•   Četvrtak,Septembar 19.
  • Kontakt
Društvo

Smetala je Skala svima

(15 riječi)

Kada je 26. februara 2021. godine Skala radio isključio predajnike, i zaćutao glas koji je istinom nervirao tadašnje politike, bilo je jasno da šut ne može sa rogatim. A rogati je đavo koji ima rogove i opasnost je za sve koji ih nemaju. Ima ih ka kusih repova, a od kad su se „oslobodioci“ dokopali vlasti, njihov broj je naglo narastao. Preletači su se množili, nastojeći da dopune prepune džepove narodnim novcem i dokopaju se privilegija koje će za njih širokogrudo obezbijediti novonastali vlastodršci za svaku prljavštinu koju izgovore na račun dojučerašnjih kompanjona. Oni su bili njihov izbor i ne daj bože da je ko u njih takao. Bio je neprijatelj kome se nije praštalo.
Skala  radio se odupirala dostojanstveno i ponosno namjeri bahatih političara, i novih i onih prije njih, svjesna da će nakon 19 godina biti prinuđena da prestane sa emitovanjem programa sa poznatih frekvencija 102,00 i 92.7 MHz FM za Kotor, Tivat i Herceg Novi. Nije htjela da i ovaj medij, poput mnogih za koje država nije imala sluha da im pruži ruku spasa i sačuva ih od propadanja, ode u ruke velikosrpskim medijskim gangovima, poznatijim kao medijska mafija Aleksandra Vučića. Ali zato jeste davala i šakom i kapom onima koji su je udarali po kičmi i učinili je savitljivom i u mnogo čemu poniznom.
To jutro februarsko, uspravljena i stamena kao i sve godine postojanja i borbe protiv aždaja, ekipa Skala radija je ćutke odrađivala svoj posao. Svjesni da će uskoro uslijediti pozdrav za sva vremena i da iz studija više neće u lice ukazivati vlastima na brojne greške i propuste zbog kojih svakodnevno ugrožavaju građane, poslali su potonju poruku u etar. Tačno u podne, simbolično, isključili su prekidač i od tog 26. februara 2021. godine Skala radija više nije bilo.

Odahnuli su mnogi. Zbog takvog rada, bez dlake na jeziku, hrabro i istrajno Skala se zamjerila neradnicima, neznalicama, štetočinama čije je neznanje u akciji koštalo opštinski budžet poprilično. I onaj državni, još i više. Od početka rada ovaj medij nailazio je na raznorazna podmetanja, etiketiranja, laži od onih kojima je smetala državotvorna politika koja je bila naglašena, patriotizam i jasno opredjeljenje suverenoj, međunarodno priznatoj Crnoj Gori. I prije svega multietničkoj i multikonfesionalnoj Crnoj Gori, čime se Skala ponosila.

Odahnulo je i pravosuđe. Mada ne potpuno, jer kad je osnovana NVU Radio Skala sankcionisani su tužbama, a pogotovo presudama, mnogi tekstovi čija je istina bila lako dokaziva. Opet onaj đavo s rogovima nije dao slobodi govora kao temeljnom ljudskom pravu da živi i diše. Pravosuđe je udaralo na Skalu i tu crkavicu od penzije polovili po sistemu „Pola Zeću pola preduzeću“.

Skalu je ugasio Radio difuzni centar Crne Gore. I to za iznos manji od hiljadu eura. Bez najave. Uslijedila je blokada izvršioca. Bila je to poruka ondašnje vlasti zaposlenima da više nema smisla trošiti nerve i gubiti snagu. Prije toga je lokalna novosklepana vlast protivpravno poništila ugovor koji je ovaj medij imao sa Opštinom Kotor.
Na ono što se dešavalo Skali niko nije reagovao. Ni medijska zajednica, koja istinski ne postoji, osim nekoliko umreženih dobrostojećih medija čije se zaklinjanje u Crnu Goru čuje do nebesa, ni NVO, ni podgorička kancelarija EU. Ćutale su i političke partije, one koje su ranije saopštavale da je Skala jedini evropski prozor koji Boka Kotorska ima. Nijesu u tome pogriješili, ali im je namjera bila lažna i neiskrena. Licemjerna prvenstveno, što se očitovalo jasno tokom djelovanja vlasti koja ih je smijenila.
Od takvih je Skala mogla da očekuje tako nešto. Ali istinski nije od građana, čiju je reakciju očekivala. Jer su upravo oni bili u dnevnoj komunikaciji sa redakciom, saopštavajući dežurnim novinarima probleme sa kojima se susrijeći. Nerijetko, oni su upravo zajedničkom reakcijom rješavani. Ćutali su. Ni riječ ni slovo. Sramotno i neljudski. Jer, Skala je upravo zbog njih dolazila u sukobe sa vlastima.

To više nije važno. Portal Radio Skala ne bavi se kotorskim temama. Dok  mnogi  i dalje zapomažu što im se dešava, tražeći pomoć od Skale, u fokusu ovog medija ostaju neprimijećeni.

Na kraju, valja reći da smo časno služili misiji koju traži novinarska struka. I po tome ostali prepoznati kod onih koji vrijede.

Utulili su predajnik radija ali ne i riječ i srce ljudi koji ne miruju u borbi za istinu, čast i pobjedu Crne Gore.

Radio Skala



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.