojoj su  imena revolucionara koji su donijeli odluku o 13-to julskom ustanku) , a počinioca puštaju kući - da se brani sa slobode. Žele da sklone Titov spomenik. Žele da ga podignu Pavlu Đurišiću i slave Dražu Mihailović, upozorio je  Miro Raičević , izražavajući   nadu  da  će takve naume spriječiti  snage koje  dosljedno i dostojanstveno slijede antifašističke vrijednosti. Zbog toga :

,,Glas udruženja  antifašista mora da bude glasniji i odlučniji, da nam Litije ne određuju sudbinu – jer mi nijesmo, niti ćemo ikada biti kopilad i nakot, kako je to govorio u svojim javnim istupima najveći  vjerski dostojnik Amfilohije Radović.

Ne dozvolimo da nam nova vlast ukine 9 Maj – Dan pobjede, dan koji svijet slavi – kao međunarodni praznik. Ne smijemo dozvoliti izjednačavanje ratnih zasluga onih koji su bili na strani okupatora – da im se danas čestita sloboda. Da nam na Cetinju, ispred Manastira, četnički vojvoda, taksista Mileta Pavićević, razvija okupatorsku zastavu sa ocilima i direktno upire

prstom u oči gradu Cetinju, gradu heroju, ponosu svih nas koji se osjećamo antifašistima i baštinimo te ideale.

Crna Gora mora biti vječna. To je naš sveti zavjet. Naša obaveza prema istoriji naših predaka“, naglasio je Raičević.

----------------------------------------------------------------------------------


Članovi Udruženja antifašista Podgorice  predvodjeni predsjednikom Borom Banovićem i delegacija SUBNORa sa predsjednikom Zuvdijom Hodžićem pored  spomen ploče na Jelinom Dubu .

______________________________________________________________________________________


Delegacija UBNORA Podgorice,  položila je vijenac na spomen obilježje u Biočima na kome su ispisana imena 54   građana Bratonožića i Kuča koje je okupator strijeljao u znak odmazde za poraz u bici na Jelinom dubu.

___________________________________________________________________



Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.