Ekonomija

Program za podsticanje inovacija u funkciji eneregtske fikasnosnosti

(15 riječi)

Fond za inovacije je, u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore, 10. oktobra organizovao Info dan povodom predstavljanja Programa za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti.

U pozdravnoj riječi, predstavnica Privredne komore, Milena Rmuš kazala je da je ovaj program, sa ukupnim budžetom od 2.300.000 eura, usmjeren na modernizaciju i unapređenje crnogorske privrede kroz inovativna rješenja i poboljšanje energetske efikasnosti.

Naime, očekuje se da će ovaj model podrške privući značajno interesovanje privrede, omogućavajući preduzećima iz prerađivačke industrije da sprovedu investicije u modernizaciju, inovacije i energetski efikasne poslovne procese. Time se doprinosi diverzifikaciji djelatnosti i jačanju konkurentnosti crnogorske industrije, kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu.

Bojana Femić Radosavović, direktorica Fonda za inovacije istakla je da je program rezultat uspješne međuresorne saradnje Ministarstva ekonomskog razvoja, Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, te Ministarstva energetike podržane paketom direktne budžetske podrške Evropske komisije (EK) Crnoj Gori za prevazilaženje energetske krize, u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć – IPA III.

– Ova saradnja pokazuje da se sinergijom između različitih institucija mogu kreirati programi podrške koji su namijenjeni jasno definisanim ciljnim grupama, te da takvi programi zaista rješavaju probleme koji su prepoznati u našoj privredi – kazala je ona.

Kako je navela, Javni poziv je otvoren 1. oktobra i zatvara se 11. novembra, dok su prijave jednostavne za sve programe.

– Fond je već prepoznat u zajednici po snažnoj podršci koju pruža aplikantima. Pozivam vas da pratite sve naše aktivnosti i iskoristite priliku za učešće u programima podrške – istakla je Femić-Radosavović. Dodala je da će Fond takođe organizovati online sesije ‘’Otvorena vrata’’, svake srijede, počevši od 16. oktobra, od 9 do 10 časova, tokom kojih će svi zainteresovani moći da dobiju sve potrebne informacije o programu i prijavi.

Maja Jokanović, Ministarstvo ekonomskog razvoja izrazila je zadovoljstvo što se i ove godine realizuje program koji je prošle godine započet kao pilot, a sada se sprovodi u punom kapacitetu.

– Vrijednost sredstava koja su na raspolaganju, a koja je obezbijedilo Ministarstvo ekonomskog razvoja iz svog budžeta, iznosi 2,3 miliona eura, uključujući i preostala neutrošena sredstva iz prošlogodišnje realizacije programa. Smatram da je to u ovom trenutku značajna finansijska podrška koja može dodatno unaprijediti prerađivačku industriju – naglasila je ona.

Takođe je istakla da je ovaj program jedan od ključnih instrumenata podrške, koji je usvojen za period 2024-2028. godine, otvarajući brojne mogućnosti za dalji razvoj.

– Pored ovog programa, Ministarstvo ekonomskog razvoja nudi i druge mehanizme finansijske i nefinansijske podrške, a današnji fokus je na Programu za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti, s posebnim naglaskom na prerađivačku industriju – kazala je ona.

Jokanović je pozvala prisutne da iskoriste priliku tokom ovog i budućih događaja kako bi postavili pitanja i dobili sve potrebne informacije, kao i da daju svoje sugestije, koje će doprinijeti kreiranju  budućih programa.

 

Dragomir Marković, Fond za inovacije ukratko je predstavio ciljeve ovog programa, načine prijavljvanja i evaluacije.

– Glavni cilj Programa za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji je povećanje energetske efikasnosti i/ili povećana upotreba dostupnih obnovljivih izvora energije od strane MMSP u prerađivačkoj industriji uvođenjem inovativnih tehnologija – naveo je on.

Prema njegovim riječima, mikro, mala i srednja preduzeća iz sektora prerađivačke industrije mogu aplicirati za bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od 50.000 eura do 200.000 eura. Ova sredstva su namijenjena za nabavku proizvodne opreme, uvođenje pametnih i digitalnih rješenja, standarde za upravljanje energijom, kao i za zapošljavanje i obuku radne snage.

– Program finansira do 80% ukupne vrijednosti projekta, dok preduzeća obezbjeđuju 20% sopstvenih sredstava. Pravo učešća imaju MMSP koja posluju u sektoru prerađivačke industrije i ispunjavaju određene uslove, poput registrovane djelatnosti, privatnog vlasništva, pozitivnog finansijskog poslovanja i redovnog izmirivanja poreskih obaveza – kazao je Marković.

Naglasio je da prihvatljive aktivnosti uključuju nabavku opreme koja doprinosi energetskoj efikasnosti, implementaciju digitalnih rješenja za optimizaciju potrošnje energije i jačanje kapaciteta stručnih lica u vezi s upravljanjem energijom, dok neprihvatljive obuhvataju nabavku polovne opreme, vozila i iznajmljivanje materijala i drugo.

Marković je istakao da se prijave podnose elektronskim putem. Sve informacije o programu i prijavi nalaze se na web sajtu Fonda www.fondzainovacije.me, a odluka o prihvatanju ili odbijanju projekata donosi se nakon evaluacije prijava, koja se vrši u dva kruga.

– Pozivamo sve privredne subjekte iz sektora prerađivačke industrije da kroz predmetni model finansijske podrške unaprijede svoje poslovanje putem investicija u modernizaciju, inovacije i energetsku efikasnost poslovnih procesa – poručio je on.



1 Komentara

ayuu Postavljeno 11-10-2024 21:14:03

文章1products 关键词 authority顶顶顶顶

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.