•   Četvrtak,Septembar 19.
  • Kontakt
Škrinja

Bal štakora („Zanimljiva zoologija“)

(15 riječi)

Piše: Sreten VUJOVIĆ

Ova  vrsta glodara pripada tzv. savaštojedima i bez obzira  na vrstu gastronommske ponude nikada ne povraćaju! Kroz istoriju su često bili prenosioci crne kuge, koju su crkvena lica pokušavala liječiti litijama, metanisanjem, tamjanom, zvonjavom crkvenih zvona! U nekim spisima zanimljive zoologije se kaže, parafraziram: Kada bi pacov imao snagu čovjeka, moć govora i prste, zavladao bi svijetom!

Naša savremena  iskustva potvrđuju da Ratus  pantigana montenegrin ima sve te atribucije, sve neophodno za neograničenu moć vladanja, a u savremenim uslovima i izuzetnu vještinu na tržištu kriptovaluta! Tu spada takođe specifična vrsta pratilaca ovih novopečenih vladalaca, umreženih sa paravjerskim institucijama, nastalih ukrštanjem gliste i zeca („glista“ je pored osnovnog značenja i zasluženo kodno ime jednog saradnika tajne službe suśedne države), pa je tako nastala i vrsta njihovih vjernih pratilaca, Zecollius podžmirepus, koji najčešće obitavaju u rektalnom dijelu tijela njihovih nalogodavaca, Ratus  pantigana montenegrin! Inače, zanimljivo je da glista koja nema mozak, već samo jedan nerv, nikada neće ući u jedan od dva kanala na kraju koga je već doživjela strujni udar! Sa ljudima je drugačija; drma ih uzduž i poprijeko, osobito zadnje  četiri godine i oni opet „trupačke“ u kanal sa strujom „visokog napona“Zecollius požmirepus je s obzirom na stanište izvan takve opasanosti! Može doživjeti samo neznatan strujni udar prilikom vjetrenja stanodavca!

Ova vrsta glodara, sa početka priče, vrlo je inteligentna i prilagodljiva, do mjere da, primjerice u Francuskoj, na njih po onim ogromnim kanalizacionim sistemima idu u lov sa malokalibarskim puškama, jer su se adaptirali i postali imuni na otrove kojima su ih  Francuzi držali pod kontrolom!

Posebna vrsta štakora se razvila kod nas u vrijeme pandemije „savremene kuge“, a nastala je ukrštenjem Ratus  pantigana montenegrin sa bogomoljkom  koja se pominje još u drevnoj Egipatskoj knjizi mrtvih, te biva njihov pratilac na putovanju kroz onostranost, bez obzira da  li se radi o prirodnoj, suicidnoj, nasilnoj ili genocidom izazvanoj smrti! Bogomoljka će svakako negirati genocid, jer mrtvi su mrtvi i valja ih sve dovesti do „Sabirnog centra“, posebno one zalutale! Stari Grci su joj pripisivali moć iscjeljenja, a kod pripadnika Islama se vjerovalo da su njene prve nožice uvijek okrenute u pravcu Meke! Ipak, ženka bogomoljke će pojesti svog partnera, nakon parenja!  Slično ponašanje imamo i kod homo politicus, u narodu poznatijih pod imenom preletači!

Nego, vratimo se našem Ratus  pantigana montenegrin, koji je preživio parenje sa  bogomoljkom  i u svoj genetski kod utkao tu vrstu kanibalizma, koji neće biti dio svakodnevnog života, već instrument za proširenje štakorskog staništa, projektovanog štakorskog sveta. Ova kanibalistička osobina je češća u odnosu na svoju vrstu i uglavnom dolazi do izražaja kada se AV (autoritetu vrhovnom) Kralju štakora želi iskazati bezrezervna odanost.

Kako je dobar dio Montenegrina ostao imun na ovu pošast i vode svakodnevnu neravnopravnu  borbu za  ozdravljenje društva, poseban zadatak  imaju štakori iz porodice Zecollius podžmirepus, koji ne predstavljaju ozbiljniju opasnost, ali zato igraju stratešku igru „odvraćanja pažnje“ branitelja, i reaguju bez obzira da li  je to u djelokugu njihovog znanja ili interesovanja. Priglupi su, ali bespogovorno izvršavaju naređenja i predstavljaju vrstu, koja ima jako izražen ośećaj štakorskog parazitizma!

 

  1. Tekst ima alegorijsko-satirični karakter, pa je zato poželjno i ljekovito da se Ratus  pantigana montenegrin u njemu prepozna! Ostatku neka je na zdravlje i dug život!


7 Komentara

Nema slike

lxbfYeaa lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 01:59:00

555

Odgovori ⇾
Nema slike

lxbfYeaa lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 01:58:28

555

Odgovori ⇾
Nema slike

lxbfYeaa lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 01:58:12

555

Odgovori ⇾

lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 01:52:43

555

Odgovori ⇾

lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 01:52:10

555

Odgovori ⇾

lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 01:51:53

555

Odgovori ⇾

Fanito Postavljeno 01-08-2024 01:56:37

Odlican tekst. Naravno, znajuci autora i njegovu lucidnost!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.