Kultura

Platna neprekinutog života

(15 riječi)

Hadžićeve slike koje traže vrijeme, razmišljanje i sporost, ostaju ogledalo za onog koji će doći poslije čovjeka ovog doba. U međuvremenu, Ismet je sačuvao vremena, prostore i ljude svog zavičaja u trenu i magnovenju, kroz korak, boru na licu, pogled, kroz kuću i okućnicu, kroz vode Ibra, vrhove Hajle i gustinu rožajskih šuma

Željko RutovićAutor

Hajdegerov stav o preimućstvu tehničkog doba, koje će ubiti umjetnost, ugledni crnogorski slikar i grafičar, akademik Ismet Hadžić svojim djelom uvjerljivo demantuje. Nema tu dileme. 

Ako nekog u tamo nekoj dalekoj, po svemu otuđenoj budućnosti bude interesovala rekonstrukcija nekog boljeg, ljepšeg svijeta daleke prošlosti, naći će je u Ismetovim platnima. U životopisu boja i podražavajućih mirisa.

Ismet-Hadzic-slikar-i-graficar-radio-skala

Punoća utiska, živa neposrednost događanja sada i ovdje, viđeno u estetskom, antropološkom, biološko - sociološkom ključu, opšti je utisak njegovog stvaralaštva. Njegovi likovi, ta vjerna dokumentaristika u neprekinutom su energetskom pokretu a mi, njihovi ontološki sagovornici, kao da meditiramo sa njima i njihovim mislima, gotovo kao da smo tu u samom centru fizički opipljivog svijeta i zbivanja emitovanog putem Hadžićevog slikarstva. 

Tek, njegova platna dojme se poput poetskih muza, koje vam šapatom uspavanke otkrivaju lice onog ljepšeg nostalgičnog svijeta trajućeg u melodiji boja, u razmeđu od tišine do riječi, sa kojima putujemo Ismetovom kreativnom planetom.

Tek, svako propitivanje odnosa vještačke inteligencije, tehnologije, umjetnosti a na štetu čovjeka, pada pred tom impresivnom paletom boja, likova, stvari, tog neprekinutog života koji nam Ismet maestralno dočarava. Dodirujemo i osjećamo taj svijet. Razgovaramo i intimiziramo se sa njim. Dišemo sa njim. I iz njega. Priroda i svijet kod Hadžića jesu upravo to i takvo, na izvoru i sa izvora prapočetka čovjeka i prirode.

U svijetu posthumanizma ovi Hadžićevi umjetnički tragovi preobražavaju se u civilizacijske tragove lika ljudskog postojanja - njegovog i bitka i bića. To su osobeni pokloni čovječanstvu - kao njegova trajna zaostavština u okviru koje čovjek traži i sebe i svoje bližnje. A na Hadžićevim platnima svi su nam bližnji. Kao da ih sve znamo prije nas.

Hadžić djeluje u svom likovnom rukopisu kao moderni Prometej koji daruje ljudima alate za obnavljanje stare i zanavljanje nove humane civilizacije.

Venecija-30x40-u-p-1985

Njegova djela svojom snagom nadrastaju galerijske prostore, osvajajući nova misaona prostranstva i mogućnosti novog - starog iskonskog postojanja u kome se izjednačavaju - biti, misliti i postojati. Platno koje jeste, u životu koji jeste. Dijalektičko jedinstvo. 

Ta punoća utiska i živa neposrednost događanja u kojima kao da smo i mi sami akteri, plijeni pažnju posmatrača na način osobenog emotivno - podražavajućeg jedinstva. Upečatljive Hadžićeve figure šire veliku energiju oko sebe, tako da nam se učini da su one u neprekinutom dinamičnom filmskom pokretu u okviru koga se posmatrač postavlja iznova u srž umjetnikovih ideja. 

Hadžićeve slike koje traže vrijeme, razmišljanje i sporost, ostaju ogledalo za onog koji će doći poslije čovjeka ovog doba. U međuvremenu, Ismet je sačuvao vremena, prostore i ljude svog zavičaja u trenu i magnovenju, kroz korak, boru na licu, pogled, kroz kuću i okućnicu, kroz vode Ibra, vrhove Hajle i gustinu rožajskih šuma. 

Sjenka-XXIX-a-p-90x80-2017

Sa bojama pozajmljenim od prirode Ismet proširuje svoje stvaralačke moći na način da okolina unutar koje stvara, suštinski postaje dio njega samog, njegovog bića i njegove ontologije. U tom duhu i posebno dobu sve naglašenijeg konzumerističkog fetišizma, motiv obuće kod Ismeta Hadžica kao "Odgovor Endiju Vorholu", odnosno ikončkim multimedijskim relikvijama izgubljenog identiteta, postaje višeznačna metafora, znak puta i identiteta, težnji ka slobodi, ali i razumijevanja drugog. 

Obuća kao dirljiva pripovijest na ovaj likovni način postaje sjećanje na život, vremena i običaje u različitim kontekstima i postojanjima.

Kod Ismeta je sve u nekoj neobičnoj harmoniji, smirenosti, i kad je igra duha i kad je mašta i kad je nada i kad je slutnja. I otuda eto njegove i naše slikarske čarolije radosti.

Konačno, Hadžićevo osebujno djelo, likovni opus, na svoj način je odgovor umjetnosti na prinudnost i sterilnost postmodernog tehniciziranog života u radikalno, od pohlepe i bezdušja, teško oboljelom svijetu danasnjice.



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.