Društvo

Ambasada Palestine u Podgorici obilježila godinu dana od početka "genocidnog" rata u Gazi

Upalili lampione i položili cvijeće u znak sjećanja na žrtve

(15 riječi)

Ambasada Palestine u Crnoj Gori u utorak u 19 sati, na platou kod Moskovskog mosta u Podgorici, obilježila je godinu dana od početka, kako su naveli, genocidnog rata od strane Izraela nad Palestinom.

(Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori)

Kako su saopštili iz te ambasade, oni su, uz prisustvo manjeg broja građana, upalili lampione i položili cvijeće u znak sjećanja na žrtve.

- I mada je povod događaja godina dana od tekućeg genocida, ambasador Palestine u Crnoj Gori Rabi Alhantouli je kazao kako sve ovo zapravo traje mnogo duže i dodao da ono što je započelo 7. oktobra je još jedna godina izraelskog krvoprolića, razaranja i ratnih zločina koji se nad palestinskim narodom odvijaju već 76 godina. Međutim, moramo priznati da Izrael ove godine postiže novi rekord užasa, pokazujući svijetu svoje pravo lice genocidne države koja najavljuje i sprovodi plan etničkog čišćenja nad Palestincima - stoji u saopštenju ambasade.

Okupili su se u sjećanje na, kako su rekli, 42.000 Palestinaca, uključujući 17.000 djece i 12.000 žena.

- Koje je izraelska kriminalna vojska brutalno ubila. Ali okupljamo se i zbog svih Palestinaca i Libanca koji i dalje trpe izraelske zločine. U Gazi i na Zapadnoj obali, uključujući Jerusalim, moj narod i dalje ubijaju dok se suočavaju sa bombama, traumom, nedostatkom hrane, vode i ljekova. Nema sigurnih mjesta; bombarduju bolnice, univerzitete, škole, džamije i crkve. Ubijaju ljekare, medicinske sestre, učitelje, novinare, humanitarne radnike, imame i sveštenike  - stoji u saopštenju palestinske ambasade.


                                           Alhantouli i Kašić na okupljanju kod mosta u Podgorici (FOTO: Ambasada Palestine u Crnoj Gori)

Postavili su i nekoliko pitanja:

"Je li normalno da naša djeca pišu svoje oporuke, pripremajući se da budu ubijena?

Je li normalno da palestinski roditelji pišu imena svoje djece na njihovim tijelima kako bismo ih mogli prepoznati ako im izraelske bombe unakaze tijela?

Je li normalno da Izraelu, nakon godinu dana intenzivnih ratnih zločina, i dalje dopuštaju da sprovodi svoj genocid?"

Ne, dodali su, nije normalno.

- I zato moramo dalje podizati svoje glasove i pozivati na akciju kako bismo zaustavili ovu izraelsku mašinu za ubijanje, za dobro onoga što je ostalo od ljudskih vrijednosti. Volio bih da mogu izgovoriti svako pojedinačno ime ili ispričati priču o palestinskom i libanskom djetetu koje je ubijeno, ranjeno ili ostalo bez roditelja, jer oni nisu brojevi, oni su životi, oni su naša nada, i zato ih Izrael cilja. U sjećanje na sve njih, na one koji još uvijek pate, nikada nećemo odustati dok pravda, sloboda i ne budu postignute - izjavio je ambasador Alhantouli koji je takođe zahvalio građanima Crne Gore na kontinuiranoj solidarnosti i podršci Palestini.


                                                        Sa okupljanja kod mosta u Podgorici (FOTO: Ambasada Palestine u Crnoj Gori)

Prisutnima se obratila i, kako su kazali iz ambasade, pjesnikinja Lejla Kašić govorivši stihove Mahmuda Derviša, najvećeg pjesnika među palestinskim narodom i jednim od simbola otpora.

Podsjećamo, rat u Pojasu Gaze počeo je 7. oktobra prošle godine napadom palestinske grupe Hamas na Izrael, u kome je, prema podacima Izraela, 1.139 ljudi ubijeno a zarobljeno preko 250 talaca od kojih je do sada 117 oslobođeno. Neki taoci su, vjeruje se, još uvijek u Gazi, dok su neki stradali. Izrael je u znak odmazde do sada ubio preko 40.000 Palestinaca u Pojasu Gaze. 

Rat se iz Gaze proširio i na Liban.

Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.